Eenzaamheid: wat het met je doet en wat je ertegen kunt doen

1 op de 10 Nederlanders is sterk eenzaam. Eenzaamheid wil zeggen dat je een leegte voelt, mensen om je heen mist of je in de steek gelaten voelt. Alsof je het leven helemaal alleen moet doen. 

Eenzaamheid: ongeveer 10% van de Nederlanders heeft er last van. Als je sterk eenzaam bent, voel je een grote leegte van binnen. Je mist mensen om je heen met wie je je verbonden voelt. Dit is een heel naar gevoel. Mensen die zich sterk eenzaam voelen, hebben vaak last van gezondheidsklachten, zoals depressieve gevoelens of slaapproblemen. Op deze pagina lees je waar eenzaamheid vandaan komt en welke actie je kunt ondernemen.

Wat is eenzaamheid?

Het CBS doet regelmatig onderzoek naar eenzaamheid en concludeerde dat 11% van de Nederlanders zich in 2021 sterk eenzaam voelde. Het aantal mensen dat zich sterk eenzaam voelt, neemt toe: in 2019 was dit nog 9%.

Eenzaamheid is iets persoonlijks. Niemand kan voor jou bepalen wanneer je je eenzaam voelt, hoe dat precies voelt en wat het voor je betekent. Zowel jongeren als ouderen kunnen eenzaam zijn. Mensen die een relatie hebben, kunnen zich net zo goed eenzaam voelen als vrijgezelle mensen. Hoe eenzaamheid precies voelt, is voor iedereen verschillend. Je kunt mensen om je heen missen of je juist alleen voelen terwijl je mensen om je heen hebt, omdat je je niet verbonden voelt met hen. 

Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je meer over de 3 vormen van eenzaamheid.

Wat is emotionele eenzaamheid?

Emotionele eenzaamheid heeft te maken met de behoefte die we als mens allemaal hebben om gezien en gekend te worden. Als je emotioneel eenzaam bent, voel je een leegte in je leven, je mist mensen om je heen of je voelt je in de steek gelaten. Vaak treedt emotionele eenzaamheid op wanneer je een hechte, intieme band met één of meerdere personen mist. Uit het laatste onderzoek van het CBS over eenzaamheid bleek dat veel jongeren van tussen de 15 en 25 jaar last hebben van emotionele eenzaamheid. Vooral in 2020, tijdens de coronaperiode, gaf de groep mensen van 18 tot 25 jaar vaker dan andere leeftijdsgroepen aan dat zij zich eenzaam voelden. 

Wat is sociale eenzaamheid?

Sociale eenzaamheid is het (deels) ontbreken van sociale steun. Je hebt geen of weinig mensen om je heen die je vertrouwt en met wie je je verbonden voelt. Een ander belangrijk aspect van sociale eenzaamheid is dat je geen mensen om je heen hebt op wie je kan terugvallen als er dingen zijn in je leven die je (tijdelijk) niet zelf kan. Ongeveer 14% van de Nederlanders voelt zich sterk sociaal eenzaam. 

Wat is existentiële eenzaamheid?

Existentiële eenzaamheid is kort gezegd een gebrek aan zingeving. Je worstelt met vragen als 'waarom ben ik hier?' en 'wat doet het ertoe dat ik leef?'. Soms krijgen mensen hier last van als ze niet (meer) werken of hun geliefde verliezen. Ze kunnen dan een doel missen in hun leven of een onvervulde behoefte hebben om over grote levensvragen na te denken en te praten. 

Zonder Gerard (61) is de buurthuiskamer in Woerden niet compleet

Zonder Gerard (61) is de buurthuiskamer in Woerden niet compleet

De buurthuiskamer van het Leger des Heils in Woerden is voor Gerard (61) een belangrijke plek tegen eenzaamheid.

Ik voel me alleen. Wat kan ik doen?

Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat het niet gek is als je je af en toe eenzaam voelt. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Als je er veel last van hebt en mensen om je heen mist, is het wel belangrijk om actie te ondernemen. Uit onderzoek is bekend dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is: gezond eten en drinken, regelmatig bewegen en eropuit gaan.

Daarnaast kan het helpen om meer kennissen en vrienden om je heen te verzamelen. Nieuwe mensen ontmoeten kan op allerlei plekken, bijvoorbeeld op een sportclub, bewonersvereniging, in een kerk of buurthuiskamer. Vrijwilligerswerk kan een leuke manier zijn om in contact te komen met andere mensen. De Rijksoverheid biedt ook een aantal goede tips, zoals een lijstje maken van verwaterde contacten om ze weer eens te bellen, mailen of een Whatsapp-berichtje te sturen.

Als laatste: wees niet bang om open te zijn over dat je je eenzaam voelt. Praat er met mensen over. Een goed gesprek kan helpen om je beter te voelen. Denk je dat iemand in jouw omgeving te weinig mensen heeft om op terug te vallen? Bied diegene eens een kop koffie aan of neem ze mee naar een activiteit.

Kom naar de buurthuiskamer

Het Leger des Heils heeft meer dan 100 buurthuiskamers door heel Nederland. De koffie is gratis en iedereen is welkom. In de buurthuiskamer komen mensen thuis. Er wordt naar elkaar omgekeken, samen gegeten, gebreit, gelachen, gehuild en gebeden. Help je mee om deze belangrijke plekken in stand te houden en uit te breiden? Doneer dan voor ons buurtwerk. Samen strijden we tegen eenzaamheid.

Wil je iets doen tegen eenzaamheid?

Wil je iets doen tegen eenzaamheid?

In onze buurthuiskamers wordt van alles geörganiseerd en elke plek is uniek. Bekijk de pagina van de locatie in jouw buurt voor het actuele programma. Ga bijvoorbeeld eens met iemand uit je straat naar een lunch of maaltijd in de buurthuiskamer!

Lees meer over dit thema