Buurthuiskamers buurtwerk Leger des Heils

Buurthuis voor én door de buurt

Door heel Nederland vind je buurthuiskamers, voor én door de buurt. Hier ontmoeten we elkaar als buren, zien we om naar elkaar en helpen we elkaar verder. De buurthuizen van het Leger des Heils zijn plekken waar iedereen welkom is. Of je nu jong of oud bent, ziek of gezond, medewerker, vrijwilliger of bezoeker: je hoort erbij. Je wordt gezien. Voel je thuis!

In totaal zijn er zo’n honderddertig buurthuizen verspreid over heel Nederland. Elk buurtcentrum heeft eigen activiteiten, afgestemd op de vraag en behoefte van de wijk. Onze buurthuiskamers zijn een ontmoetingsplek voor iedereen in de nabije omgeving. 
Wekelijks komen er zo’n 15.000 mensen naar onze buurthuiskamers.

Wat kun je doen in een buurthuis?

Een buurthuis, ook wel wijkcentrum, is een plek die de sociale samenhang in een buurt versterkt. Buurtbewoners kunnen er terecht voor een (gratis) kop koffie, een maaltijd en een goed gesprek. Soms is er ook een tweedehands kledingwinkel. Vrijwilligers en bezoekers organiseren samen activiteiten die ze zelf leuk vinden. Zo kun je bij de buurthuiskamer in Amsterdam-Noord regelmatig terecht voor een zelfgekookte maaltijd, werd er in Joure een Game avond georganiseerd voor jongeren en vind je in de buurthuiskamer in Nijmegen een handwerkclub. 

Hulp in de wijk

Soms is het moeilijk om een plek te vinden waar je met hulpvragen of problemen terecht kan. Bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt of als je de brieven van de Belastingdienst niet begrijpt. Ook dan ben je welkom in de buurthuiskamer. Samen met jou zoeken we naar passende hulp. In sommige gevallen is er direct een oplossing en soms kunnen we helpen om jouw vraag bij de juiste persoon of instantie neer te leggen. Dit kan variëren van financiën tot en met digitale uitdagingen. Zo is er in de buurthuiskamer in Utrecht regelmatig een moment waarop mensen met vragen rondom geld en papieren langs kunnen komen.  

Een sociaal netwerk

Een buurthuis is er voor buurtbewoners van alle leeftijden. Dat netwerk in de wijk is ontzettend belangrijk. Soms is de buurthuiskamer de enige plek waar buurtbewoners terecht kunnen met hun problemen of gewoon voor een praatje en een kop koffie. De buurthuizen helpen om mensen uit een sociaal isolement te halen of om te voorkomen dat ze daarin belanden. Lees hieronder het verhaal van Dirk en Jan, die vrienden werden in het buurthuis in Haarlem.

Dirk en Jan werden vrienden in het buurthuis in Haarlem.

Dirk en Jan werden vrienden in het buurthuis in Haarlem.

Dirk en Jan werden vrienden in buurthuis Bij Bosshardt in Haarlem. Ze weten van elkaar hoe ze door het leven getekend zijn en dat schept een band.

Kom gezellig langs!

De buurthuiskamers worden bezocht door mensen uit allerlei verschillende groepen uit de samenleving. Dat maakt het tot unieke, bruisende locaties waar altijd wel iets te beleven is. Grote kans dat er in jouw buurt ook één te vinden is. Wat de openingstijden zijn en wat er precies te doen is, verschilt per dag en per locatie. Bekijk het via onderstaande link. 

Ons buurtwerk is afhankelijk van giften

Het Leger des Heils vindt de buurthuiskamers belangrijk. Het zijn plekken waar buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Maar het zijn ook de plekken waar steeds meer mensen met een hulpvraag aankloppen. De buurthuiskamers zijn een essentieel middel in de strijd tegen eenzaamheid. Ook doordat er op veel plekken regelmatig iets georganiseerd wordt rondom geloof en zingeving. Deze activiteiten bieden bezoekers een manier om zin te geven aan hun leven. Zo organiseert de buurthuiskamer in Urk een bezinningswandeling. Maar ook in buurthuizen wordt op een creatieve manier invulling gegeven aan geloof en zingeving.  

Voor een groot aantal buurthuiskamers krijgt het Leger des Heils geen subsidie. Om die locaties draaiende te kunnen houden zijn we dus volledig afhankelijk van jouw gift. 

Steun de buurthuiskamers

De buurthuiskamers zijn volledig afhankelijk van jouw gift

Steun de buurthuiskamers

Unieke buurtkamers

Elke buurthuiskamer is een plek waar je thuis kunt komen, jezelf mag zijn en andere kunt ontmoeten. Toch is elke plek uniek. Er is geen vast programma dat elke buurthuiskamer moet volgen. De coördinatoren bekijken wat er in de buurt speelt en proberen daar op aan te sluiten. Benieuwd hoe dat er ongeveer uitziet? Bekijk de video van Martin Brand, coördinator van de buurthuiskamer in Harderwijk.   

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een Bij Bosshardt en een buurthuiskamer?

In principe zijn het dezelfde locaties, maar met een andere naam. Je kunt dus van beide locaties hetzelfde verwachten.

Wat is het verschil tussen een korps en een buurthuiskamer?

De locaties zijn min of meer hetzelfde. De korpsen zijn van oorsprong geloofsgemeenschappen. Elke zondag wordt in het korps ons geloof gevierd en beleefd. Ook worden er verschillende activiteiten aangeboden. De buurthuiskamers zijn er voor en door de buurt. Het grote verschil is dat daar niet per se op zondag wat wordt georganiseerd. Maar er is veel overlap en vaak zijn korpsen en buurthuiskamers één en dezelfde locatie. 

Wat is er te doen in de buurthuiskamer?

In de buurthuiskamers is van alles te doen. Van een brei- tot een zangclub en van een scouting (avonturenclub) tot een gezellige maaltijd samen. Kijk voor het programma bij een buurthuiskamer in jouw buurt.

Wie komen er allemaal naar de buurthuiskamer?

Iedereen is welkom. Van jong tot oud, alleenstaand of samen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je achtergrond is. 

Leger des Heils krijgt schenking van 1,5 miljoen euro in strijd tegen eenzaamheid

"Bijzonder nieuws voor het Leger des Heils! Zij zijn door Postcode Loterij-ambassadeur Martijn Krabbé verrast met een cheque van 1,5 miljoen euro. Hiermee kan de organisatie door het hele land meer buurthuiskamers opzetten om zo mensen uit de buurt bij elkaar te brengen."