Doneren met belastingvoordeel

Wil je iets betekenen voor een ander met belastingvoordeel voor jezelf? Dan is belastingvrij schenken misschien interessant. Jouw gift is namelijk volledig aftrekbaar van de belasting als u besluit ons 5 jaar lang te steunen. Zo wordt je gift meer waard, voor jezelf en voor het Leger des Heils.

Hoe werkt periodiek schenken?

De Belastingdienst betaalt graag mee aan je steun. Als jij jouw gift vanaf € 50 voor minimaal vijf jaar vastlegt als periodieke schenking, kun je deze aftrekken van de belasting.

Bereken jouw belastingvoordeel

Weten wat het belastingvoordeel is voor jouw periodieke schenking? Vul je gegevens in en bereken jouw voordeel met de rekenhulp.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Veelgestelde vragen over belastingvrij schenken

1
Ik ben al donateur van het Leger des Heils. Wat gebeurt er met mijn bestaande donateurschap?

Wanneer je ervoor kiest om periodiek te gaan schenken, zet je je donatie om naar een andere vorm. Wij zetten je bestaande donateurschap daarom stop.

De bedragen die je dit jaar al hebt betaald, vóór het sluiten van de overeenkomst, tellen niet mee als periodieke schenking. We mogen van de Belastingdienst de eerder ontvangen giften helaas niet verrekenen met de overeenkomst periodiek schenken. De giften die je reeds hebt gedaan, staan daarmee dus los van je periodieke schenking.

2
Kan ik op ieder moment in het jaar starten met periodiek schenken?

Dat kan zeker. Let wel op dat je het jaarbedrag altijd binnen het kalenderjaar moet voldoen. Een kalenderjaar loopt van januari t/m december. Als je dus kiest voor betalen in termijnen en je tekent de overeenkomst na januari, kan het zijn dat je bij de eerste afschrijving meerdere termijnen betaalt.

Bijvoorbeeld: Wanneer je kiest voor een schenking van 120 euro per jaar, betaalt via termijnen van 10 euro per maand en de overeenkomst tekent in maart, betaal je de eerste drie termijnen (in dit voorbeeld 30 euro) in één keer.

3
Kan ik ook in meerdere termijnen betalen?

Vanuit de wetgeving is bepaald dat je jaarlijks hetzelfde bedrag moet doneren. Je mag zelf bepalen of je dat jaarlijkse bedrag in één keer laat incasseren of opsplitst in meerdere bedragen. Bijvoorbeeld: elke maand, elk kwartaal of per half jaar.

4
Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder het Leger des Heils te machtigen?

Ja, je kunt er ook voor kiezen om je periodieke schenking zelf over te maken. Wanneer je hiervoor kiest, ben je zelf verantwoordelijk voor het overmaken van het aangegeven jaarbedrag binnen het kalenderjaar naar rekeningnummer NL72RABO0707070171 ten name van Stichting Leger des Heils, onder vermelding van je persoonlijke transactienummer. Dit transactienummer vind je op de overeenkomst en de bevestigingsbrief die je van ons per post ontvangt. We geven echter de voorkeur aan machtigingen, omdat de bank- en verwerkingskosten dan lager zijn en er nog meer geld naar de meest kwetsbaren kan gaan.

5
Is er ook een papieren versie van de overeenkomst beschikbaar?

Dit is zeker beschikbaar. Je kunt het formulier hier downloaden en printen. Vul deze overeenkomst in en stuur op naar: 

Stichting Leger des Heils 
Afdeling Fondsenwerving 
Antwoordnummer 73 
1300 WJ ALMERE  

(Geen postzegel nodig) 

Of stuur deze per mail naar schenkingen@legerdesheils.nl 

Na verwerking sturen wij je een getekende kopie van uw overeenkomst retour. Bewaar deze overeenkomst voor uw eigen administratie 

6
Hoe lang duurt het verwerken van mijn schenkingsovereenkomst?

Afhankelijk van de drukte kan een overeenkomst binnen twee weken verwerkt worden. Tegen het eind van het jaar is het doorgaans drukker dan normaal. In deze periode kan de verwerking wat langer duren, maar nooit langer dan drie weken. Nadat je overeenkomst is verwerkt, ontvang je van ons een bevestigingsbrief met daarin je persoonlijke transactienummer. Dit transactienummer is gekoppeld aan je periodieke schenking.

