Wonen Eerst Leger des Heils

Woongeluk voor Jimmy en zijn buren

Wonen eerst Tekst: Willemijn de Jong / Beeld: Emanuel Wiemans

Midden in De Meern, een dorp in de gemeente Utrecht, staat een laagbouw appartementencomplex. ‘Huize Nijevelt’, prijkt er boven de ingang van het gebouw met drie woonlagen, frisgroene daklijsten en een rij van 33 deurbellen en brievenbussen bij de ingang.

Vroeger was Nijevelt een verzorgingshuis. Na een grondige verbouwing in 2021 is dit gebouw van woningcorporatie Cazas Wonen bestemd als ‘Gemengd Wonen’-locatie. Alle bewoners huren een woning bij Cazas Wonen. Hiervan krijgen 15 bewoners begeleiding vanuit het Leger des Heils.

In Nijevelt zijn een wijkbeheerder en sociaal beheerder vanuit Cazas Wonen actief. Vanuit het Leger des Heils is er een community medewerker en hulpverlening betrokken. 

Maddy Bos is sociaal beheerder van Nijevelt: “Het is een relatief klein project: de professionals hebben een nauwe samenwerking met elkaar en de bewoners vormen een community. Dat maakt het een succes. Iedereen investeert volop in het behouden van de community en de bewoners zijn hier een heel belangrijk onderdeel van. Het is fijn dat bewoners naar elkaar omkijken, en hier een zachte landing krijgen. Er wordt dagelijks samen koffie gedronken in de gemeenschappelijke woonkamer. Maar een goed werkende community vraagt continue aandacht. Beheer en begeleiding zijn dus wel nodig."

‘Het is prachtig om te zien dat het goed werkt wanneer je bewoners verantwoordelijkheid geeft’

Fietsen aan de kant

De praktijk laat zien dat het project een succes is. Wijkbeheerder Relius de Roos: “Ik beheer zo’n 2.500 huurwoningen van Cazas Wonen in dit gebied, maar ik ben in verhouding toch echt het meest op Nijevelt te vinden. Als wijkbeheerder zoek ik de samenwerking op met de bewoners van Nijevelt. En daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor praktische zaken in en om het complex. Het is prachtig om te zien dat het goed werkt wanneer je bewoners verantwoordelijkheid geeft. Dat zie ik bijvoorbeeld bij bewoner Jimmy, die is via het Leger des Heils bij Nijevelt komen wonen. Jimmy is eigenlijk een verlengstuk van mij, hij belt me meteen als ‘ie iets ziet. Als er bijvoorbeeld te veel fietsen staan. Ik regel het dan, maar bedank hem ook voor het opletten. Als ik langskom op de locatie, heb ik eigenlijk met iedereen wel even een praatje.”

Goede buur

Jimmy woont met zijn kat in een van de woningen van Nijevelt. Jimmy: “Het voelt echt als mijn thuisje, mijn plek. Ik heb nog een tijd begeleiding gehad, maar sinds kort ben ik een reguliere bewoner geworden. Daar ben ik echt trots op. Ik sta weer op mijn eigen beentjes, zeg maar. Deze manier van wonen was wel mijn redding, hoor. Ik was dakloos en dan zit je echt in een overlevingsmodus. Dat ging helemaal niet goed. Als ik hier niet had gezeten, dan had ik gezeten - om het maar zo te zeggen. Maar hier is mijn leven echt begonnen. Ik heb hier nu zulke fijne buren, met mijn buurvrouw ben ik echt hele goede maatjes geworden.”

‘Het is dan ook de bedoeling dat je in elkaar investeert. Dat trekt ook sociaal betrokken mensen aan. Ik hou daar wel van.’

Investeren

Als het aan Relius ligt, komen er meer gemengd wonen-projecten in zijn wijk. “Ik vind het ook een mooi onderdeel van mijn werk om goed naar bewoners te luisteren en hen zo te kunnen helpen. Mensen van het Leger zijn vaak heel dankbaar voor hun huisje. En voor de andere bewoners geldt ook dat ze bewust in een gemengd wonen-project gaan wonen, hè. Het is dan ook de bedoeling dat je in elkaar investeert. Dat trekt ook sociaal betrokken mensen aan. Ik hou daar wel van. Ik kom graag even een praatje maken in de gezamenlijke woonkamer. Het is er altijd gezellig.”

Wonen Eerst Leger des Heils
Wat is Wonen Eerst?

Wonen is een mensenrecht. Nederland kent echter tienduizenden mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Zij zijn aangewezen op de maatschappelijke opvang. Deze mensen moeten zo snel mogelijk een eigen woonplek krijgen. Want op straat zijn ze alleen aan het overleven. Maar vanuit een eigen woning kunnen ze echt gaan werken aan hun herstel, waar nodig met ondersteuning van professionele begeleiding. Deze visie wordt ook wel ‘Wonen Eerst’ genoemd.

Omdat we geloven dat herstel van het gewone leven begint bij een eigen woonplek, bieden we verschillende vormen van ‘Wonen Eerst’, die aansluiten bij de verschillende behoeften van onze deelnemers. Die vormen verdelen wij onder in gespreid wonen, gemengd wonen, geclusterd wonen en gespikkeld wonen. 

De samenwerking met Cazas Wonen uit dit artikel valt onder gemengd wonen. We noemen een woonvorm ‘gemengd wonen’ wanneer mensen met en mensen zonder hulpvraag samenwonen in een complex. Het is daarbij belangrijk dat er sprake is van een bewuste mix. Er is dus vooraf afgesproken dat de mensen zonder begeleiding actief betrokken zijn bij de mensen met begeleiding. Dit wordt vastgelegd en gefaciliteerd.