Project Next Steps helpt mensen in de prostitutie en slachtoffers van mensenhandel om in hun thuisland Roemenië een nieuw leven op te bouwen. In het project werken het Leger des Heils, Dorcas, Bright Fame en International Justice Mission samen om deze mensen te ondersteunen.
In beeld brengen
Roemenië is een van de armste landen van Europa. Roemenen die hopen op een beter leven in Nederland, zijn kwetsbaar om in de gedwongen prostitutie terecht te komen. Politie of hulpverleners, bijvoorbeeld van Bright Fame, die signaleren dat mensen vastzitten in de prostitutie of slachtoffer zijn geworden van mensenhandel, kunnen aankloppen bij Evelien Kremer. Zij is namens het Leger des Heils verbindingscoördinator bij Next Steps. “Mijn doel is: een veilige terugkeer coördineren”, vertelt ze. “Ik vraag wat iemand nodig heeft om een betere toekomst te creëren. Dat kan onderdak zijn, juridische hulp of werk. Met deze informatie schakel ik met het team van Next Steps in Roemenië.”
Recht doen
Als iemand slachtoffer is geworden van mensenhandel, kan Evelien stichting International Justice Mission (IJM) inschakelen. IJM strijdt op internationaal niveau tegen mensenhandel. In Nederland kan IJM meekijken bij juridische vraagstukken. In Roemenië ondersteunt IJM politie, wetgevers en openbaar aanklagers bij de aanpak van mensenhandel. Want zolang daders niet gepakt en berecht worden, blijven zij slachtoffers maken.
‘Zolang daders niet gepakt en berecht worden, blijven zij slachtoffers maken’
Kwetsbaarheid voorkomen
In Roemenië ondersteunt Next Steps niet alleen de lokale instanties. Het Leger des Heils en Dignity Restored, een samenwerkingspartner van Dorcas, gaan bijvoorbeeld ook met een voorlichtingsfilm langs scholen om jongeren bewust te maken van het gevaar van mensenhandel. Terugkerende deelnemers van Next Steps krijgen in Roemenië de kans om een vak te leren, bijvoorbeeld in het naaiatelier van Dignity Restored in Oradea. Doordat deelnemers salaris ontvangen, zijn ze minder kwetsbaar om opnieuw in armoede belanden en slachtoffer te worden van mensenhandel.
Afina vertelt
Afina: “Ik was wanhopig, mijn moeder was ernstig ziek en ik had geen geld voor haar behandeling. Igor zei dat hij werk voor me had in Nederland, en dat ik vier keer zoveel betaald zou krijgen als hier. Na drie maanden werken zonder salaris wist ik dat er iets heel erg mis was.”
Tijdens een politie-inval in ons pand werd ik bevrijd. Daarna kwam ik voor het eerst in contact met Evelien. Ik schaamde me voor wat me was overkomen, maar zij stelde me gerust. Ze gaf me hoop. Ik was doodsbang om Igor weer tegen te komen, maar nu ik veilig was, wilde ik zorgen dat niemand anders meer slachtoffer van hem kon worden. Gelukkig hielp IJM me om aangifte van mensenhandel te doen. Toen ik landde in Oradea, kreeg ik flashbacks naar de laatste keer dat ik op het vliegveld was, met Igor. Gelukkig stond Alexandra van Leger des Heils Roemenië klaar om me op te vangen. Ik kreeg een kamer in een opvanghuis en in de weken erna kon ik komen werken in een naaiatelier. Binnenkort word ik opgeleid tot coupeuse.
Het verhaal van Afina is geschreven aan de hand van een aantal casussen van Next Steps. Afina is dus een fictief persoon.
Meer weten over Next Steps? Neem een kijkje op de website: projectnextsteps.nl