Buurthuiskamers buurtwerk Leger des Heils

Buurtwerk

Onze buurthuiskamers zijn van en door de buurt. Ontmoeting, omzien naar elkaar, goede gesprekken en samen optrekken. Een plek waar je thuiskomt en waar iedereen welkom is. Je hoort erbij. Je wordt gezien. Voel je thuis!

Overal in Nederland

Door heel Nederland heeft het Leger des Heils zo’n honderddertig buurthuiskamers. Plekken voor en door de buurt, waar iedereen welkom is. In onze buurthuiskamers kunnen mensen terecht voor een kop koffie, een maaltijd, een goed gesprek, zingevingsvragen of bijvoorbeeld tweedehands kleding. Kortom: een plek waar je thuiskomt. 
Wekelijks komen er zo’n 15.000 mensen naar onze buurthuiskamers.

Voor en door de buurt

Onze buurthuiskamers zijn er voor iedereen. Mensen trekken samen op, ontmoeten elkaar en zien om naar elkaar. Het sociale netwerk wordt uitgebreid en de buurt wordt versterkt. De activiteiten worden door bezoekers zelf georganiseerd. Zo kun je bij de buurthuiskamer in Amsterdam-Noord bijvoorbeeld regelmatig terecht voor een overheerlijke maaltijd en is er in de buurthuiskamer in Nijmegen een handwerkclub.
Maar ook met andere problemen kun je terecht bij de buurthuiskamers. Zo is er in de buurthuiskamer in Utrecht regelmatig een moment waarop mensen met vragen rondom geld en papieren langs kunnen komen. 
Het doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit te voorkomen. Lees hieronder het verhaal van Dirk en Jan die vrienden werden in het buurthuis in Haarlem.
Dirk en Jan werden vrienden in het buurthuis in Haarlem.

Dirk en Jan werden vrienden in het buurthuis in Haarlem.

Dirk en Jan werden vrienden in buurthuis Bij Bosshardt in Haarlem. Ze weten van elkaar hoe ze door het leven getekend zijn en dat schept een band.

Kom gezellig langs!

De buurthuiskamers worden bezochten door mensen uit alle lagen van de samenleving. Dat maakt het tot unieke, bruisende locaties. Grote kans dat er in jouw buurt ook één te vinden is. Wat de openingstijden zijn en wat er precies te doen is, verschilt per dag en per locatie. 

Afhankelijk van donaties

Het Leger des Heils ziet de buurthuiskamers als belangrijke plekken. Het is een middel in de strijd tegen eenzaamheid. Daarnaast wordt er op veel plekken regelmatig iets georganiseerd rondom geloof en zingeving. Zo organiseert de buurthuiskamer in Urk een bezinningswandeling. Maar ook op andere plekken wordt op een creatieve manier invulling gegeven aan dit thema. Voor een groot aantal buurthuiskamers krijgt het Leger des Heils geen subsidie. Om die locaties draaiende te kunnen houden zijn we dus volledig afhankelijk van jouw gift.

Steun de buurthuiskamers

De buurthuiskamers zijn volledig afhankelijk van jouw gift

Steun de buurthuiskamers

Unieke plekken

Elke buurthuiskamer is een plek waar je thuis kunt komen, jezelf mag zijn en andere kunt ontmoeten. Maar toch is elke plek uniek. Er is geen vast stramien en geen vast programma. De coördinatoren bekijken wat er in de buurt speelt en proberen daar op aan te sluiten. Benieuwd hoe dat er ongeveer uitziet? Bekijk de video van Martin Brand, coördinator van de buurthuiskamer in Harderwijk.  

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een Bij Bosshardt en een buurthuiskamer?

In principe zijn het dezelfde locaties, maar met een andere naam. Je kunt dus van beide locaties hetzelfde verwachten.

Wat is het verschil tussen een korps en een buurthuiskamer?

De locaties zijn min of meer hetzelfde. De korpsen zijn van oorsprong geloofsgemeenschappen. Elke zondag wordt in het korps ons geloof gevierd en beleefd. Ook worden er verschillende activiteiten aangeboden. De buurthuiskamers zijn er voor en door de buurt. Het grote verschil is dat daar niet per se op zondag wat wordt georganiseerd. Maar er is veel overlap en vaak zijn korpsen en buurthuiskamers één en dezelfde locatie. 

Wat is er te doen in de buurthuiskamer?

In de buurthuiskamers is van alles te doen. Van een brei- tot een zangclub en van een scouting (avonturenclub) tot een gezellige maaltijd samen. Kijk voor het programma bij een buurthuiskamer in jouw buurt.

Wie komen er allemaal naar de buurthuiskamer?

Iedereen is welkom. Van jong tot oud, alleenstaand of samen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je achtergrond is. 

Leger des Heils krijgt schenking van 1,5 miljoen euro in strijd tegen eenzaamheid

"Bijzonder nieuws voor het Leger des Heils! Zij zijn door Postcode Loterij-ambassadeur Martijn Krabbé verrast met een cheque van 1,5 miljoen euro. Hiermee kan de organisatie door het hele land meer buurthuiskamers opzetten om zo mensen uit de buurt bij elkaar te brengen."