Mobiele schoonmaak

Mobiele schoonmaak van woningen

Het mobiele schoonmaakteam van het Leger des Heils helpt mensen die in een ernstig vervuild huis leven. Samen maken we de woning bewoonbaar. Zo kunnen we regelmatig huisuitzettingen voorkomen en maken we de weg vrij voor verdere hulpverlening. Een vervuild huis is vaak een topje van diepliggende problemen, zoals psychische problemen, ziekte, schulden, verslaving of sociaal isolement.
image

Het eerste bezoek

Vaak zijn het GGD’s, woningbouwverenigingen of zorginstellingen die vervuilde huishoudens bij ons melden. Maar ook particulieren kunnen zichzelf of iemand anders aanmelden. Na de aanmelding gaat een medewerker op bezoek. Hij bekijkt de aard en grootte van de schoonmaak die nodig is.

In goed overleg

De schoonmaak gebeurt alleen met toestemming van de bewoner. We overleggen vooraf welke waardevolle spullen bewaard moeten blijven en wanneer we spullen weggooien. Het is belangrijk dat de bewoner de schoonmaak emotioneel aankan. Om het vertrouwen te winnen en de woning binnen te mogen is veel inspanning en vasthoudendheid nodig. Onze medewerkers zijn hiervoor speciaal toegerust. Soms schakelen we de GGD in voordat het schoonmaakteam in actie komt. We betrekken de bewoners zo veel mogelijk bij het opruimen en schoonmaken. Samen maken we de woning weer leefbaar.

Verbeterde situatie

Vaak stuiten we bij de schoonmaak op allerlei andere problemen, bijvoorbeeld een stapel niet betaalde rekeningen. Veel cliënten hebben na de schoonmaak professionele hulp nodig om hun leven verder op orde te krijgen. We begeleiden mensen naar passende hulp en helpen ze richting een meer gezonde situatie. Zo voorkomen we huisuitzetting, wordt overlast verminderd en neemt het onbehagen van buurtbewoners af.

Marie

"Ik vond het niets, dat ze mijn huis kwamen schoonmaken. Allemaal vreemden aan mijn spullen. Ik kon heus wel voor mezelf zorgen en bovendien zat het mij niet in de weg. Dacht ik. Dankzij hen heb ik hulp gevonden voor mijn depressie. En voor mijn schulden. Mijn begeleider gaat soms kleren met me kopen en leert me mijn huis schoon te houden. Ik ben trots op wat ik nu kan."