Een petitie voor wetgeving tegen uitbuiting

Duurzaamheid Tekst: Willemijn de Jong / Beeld: Lieke Janssen

Op 8 juni lanceert een coalitie van organisaties, onder de vlag van het MVO-platform een petitie. De petitie roept de Tweede kamer op het Initiatiefwetsvoorstel duurzaam en verantwoord ondernemen aan te nemen. Dit wetsvoorstel verplicht bedrijven om met respect voor mensen en milieu in hun hele keten te ondernemen. De deelnemende organisaties, waaronder het Leger des Heils, Amnesty International, CoMensha, CNV Internationaal, en Fairtrade Nederland, vinden het zo langzamerhand ‘ongemakkelijk’ worden hoe lang er al op dergelijke wetgeving wordt gewacht. 

Het wetsvoorstel van ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP moet nog in de Tweede Kamer behandeld worden. Als de Wet duurzaam en verantwoord ondernemen wordt aangenomen, krijgen Nederlandse bedrijven bindende regels opgelegd waarmee zij verplicht worden om mens en milieu in hun hele productieketen te respecteren.

Het Leger des Heils nam het initiatief voor de petitie omdat de organisatie al geruime tijd campagne voert om consumenten in Nederland bewust te maken van mensenhandel en uitbuiting. Harm Slomp, bestuursvoorzitter van het Leger des Heils: “Met deze petitie geven we de mensen in de Nederlandse samenleving de mogelijkheid om, samen met ons en andere organisaties, bij de Tweede Kamer aan te geven dat er een enorm draagvlak is voor betere regelgeving op dit terrein. Het Leger des Heils helpt slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. Maar dat kunnen we niet alleen. Kwetsbare mensen mogen niet het slachtoffer worden van arbeidsuitbuiting. Gerichte wetgeving helpt daarbij.”

Het Leger des Heils legt de nadruk op uitbuiting van mensen in de productieketen. Het statement van de petitie is:

Ook ik wil alleen iets kopen of afnemen waarvoor geen mensen zijn uitgebuit
daarom wil ik een Wet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen in Nederland.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Nieuwe wet moet misstanden in de productieketen tegengaan

Nieuwe wet moet misstanden in de productieketen tegengaan

Interview met Tweede Kamerlid Tom van Nieuwenhuijzen over de initiatiefwet
Amir werd uitgebuit op de markt

Amir werd uitgebuit op de markt

Amir werkte jarenlang op een Nederlandse markt zonder betaald te krijgen.
Iwan werd uitgebuit in het circus

Iwan werd uitgebuit in het circus

Vijf jaar lang werd Iwan uitgebuit in het circus. Hij werd uitbetaald in drank.