Mensenhandel

‘Zolang er nog één meisje verloren op straat loopt, zal ik strijden’, zei de oprichter van het Leger des Heils William Booth vlak voor zijn sterven. Het Leger des Heils loopt sindsdien voorop in de strijd tegen mensenhandel wereldwijd. Anno 2019 krijgt die strijd vorm in tal van projecten. Hieronder kun je doorklikken naar projecten van én verhalen over deze strijd.

mensenhandel

Campagne Anti Human Trafficking

Het Leger des Heils is op 22 mei 2019 een campagne gestart om mensen bewuster te maken van mensenhandel en uitbuiting in Nederland. Deze campagne is onderdeel van een Europese campagne die drie jaar lang zal lopen. Via online advertenties worden mensen bewust gemaakt dat goedkope klussen, nagels of campignons vaak betekent dat de prijs door iemand anders wordt betaald. Kijk hier voor de campagne.

Volgens onze collega in Moldavië is haar preventieve werk niet genoeg om de toevoer van slachtoffers van gedwongen prostitutie te stoppen.

"Mensen in Nederland moeten stoppen met het kopen van seks. Waarom denk je dat mensenhandel zo lucratief is? Ook al voelt het voor veel van deze vrouwen als een eigen keuze, het ís niet hun droom om seks te verkopen. Ze zijn gedwongen door hun situatie, en mannen maken daar schaamteloos misbruik van."

Onderzoek ongedocumenteerde slachtoffers

Het Leger des Heils heeft in afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de achtergronden en problematiek van ongedocumenteerde Nigeriaanse en Ghanese slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd door ‘Recht in Zicht’, een programma van het Leger des Heils waarbij ongedocumenteerden sociaal-juridische hulpverlening krijgen.
Hier meer over het onderzoek

Rapport Europees Parlement

Op de Europese Dag tegen Mensenhandel presenteerde het internationale Leger des Heils aan de leden van het Europees Parlement een uitgebreid nieuw rapport: Restoring Broken Dreams. Dit rapport is door de EU Affairs Office van het Leger des Heils samengesteld en bevat voorbeelden van het werk tegen mensenhandel van het Leger in heel Europa. Ook laat het zien hoe maatschappelijke organisaties kunnen samenwerken om mensenhandel te voorkomen en om de slachtoffers te beschermen en te laten re-integreren.
Lees het rapport hier (Engels)

Mensen in de prostitutie

Eén van de projecten waarmee het Leger des Heils vrouwen uit de prostitutie helpt, is Levenskracht in Eindhoven en Limburg. Dit is ook voor vrouwen die niet gedwongen achter het raam staan, maar vanzelfsprekend krijgen de hulpverleners van Levenskracht vaak te maken met vrouwen die worden uitgebuit, of die zich door hun situatie gedwongen zien. Het programma blijkt heel succesvol.
Lees hier een interview over Levenskracht

Safe Havens | de film

'We hebben een platform nodig, geen bankje achterin’

image
Als ‘survivor’ van mensenhandel weet de Ugandese Malaika als geen ander hoe lastig het is om in Nederland van slachtoffer naar succesverhaal te groeien. Haar kennis en ervaring zijn onmisbaar bij het bestrijden van een internationale gruwelijke werkelijkheid.
Lees hier een interview met Malaika

Wat doet het Leger des Heils tegen mensenhandel?

image
Directeur Cornel Vader: “Tot zeven jaar terug hadden we als Leger in Nederland nog geen speciaal programma voor het bestrijden van mensenhandel. Toch is mensenhandel een grotendeels onzichtbaar en hardnekkig onrecht dat kwetsbare mensen wordt aangedaan. Juist mensen die bij het Leger des Heils terecht komen. In onze laagdrempelige opvang werden steeds vaker slachtoffers van uitbuiting gesignaleerd, en onze hulpverleners vroegen om een aanpak hiervan. Sindsdien hebben we een Europees netwerk opgezet met de Salvation Army in andere Europese landen om dit probleem internationaal te kunnen bestrijden.”
Lees hier het hele interview met onze directeur

Meer verhalen over survivors en wat er moet gebeuren

image
Wil je meer lezen over mensenhandel en verhalen van mensen die survivor zijn? Op ons online magazine Strijdkreet kun je veel verhalen lezen over deze moedige mensen. Lees alle verhalen over dit onderwerp in het dossier over mensenhandel.
via deze link