Zingen tegen eenzaamheid

Franky voelt zich verbonden met zijn koor in Amsterdam Zuidoost

Eenzaamheid Beeld: Erik Borst

Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich eenzaam. 1 op de 10 Nederlanders is sterk eenzaam. Zowel jongeren als ouderen. Daarom werd in de buurthuiskamer van Amsterdam Zuidoost een koor opgericht, dat mensen met elkaar verbindt. En binnenkort staan ze op een groot podium! 

Als er iets is dat helpt tegen gevoelens van eenzaamheid, is het zingen in een koor. Door samen iets te doen, raak je sneller emotioneel verbonden met de mensen om je heen. Een betere manier om eenzaamheid te bestrijden, is er niet. Door ook nog eens samen te zingen reken je af met stress, angst en pijn, aldus de wetenschap.

Niet alleen met Kerst

Met Kerst in zicht voelt EO-presentator Bert van Leeuwen de noodzaak om iets te doen. Kerst: het moment dat iedereen elkaar opzoekt en het zo gezellig mogelijk wil maken. Extra pijnlijk en confronterend voor mensen zonder familie, zonder vrienden. Kerst moet je niet alleen vieren. Wat zou er gebeuren als je een koor opricht in een  van de eenzaamste wijken in Nederland? En dus gaat Bert in Amsterdam-Zuidoost aan de slag. Als initiator, als verbinder.

Stralend Kerstfeest

Het Leger des Heils en de EO maken daarom een filmisch Kerstprogramma genaamd Stralend Kerstfeest. Hiervoor is een kersvers Amsterdams koor opgericht, bestaande uit bezoekers van buurthuiskamers van het Leger des Heils en buurtbewoners uit Amsterdam. Het koor staat onder leiding van dirigent Stefano Caruso en heeft als ultiem doel: zingen op een groot podium. Franky is een van de koorleden. Hij komt dagelijks met plezier naar buurthuiskamer Amsterdam-Zuidoost. Daar vindt hij rust, zegt hij: "Altijd had ik al de wens om in een koor te zingen. Ik vind het harstikke leuk om samen met anderen te zingen. En nu is er eindelijk een koor bij buurthuiskamer Amsterdam-Zuidoost."

Bekijk het koor op TV! 

Net als Franky zingt nog een 30-tal mensen van de buurthuiskamers van het Leger des Heils mee in het Amsterdamse koor. Dit nieuwe koor, met een grote diversiteit aan achtergrond en levensverhalen, geeft een spetterend optreden  tijdens het TV-programma Stralend Kerstfeest. Artiesten als Dwight Dissels en Karin Bloemen doen ook mee.

Kijk je ook? 25 december, Eerste Kerstdag, om 22.00 uur bij de EO op NPO 1.