Illustratie groene activiteiten

Hoe rood steeds groener wordt

Merel van Lamoen
Duurzaamheid Tekst: Charlotte van Egmond / Beeld: Merel van Lamoen

Als christelijke organisatie vindt het Leger des Heils het niet alleen belangrijk zorg te dragen voor mensen, maar ook voor het milieu. Daarom maken we op al onze locaties steeds groenere keuzes. Hoe ziet dat eruit en wat levert het op?

Hapje voor hapje

Door Meatless Monday in te voeren, het gebruik van dierlijke eiwitten te verminderen en te kiezen voor duurzame vis, eet het Leger hapje voor hapje bewuster.

7.415 zonnepanelen

De zonnepanelen liggen verspreid over 42 locaties van het Leger des Heils. Dit jaar worden nog zo'n 75 officierswoningen en korpsgebouwen voorzien van zonnepanelen.

5.000 megawattuur

Zoveel stroom brachten de zonnepanelen vorig jaar op. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 1400 gemiddelde huishouders.

Zonnepanelen
Folkert Koelewijn

Bijtje erbij

Door het ophangen van insectenhotels krijgen ook bijen en andere insecten rondom locaties van het Leger des Heils een thuis.

Dat ruimt op

103 locaties van het Leger des Heils scheiden het afval. Zo houden ze de hoeveelheid restafval zo klein mogelijk. Binnenkort komen daar 42 locaties bij.

Vorig jaar werd ruim 700.000 kilo afval gescheiden, 20% van de totale afvalberg van het Leger des Heils. Gescheiden afval wordt gerecycled of omgezet naar bijvoorbeeld biogas.

Druppeltje minder

Stapsgewijs krijgen alle douches waterbesparende douchekoppen; energiezuinige ledlampen vervangen de gloeilampen.

Even opladen

Om duurzaam vervoer te stimuleren heeft het Leger des Heils 15 laadpalen met elk 2 laadpunten: 30 elektrische voertuigen kunnen zo tegelijkertijd opladen. In de komende jaren groeit dit aantal naar 222 legerlaadpalen. 

Elektrisch laden
Marijn Alons

Oud & nieuw

Voor elke ingezamelde en hergebruikte kilo textiel bespaart ReShare 3,4 kg CO2 en gemiddeld zo’n 8.000 liter water; 360.000 kilo textiel recyclen we direct via Textiles2Textiles. In de ReShare Stores gingen vorig jaar 436.000 tweedehandskledingstukken over de toonbank.

Helemaal hout

50 dak- en thuislozen met psychiatrische problematiek krijgen straks een plek in de Rotterdamse zorglocatie ‘Sociaal Hout’, voor 80 procent gebouwd met biobased en circulaire materialen. Het gebouw is niet alleen duurzaam door de houten constructie, ook door de zonnepanelen, groene gevels en biodiverse tuin.

Illustratie groene activiteiten
Illustratie gebruikt in Kans 1, 2023 Merel van Lamoen

Op grote locaties voert het Leger des Heils de ‘Milieuthermometer Zorg’ (MTZ) in. Dit helpt medewerkers en deelnemers om te werken aan duurzaamheid – van afval scheiden tot energie besparen. Voor 2023 is het doel: het grootste deel van onze locaties voldoet aan de MTZ, zodat we onze CO2-voetafdruk flink verkleinen.