Meer dan 40.500 handtekeningen ingeleverd bij Tweede Kamer

Onze petitie tegen uitbuiting is aangeboden aan Kamerleden

Duurzaamheid Beeld: Jeroen van der Meijde

Misschien heb je in de afgelopen maanden ook wel je handtekening gezet onder de petitie van het Leger des Heils, die pleit voor de Wet Verantwoord en Duurzaam Ondernemen. Die wet moet er kortgezegd voor zorgen dat bedrijven in hun hele productieketen gepaste zorgvuldigheid toepassen om te voorkomen dat mensen en het milieu worden uitgebuit. Ofwel: dat jij je niet meer druk hoeft te maken over wat er in jouw boodschappenkar ligt, omdat de bedrijven zelf moeten regelen dat dat eerlijk en duurzaam is.

Vandaag is de petitie door onze bestuursvoorzitter kapitein Harm Slomp aan de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer overhandigd. In verband met corona was dit een digitale meeting. Het voordeel daarvan is dat jij 'm terug kunt kijken.

Voorafgaand aan de digitale overhandiging gingen wij door de wandelgangen  van de Tweede Kamer met onze boodschappenkar. We overhandigden boodschappentasjes aan Kamerleden en fracties waar de petitie én een berg aan eerlijke boodschappen in zaten. Boodschappen van Nederlandse bedrijven die het goede voorbeeld geven. Eerlijk en duurzaam ondernemen is namelijk helemaal niet zo moeilijk: het is niet meer dan normaal om mensen een leefbaar loon te geven, hen niet uit te buiten en onder goede omstandigheden te laten werken.

Met Mustafa Amhaouch van het CDA

Hoe gaat het nu verder?

Donderdag 2 december wordt het wetsvoorstel besproken in de commissie van de Tweede Kamer die de petitie in ontvangst heeft genomen. Maar tijdens dit algemene overleg wordt nog geen beslissing genomen. Een wet aannemen is altijd een lang proces, we verwachten dat dit ergens begin volgend jaar zal gebeuren. Ondertussen blijft het Leger des Heils, ook namens jou, lobbyen voor een zo goed mogelijke invulling van deze wet. Wij blijven strijden tegen uitbuiting en mensenhandel, op elke mogelijke manier.

Volg onze sociale media voor updates en deel ze! Niet iedereen in Nederland is zich bewust van de uitbuiting en mensenhandel die achter veel van de producten en diensten die wij kopen schuilgaat. 

Wil je ons helpen in deze strijd? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.