Street Level Bus

Street Level

Voor iedereen een passend thuis

Willem Jan de Bruin Fotografie
Veldwerk en soepbus

Niemand hoort op straat te slapen. Toch zijn er steeds meer mensen dak- en/of thuisloos. Het Leger des Heils zet zich dagelijks in voor mensen die nergens anders terecht kunnen. Dat doen we op vele manieren, zoals door Street Level. Met Street Level willen we deze mensen opzoeken, helpen en begeleiden.

Wij willen hen helpen een thuis te vinden: een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn, tot rust kunnen komen en kunnen beginnen aan het herstel van hun leven. Met Street Level gaan wij de straten op om met dak- en (t)huisloze mensen in gesprek te gaan, in de hoop dat zij – na vaak al een lange periode van leven op straat – open staan voor zorg en begeleiding.

tekst loopt door na de video

Street Level in beeld

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Wat is Street Level?

Street Level is onderdeel van ons outreachende werk. We zijn er voor iedereen die dak- en thuisloos is of dreigt te worden. Ook degenen die zorg mijden, willen we vinden en helpen. Het Leger des Heils heeft het afgelopen jaar een forse stijging van het aantal dak- en thuisloze mensen gezien (bijna 25 procent) . Onder jongeren (18-22 jaar) is dat zelfs een stijging van 50 procent.

Het is voor mensen die op straat leven vaak niet makkelijk om de weg naar opvang of andere vormen van hulp te vinden. Ze moeten zich eerst aanmelden bij het Daklozenloket, voordat ze naar een vorm van maatschappelijke opvang kunnen. We zien dat veel dak- en thuisloze mensen die eerste stap naar het Daklozenloket al niet kunnen maken, vaak omdat ze niet weten dat ze daarheen moeten. Het is daarom belangrijk dat we hen helpen om de weg naar opvang te maken, door ze op te zoeken en te begeleiden, zodat ze hopelijk snel een passend thuis kunnen vinden.

Wat doen we?

De naam Street Level zegt het eigenlijk al: we gaan de straat op, naar de plekken waar we dak- en thuisloze mensen kunnen vinden. Daar begint het. We bieden directe praktische hulp: onze Street Level bus zit vol met allerlei spullen die we uitdelen aan de mensen die het nodig hebben. Denk aan ondergoed, slaapzakken, kleding, hygiëneproducten (zoals tandenborstels, maandverband en wc-papier) en flesjes water. Spullen waar iemand die op straat leeft meteen baat bij heeft.

Maar daar houden we niet op! We willen een relatie opbouwen met dak- en thuisloze mensen door gesprekken aan te gaan en een luisterend oor te bieden. Soms kan dat voor iemand al zoveel betekenen. Door dat persoonlijke contact willen we ze verder helpen naar opvang of andere hulpverlening. Dat kan hulpverlening van het Leger des Heils zijn of van ketenpartners. Het doel is dat deze hulpverlening zo snel mogelijk tot opvang, en uiteindelijk tot een passend thuis leidt.

In Den Haag en omgeving gaat een team van veldwerkers ongeveer drie keer per week met de Street Level bus op weg: hope is on the way!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De bus van Street Level en de inrichting aan de binnenkant: lades met producten om uit te delen, kleding
Willem Jan de Bruin Fotografie

'Wij willen een stukje van de liefde van Christus dan ook doorgeven aan onze deelnemers'

Een oudere vrouw kwam onlangs naar één van onze veldwerkers toe, en vroeg of hij haar zoon misschien kende. Ze was samen met haar man al een half jaar naar hem op zoek, en waren vanuit het buitenland naar Den Haag gekomen om hem te zoeken. Ze vertelde zijn naam en liet een foto zien. De veldwerker herkende hem meteen. Hij wist dat het ging om een achterdochtige man met psychiatrische problematiek, en hij wist waar de man regelmatig sliep. 's Avonds zochten onze veldwerker samen met de ouders naar de man, maar ze konden hem niet vinden.  

De volgende ochtend lukte het de veldwerkers wél om de man te vinden, en ze konden hem overtuigen om met zijn moeder af te spreken. ‘Het was heel bijzonder. Wij reden weg bij de Koekamp en hij zat daar met zijn moeder in het zonnetje op een bankje een kop koffie zat te drinken. Dat voelde echt als een geslaagde missie.' Diezelfde avond heeft de man ook nog contact gehad met zijn vader. 'Het is bemoedigend voor de ouders om te weten dat er mensen zijn die een oogje in het zeil houden en die proberen hem een kwaliteit van leven te geven, wat aandacht en geborgenheid.'

Meer informatie?

Heb je vragen over Street Level? Neem contact op met ons door een e-mail te sturen naar nw.streetlevel@legerdesheils.nl.

Lees meer over ons veldwerk

Veldwerkers op huisbezoek bij buitenslapers: "Ben je thuis?"

Veldwerkers op huisbezoek bij buitenslapers: "Ben je thuis?"

De veldwerkers van Street Level in Den Haag rijden met hun speciale bus door de stad, op zoek naar dak- en thuisloze mensen die buiten slapen. 
Veldwerk deelt wc-papier uit op straat: “Dat noemen wij het witte goud”

Veldwerk deelt wc-papier uit op straat: “Dat noemen wij het witte goud”

In een speciale bus rijden veldwerkers van het Leger des Heils door de stad, om dak- en thuisloze mensen te voorzien van de broodnodige spullen.
Sokken of een indicatie

Sokken of een indicatie

Mensen op straat écht verder helpen. Dat is wat Jan van Oosten voor ogen had toen hij Street Level opzette.
‘Ik sliep in wc-hokjes van bouwterreinen’

‘Ik sliep in wc-hokjes van bouwterreinen’

Met hulp van Street Level kreeg Martinus (58) zijn leven weer op de rails. “Ik sta nu weer in de maatschappij. Daar ben ik waanzinnig dankbaar voor.”...