Verspreiding Vredeslicht 2023

Geloof en zingeving

Het vredeslicht

Jaarlijks ontsteekt een kind uit Oostenrijk de kandelaar met de eeuwige vlam in de geboortegrot in Bethlehem, de plek waar Jezus geboren is. Dit kleine vlammetje symboliseert het licht en de vrede die de geboorte van Jezus Christus in onze harten heeft gebracht. 
 
Zo ontstaat er al meer dan 30 jaar vlak voor kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Voor even vormen die vlammetjes samen een zee van licht, die ons in het donker de weg wijst naar de vrede. Duizenden scouts van over de hele wereld geven het licht in de tijd voor kerst door aan zoveel mogelijk mensen. Zo vormen zij samen een keten van licht, als teken van vrede en vriendschap. 
Normaal gesproken wordt de kandelaar vanuit Bethlehem brandend mee genomen naar Oostenrijk en van hieruit verspreidt dit vlammetje zich over o.a. Europa. Dit jaar is het licht vanwege het conflict in Israël en Gaza via Jordanië op het vliegtuig gegaan. Vervolgens werd het door scoutingleden van over de hele wereld vanuit Oostenrijk opgehaald om het verder te verspreiden in hun eigen land. 

Ook de Scouting van het Leger des Heils heeft hier aan meegewerkt en het Vredeslicht is op zondagmiddag 10 december 2023 o.a. naar 50|50 Belmont in Lunteren gebracht. Mensen kwamen vanuit het hele land om het Vredeslicht mee te nemen naar de eigen locaties (en kerstfeesten).

Wat kun je met het Vredeslicht?

In de eerste plaats natuurlijk: laten branden! Het licht is aangestoken in Bethlehem en iedere keer steekt iemand zijn kandelaar ermee aan. Verbreek de ketting dus niet! Een handige optie is om een windlicht met een grote kaars erin te hebben en die op een veilige plek 24 uur per dag laten branden. Ververs wel tijdig de kaars als hij bijna op is.

Zomaar een paar ideeën om te doen met het Vredeslicht:

  • Laat een kind de adventskaarsen tijdens de samenkomst aansteken met het Vredeslicht en vertel er een mooi verhaal bij
  • Maak met de kinderen een lantaarnblikje. Dan kunnen zij onder begeleiding het licht doorgeven in bijvoorbeeld een bejaardenhuis, andere kerken of jeugdactiviteiten.
  • Stel de bezoekers van kerstactiviteiten in de gelegenheid het Vredeslicht mee naar huis te nemen door bijvoorbeeld een aantal Vredeslichtkaarsen te bestellen.

Waar kan ik het vredeslicht ophalen?

=Je kunt het Vredeslicht ook ophalen op onderstaande locaties.

Ede
50|50 Hotel Belmont

Goorsteeg 66
6718 TB Ede
Vanaf 11 december dagelijks tussen 09:00u en 17:00u bij de receptie.

Almere
Scoutinggroep Con Tutti
Divertimentostraat 10
1312 EC Almere
Vanaf 11 december. Afspraak maken via e-mail: contutti@ldhscouting.nl

Tilburg
Adri en Marion Vermeer
van de Coulsterstraat 23
5021 BK  Tilburg
Vanaf 11 december, afspraak maken via e-mail: Noord-Brabant@vredeslicht.nl

Zwolle
Scoutinggroep Renatum 57
geert Grootestraat 9
8022 CG Zwolle
Vanaf 11 december, afspraak maken via e-mail: renatum57@ldhscouting.nl

Hardinxveld Giessendam
Diantha Vonk
Groot veldsweer 29
3371ca Hardinxveld Giessendam
Vanaf 11 december. Afspraak maken via e-mail of bellen : dianthavonk0@gmail.com, 06 36213594

Scouting Nederland
Stuur een mail naar info@vredeslicht.nl voor algemene informatie of informatie over het ophalen van het Vredeslicht op een locatie in je buurt.