Leger des Heils duurzaamheid

50 verduurzaamde locaties is tijd voor gebak

Duurzaamheid Beeld: Gerhard Nel

Het Leger des Heils viert dat vijftig locaties het certificaat van de MilieuThermometer Zorg heeft ontvangen! Deze mijlpaal in de verduurzaming van de organisatie werd op 4 juni 2024 op de locatie Het Veerhuys in Gouda gevierd met gebak.

Adriaan van Engelen, directeur van Milieuplatform Zorgsector, overhandigde symbolisch een plaquette aan Regina Broeze, directeur Bedrijfsvoering van regio Rijnmond Zuidwest. Van Engelen: "Het is mooi om te zien dat het Leger des Heils een reis maakt in verduurzaming. Inmiddels zijn er 300 zorgorganisaties die de MilieuThermomether Zorg invoeren, en het Leger is toch wel een van de grotere jongens. Op deze manier wordt duurzaamheid een standaard onderdeel van het werk."

Collega's intrinsiek gemotiveerd

Regina Broeze beaamt dat verduurzamen belangrijk is voor het Leger des Heils: "Niet alleen omdat het moet van wet- en regelgeving, maar ook omdat het past bij onze christelijke opdracht om zorg te dragen voor de aarde." Broeze wees erop dat het vieren van zo'n mijlpaal toch vooral te danken is aan de collega's die op locaties en in de regio's de verduurzaming doorvoeren. "Als directie kun je van alles verzinnen, maar hoe gaaf is het als collega's als Rebecca op locaties intrinsiek gemotiveerd zijn om hier stappen in te maken."
Voorafgaand aan de overhandiging gaf Rebecca Plesca, persoonlijk begeleider bij Het Veerhuys, een rondleiding door de locatie. Hierin lichtte zij toe waar de verduurzamingsmaatregelen zijn doorgevoerd. " De MilieuThermometer Zorg was verder een heel handige checklist voor allerlei technische aanpassingen die we hebben gedaan. De veranderingen zijn verder van kleine ingrepen tot wat grotere projecten gegaan. Het vervangen van papieren bekertjes door mokken en papieren schriften door herbruikbare schriften, bijvoorbeeld. Dat zijn de kleine dingen met groot effect. Een minder populaire maatregel was het invoeren van een Meatless Monday. Gelukkig wennen ook zulke veranderingen vanzelf. En waar ik heel trots op ben is het voedselbos dat we naast onze locatie zijn gestart. Zo groeien we naar een bewustere levensstijl, ook op een beschermd wonen-locatie als Het Veerhuys."

Meer weten over wat die milieuthermometer zorg nu precies inhoudt? Lees dan hier verder. 
duurzaamheid Leger des Heils
Gerhard Nel
Duurzaamheid Leger des Heils
Gerhard Nel