Mensenhandel

Betrek survivors in de strijd tegen mensenhandel

Wie mensenhandel écht wil aanpakken, betrekt de mensen die de praktijk van binnenuit kennen: survivors. Zij weten uit eigen ervaring wat helpt, wat mist en wat beter kan in de strijd tegen mensenhandel. Die kennis is onmisbaar bij het ontwikkelen van beleid, hulpverlening en preventie.

Survivors begrijpen als geen ander de twijfels die slachtoffers hebben om aangifte te doen. Ze herkennen de subtiele manipulatie van uitbuiters én de smoezen waarmee slachtoffers hun situatie proberen goed te praten. Die kennis helpt om sneller te signaleren en effectiever te ondersteunen. Tegelijk vraagt dit om een veilige en respectvolle omgeving. Alleen als survivors zich gesteund voelen, kunnen ze hun ervaring inzetten zonder opnieuw beschadigd te raken.

Het Leger des Heils werkt nauw samen met survivors en roept anderen ertoe op om hen ook structureel te betrekken bij de aanpak van mensenhandel. Niet alleen om hun verhaal te horen, maar vooral om samen te bouwen aan wat nodig is. De stem van een survivor is de stem van het slachtoffer. Hoor die stem – ook als die kritisch is.

Van slachtoffer naar survivor

Malaika Oringo, nu wereldwijd specialist op het gebied van survivor engagement bij het internationale Leger des Heils, weet wat het betekent om van slachtoffer naar pleitbezorger te groeien.

"De steun die ik kreeg op mijn weg van slachtoffer naar survivor was bepalend voor mijn werk als pleitbezorger. Ik kreeg de kans om mijn dromen te ontdekken en werd uitgerust met essentiële vaardigheden, zoals presentatietraining en spreken in het openbaar. Dat gaf mij een stem in de strijd tegen mensenhandel."

Die groei kwam niet vanzelf. Malaika kreeg jarenlange begeleiding van een maatschappelijk werker die haar door juridische procedures hielp. Het Leger des Heils regelde tijdelijke kinderopvang voor haar dochter, zodat ze kon studeren. Zo kon ze ervaring opdoen in een inloophuis in Leeuwarden en later als stagiair-beleidsmedewerker in Brussel. Nu ontwikkelt ze internationaal beleid waarin de stem van survivors centraal staat.

Nog meer stemmen

Survivors als Malaika laten zien hoeveel waarde hun bijdrage heeft – mits goed ondersteund. Het Leger des Heils pleit daarom voor structurele betrokkenheid van survivors bij beleid, opvang en preventie. Niet als uitzondering, maar als norm. Lees hieronder ook hoe Chemelle en Amanda hun ervaringen inzetten om anderen te helpen en mensenhandel vanuit de praktijk te bestrijden.

Chemelle overleefde uitbuiting

Chemelle overleefde uitbuiting

Chemelle (29) werd als tienermoeder uitgebuit door een crimineel.
‘Ik kan de gedachte niet verdragen dat hij op dit moment een andere vrouw misbruikt’ 

‘Ik kan de gedachte niet verdragen dat hij op dit moment een andere vrouw misbruikt’ 

De Afrikaanse Amanda* ontmoette op een datingapp de man van haar dromen, dacht ze. Nu is ze slachtoffer van mensenhandel