Duurzaamheid

Samen sterk met eerlijke koffie

Een bakkie pleur, het zwarte goud: ook binnen het Leger is koffie de brandstof én verbinding tussen onze medewerkers, deelnemers en bezoekers. Wij vinden het belangrijk dat koffieproductie op een verantwoorde manier plaatsvindt. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen met koffieproducent Moyee. Deze koffie is duurzaam en wordt op een verantwoorde wijze geteeld. Dat past in alle opzichten bij waar het Leger des Heils voor staat. Bij het Leger des Heils en Moyee delen we één krachtige missie: we zetten ons in voor gelijke kansen en een wereld waarin iedereen meetelt.

Stap voor stap gaat het Leger des Heils over op 100% eerlijke koffie. Regionale projectleiders van het Leger des Heils zorgen ervoor dat onze locaties deze overstap langzamerhand kunnen maken. Waar nodig wordt ook de koffiemachine vervangen, zodat de locaties zonder moeite onze Leger des Heils koffie kunnen zetten. En bovendien, voor elke kilo van deze koffie die Moyee verkoopt, gaat €1 naar het Leger des Heils zelf, om direct steun te bieden aan mensen die het echt nodig hebben.

De koffie is voor iedereen beschikbaar en te bestellen op de website van Moyee. Voor elke kilo van deze koffie die Moyee verkoopt tegen de eerlijke prijs van €19,50 gaat er €1 naar het Leger des Heils zelf, om direct steun te bieden aan mensen die het echt nodig hebben.

Van een dakloze persoon in Nederland, tot een koffieboer in Ethiopië: wij bouwen aan een eerlijke wereld waarin iedereen zijn plek verdient.

Moyee en de FairChain aanpak
In 2012 is Moyee Coffee opgericht. Niet om koffie te verkopen, maar om de koffieketen anders in te richten. Veel koffieboeren leven onder de armoedegrens. Ondanks dat de prijs van koffie voor de koffiedrinker de afgelopen 25 jaar is gestegen, verbeterde het leven van de boeren nauwelijks. Moyee wil daarom naar een koffieketen waar de waarde eerlijk verdeeld wordt en verkoopt daarom ‘FairChain’ koffie. FairChain is eigenlijk Fairtrade 2.0. Moyee streeft naar economische gelijkheid door een herbalans van de internationale koffieketen. Daarom krijgen boeren vijftig procent door te branden en verpakken in het land van herkomst. Zo wordt de koffieketen gelijkwaardig verdeeld en krijgen de boeren weer een leefbaar inkomen.

Gerelateerde artikelen: Duurzaamheid