Leger des Heils tandarts

Deelnemers geholpen met hun gebit

‘Dat wordt de hele dag grijnzen’

Nieuws 10 januari 2022 Beeld: Lieke Janssen

Als je langdurig verslaafd bent geweest aan verdovende middelen, of je hebt jezelf verwaarloosd, dan is dat vaak te zien aan je gebit. Dat zorgt niet alleen voor een gehavend gezicht of een onfrisse geur - je kunt er ook veel pijn aan hebben.

Fresh Unieke Mondzorg is een tandarts voor kwetsbare doelgroepen. Veel bewoners van het Leger des Heils vinden het te spannend om naar de tandarts te gaan, of kunnen dat niet betalen. Daarom komt Fresh met regelmaat langs op onze locaties, investeert veel tijd en aandacht in het opbouwen van vertrouwen bij de deelnemers, en helpt hen met hun gebitsproblemen.

Wat vinden deelnemers daar zelf van?

We vroegen het aan de bewoners van specialistisch verpleeghuis De Blinkert, nadat ze in de tandartsstoel van tandarts Ruud en preventiemedewerker Joyce lagen.

JOHAN heeft Korsakov, en niet zoveel tanden meer over. “Ik at gisteren brintapap terwijl de rest Surinaams kip aan het kluiven was. Maar mijn kies deed zo’n pijn. Tandarts Ruud heeft het net helemaal schoongemaakt en mijn gaatje gevuld. Ik voel me helemaal opgelucht, joh.”

IVO werd om de week geholpen door Fresh, maar nu niet meer. “Ik ben uitbehandeld, al mijn tanden en kiezen zijn eruit! Ik ben er blij mee, want ik had er alleen maar pijn aan. Deze mensen van Fresh zijn eigenlijk niet echt een tandarts – zo’n type dat op je neerkijkt. Nee, ze zijn supervriendelijk en normaal. Ook al heb ik geen tanden meer, Joyce kwam vanmorgen toch even bij me vragen hoe het gaat.”

De voortanden van MOHAMMED zijn gebroken, dus die worden vandaag gevijld. Over een paar dagen komt de tandtechnicus ze weer helemaal mooi maken. “Ja, ik ben ijdel. En met zulke halve tanden loop ik echt voor gek. Ik durf niet te lachen nu, dan zie ik er echt uit als zwerver. Ik zal zo blij zijn als het straks is gefixt. Dat wordt de hele dag grijnzen.”

Ook PETRA loopt met Fresh weg. “Ik vind ze bijzonder fijn! Ik ben eigenlijk doodbang voor tandartsen, ik heb als kind al op de vingers van mijn tandarts gebeten. Maar dit zijn zulke aardige lui. Ze stellen je eerst helemaal op je gemak, met een grapje en een vraag. Voor je het weet is het dan gebeurd.”

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Ook interesse in een speciale samenwerking van jouw bedrijf met het Leger des Heils? Kijk eens op legerdesheils.nl/samenwerken-met-bedrijven