Buurthuis voor én door de buurt
Door heel Nederland vind je buurthuiskamers, voor én door de buurt. Hier ontmoeten we elkaar als buren, zien we om naar elkaar en helpen we elkaar verder. De buurthuizen van het Leger des Heils zijn plekken waar iedereen welkom is. Of je nu jong of oud bent, ziek of gezond, medewerker, vrijwilliger of bezoeker: je hoort erbij. Je wordt gezien. Voel je thuis!
Zin in gezelligheid?
Wekelijks komen er zo’n 15.000 mensen naar onze buurthuiskamers.
Wat kun je doen in een buurthuis?
Hulp in de wijk
Een sociaal netwerk
Een buurthuis is er voor buurtbewoners van alle leeftijden. Dat netwerk in de wijk is ontzettend belangrijk. Soms is de buurthuiskamer de enige plek waar buurtbewoners terecht kunnen met hun problemen of gewoon voor een praatje en een kop koffie. De buurthuizen helpen om mensen uit een sociaal isolement te halen of om te voorkomen dat ze daarin belanden. Lees hieronder het verhaal van Dirk en Jan, die vrienden werden in het buurthuis in Haarlem.
Kom gezellig langs!
De buurthuiskamers worden bezocht door mensen uit allerlei verschillende groepen uit de samenleving. Dat maakt het tot unieke, bruisende locaties waar altijd wel iets te beleven is. Grote kans dat er in jouw buurt ook één te vinden is. Wat de openingstijden zijn en wat er precies te doen is, verschilt per dag en per locatie. Bekijk het via onderstaande link.
Ons buurtwerk is afhankelijk van giften
Het Leger des Heils vindt de buurthuiskamers belangrijk. Het zijn plekken waar buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Maar het zijn ook de plekken waar steeds meer mensen met een hulpvraag aankloppen. De buurthuiskamers zijn een essentieel middel in de strijd tegen eenzaamheid. Ook doordat er op veel plekken regelmatig iets georganiseerd wordt rondom geloof en zingeving. Deze activiteiten bieden bezoekers een manier om zin te geven aan hun leven. Zo organiseert de buurthuiskamer in Urk een bezinningswandeling. Maar ook in buurthuizen wordt op een creatieve manier invulling gegeven aan geloof en zingeving.
Voor een groot aantal buurthuiskamers krijgt het Leger des Heils geen subsidie. Om die locaties draaiende te kunnen houden zijn we dus volledig afhankelijk van jouw gift.
De buurthuiskamers zijn volledig afhankelijk van jouw gift
Steun de buurthuiskamers
Unieke buurtkamers
Elke buurthuiskamer is een plek waar je thuis kunt komen, jezelf mag zijn en andere kunt ontmoeten. Toch is elke plek uniek. Er is geen vast programma dat elke buurthuiskamer moet volgen. De coördinatoren bekijken wat er in de buurt speelt en proberen daar op aan te sluiten. Benieuwd hoe dat er ongeveer uitziet? Bekijk de video van Martin Brand, coördinator van de buurthuiskamer in Harderwijk.
Veelgestelde vragen
In principe zijn het dezelfde locaties, maar met een andere naam. Je kunt dus van beide locaties hetzelfde verwachten.
De locaties zijn min of meer hetzelfde. De korpsen zijn van oorsprong geloofsgemeenschappen. Elke zondag wordt in het korps ons geloof gevierd en beleefd. Ook worden er verschillende activiteiten aangeboden. De buurthuiskamers zijn er voor en door de buurt. Het grote verschil is dat daar niet per se op zondag wat wordt georganiseerd. Maar er is veel overlap en vaak zijn korpsen en buurthuiskamers één en dezelfde locatie.
In de buurthuiskamers is van alles te doen. Van een brei- tot een zangclub en van een scouting (avonturenclub) tot een gezellige maaltijd samen. Kijk voor het programma bij een buurthuiskamer in jouw buurt.
Iedereen is welkom. Van jong tot oud, alleenstaand of samen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je achtergrond is.
Leger des Heils krijgt schenking van 1,5 miljoen euro in strijd tegen eenzaamheid
"Bijzonder nieuws voor het Leger des Heils! Zij zijn door Postcode Loterij-ambassadeur Martijn Krabbé verrast met een cheque van 1,5 miljoen euro. Hiermee kan de organisatie door het hele land meer buurthuiskamers opzetten om zo mensen uit de buurt bij elkaar te brengen."