7
Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Bij overlijden, het verliezen van je baan of als je arbeidsongeschikt wordt, kun je de schenking opzeggen zonder verlies van belastingvoordeel. Daarnaast kun je ervoor kiezen dit te doen wanneer het Leger des Heils haar ANBI-status verliest. In overige gevallen kun je telefonisch contact opnemen met onze donateursadministratie (0800-0653134) of per mail via schenkingen@legerdesheils.nl om je machtiging op te zeggen, maar je zult niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel.

8
Kan ik mijn periodieke schenking verlengen?

Het is niet mogelijk om je overeenkomst na vijf jaar te verlengen. Indien je huidige overeenkomst een looptijd van maximaal vijf jaar heeft (met een einddatum), sluit je een nieuwe overeenkomst af. Indien je je huidige overeenkomst voor onbepaalde tijd hebt afgesloten, loopt deze na de eerste vijf jaar stilzwijgend door. Je kunt deze na vijf jaar op elk gewenst moment beëindigen.

9
Waarom moet mijn partner ook tekenen?

Heb je een echtgenoot of geregistreerd partner? Dan moet die de overeenkomst ook ondertekenen, op grond van artikel 88 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Geregistreerd partnerschap is vastgelegd bij de burgerlijke stand van de Gemeente. Je hebt geen geregistreerd partnerschap als je alleen maar:

  • Een samenlevingscontract hebt laten opmaken door een notaris
  • Met een huisgenoot staat ingeschreven op hetzelfde adres in de administratie van je gemeente

Leef je niet meer samen met je partner? Zolang de rechter de scheiding niet heeft uitgesproken, moet je partner de overeenkomst toch mede-ondertekenen.

10
Kan de schenkingsovereenkomst doorlopen op naam van mijn partner na mijn overlijden?

Als de schenker, degene die de overeenkomst op naam heeft staan, overlijdt, eindigt de periodieke schenking. De periodieke schenking kan niet doorlopen op naam van de partner. Wil je ons als partner blijven steunen, dan sluiten we graag een nieuwe periodieke schenking met je af.

11
Is het voordeel dat berekend wordt door de rekenmodule het exacte bedrag dat ik terugkrijg van de belasting?

Nee, de rekenmodule op deze website geeft slechts een indicatie van de teruggave van de Belastingdienst. Wat je precies terugkrijgt van de Belastingdienst is afhankelijk van je inkomen en leeftijd.

12
Hoe trek ik mijn schenking fiscaal af tijdens mijn belastingaangifte?

Je persoonlijke transactienummer en RSIN heb je nodig bij je belastingaangifte. Bij je belastingaangifte kun je onder het kopje ‘Uitgaven’ de optie ‘Giften’ selecteren. In de volgende stap geef je aan dat je een periodieke gift hebt gedaan die schriftelijk is vastgelegd en vul je het jaarbedrag in. Hoeveel je uiteindelijk terugkrijgt van de Belastingdienst, vind je terug in ‘Overzicht belasting en premies’.

13
Wat is het RSIN-nummer?

Dit is het nummer waaronder de instelling of stichting bij de belastingdienst bekend is. Voor het Leger des Heils is dit: 805067838. Dit kun je ook terugvinden op de pagina ANBI-status controleren (belastingdienst.nl) onder de naam "Stichting Leger des Heils Fondsenwerving".

14
Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens?

Je gegevens worden opgenomen in onze administratie zoals beschreven in onze privacyverklaring op www.legerdesheils.nl/privacy-fw. Je BSN op de overeenkomst is verplicht vanuit de wetgeving voor giften. Het Leger des Heils gebruikt je BSN niet voor andere doeleinden.

15
Heb je een andere vraag?

Vragen en advies 
Heb je een vraag die hier niet bij staat of wil je vrijblijvend advies? Dan kunt je contact opnemen met Dashanay Fraenk via 06-15321232 of via schenkingen@legerdesheils.nl. 

Dashanay is bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09:00-16.30 uur en staat je graag te woord. 

Vragen en advies

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies? We helpen je graag verder! Bel ons of stuur een mailtje:

Bel: (088) 065 31 34
Mail: schenkingen@legerdesheils.nl