Positieve impact met duurzame koffie

Koffie en het Leger des Heils zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Koffie is bij ons meer dan een warme drank: het is een middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Het Leger des Heils strijdt voor een wereld waarin mens en milieu met respect worden behandeld. Daarom werken we sinds 1 oktober 2024 samen met Moyee Coffee en schenken we eerlijke koffie.

De wereld staat voor grote uitdagingen. Natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput door overmatig verbruik en mensen worden uitgebuit om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. De gevolgen hiervan raken ons allemaal. Rijke westerse landen profiteren, terwijl boeren en arbeiders in armere delen van de wereld in armoede achterblijven. Dit raakt de aarde en vergroot ongelijkheid en armoede wereldwijd.

Duurzaamheid

Bij het Leger des Heils geloven we dat sociale en ecologische gerechtigheid hand in hand gaan. Daarom willen we op een verantwoorde manier omgaan met de aarde die ons is toevertrouwd. Dit doen we vanuit hoop – hoop dat verandering mogelijk is als we zorgdragen voor de wereld zoals die bedoeld is.

Op dit moment gaat maar liefst 90% van de waarde van koffie naar rijke landen, terwijl koffieboeren nauwelijks genoeg verdienen om te overleven. Dit moet anders.

Samenwerking met Moyee

Om hier verandering in te brengen, werken we samen met Moyee Coffee. Moyee streeft naar eerlijke handel en ondersteunt gemeenschappen in de landen waar koffie vandaan komt. Deze missie sluit naadloos aan bij die van het Leger des Heils: kwetsbare mensen helpen, in Nederland en daarbuiten. 

Bekijk meer over de herkomst en impact van de Leger des Heils koffie op de website van Moyee

Het Leger des Heils verduurzaamt. Met honderden locaties door heel Nederland en ruim 7.000 medewerkers kunnen we een flinke impact maken. Lees op onze pagina over duurzaamheid hoe we dat doen. 

Over Moyee Coffee
De koffie van Moyee wordt gebrand en verpakt in branderijen in Ethiopië en Kenia. Door koffie te branden in de landen van oorsprong, helpt Moyee de koffiebrandende landen hun terechte gelijkwaardige positie in de wereldwijde koffieketen in te nemen. Het koffiebranden in de oorsprong landen dekoloniseert de aanvoerketen, levert waardevolle banen op, geeft de jeugd een trotse toekomst die onafhankelijk van ontwikkelingshulp is en brengt de nodige buitenlandse valuta binnen. Het FairChain model van Moyee laat 50% in de landen achter in plaats van het industriegemiddelde van 10% van de totaalwaarde. De eerste branderij zijn ze gestart in Ethiopië, daarna zijn ze uitgebreid naar Kenia en hebben ze nu ook samenwerkingen in Colombia.

Moyee en de FairChain aanpak
In 2012 is Moyee Coffee opgericht. Niet om koffie te verkopen, maar om de koffieketen anders in te richten. Veel koffieboeren leven onder de armoedegrens. Ondanks dat de prijs van koffie voor de koffiedrinker de afgelopen 25 jaar is gestegen, verbeterde het leven van de boeren nauwelijks. Moyee wil daarom naar een koffieketen waar de waarde eerlijk verdeeld wordt (50/50) en verkoopt daarom ‘FairChain’ koffie. ‘FairChain is eigenlijk Fairtrade 2.0. Moyee streeft naar economische gelijkheid door een herbalans van de internationale koffieketen. Daarom krijgen boeren vijftig procent door te branden en verpakken in het land van herkomst. Zo wordt de koffieketen gelijkwaardig verdeeld en krijgen de boeren weer een leefbaar inkomen.

'Moyee Coffee is niet alleen lekkere koffie, maar ook een manier om bij te dragen aan een eerlijke en duurzame wereld'