Sociale vakantie

Sociale vakanties: betaalbaar even weg van thuis

Goedkope vakanties voor mensen met een kleine beurs.

Belmont hotel and convention center

Het Leger des Heils organiseert een aantal weken per jaar de sociale vakanties. Mensen die niet veel geld te besteden hebben, kunnen tegen een kleine vergoeding een week lang op een compleet verzorgde vakantie in hotel Belmont in Ede. Voor de deelnemers is het een welverdiende vakantie die ze soms al jaren niet hebben gehad, omdat ze dat simpelweg niet kunnen betalen. We gingen op een zonnige middag langs bij het hotel om een aantal deelnemers en vrijwilligers te spreken.

Er zijn weer veel hotelkamers gevuld. Deze week zijn er bijna vijftig deelnemers op vakantie, begeleid door vijf vrijwilligers van het Leger des Heils. Allemaal hebben ze een eigen kamer in het hotel. Het weer werkt ook goed mee. De zon schijnt en de temperatuur loopt op richting de 28 graden. Het is alweer donderdagmiddag en morgenochtend vertrekt iedereen weer naar huis. Deze laatste dag wordt er dus nog volop genoten van het weer en de gezelligheid.

All inclusive vakanties

Rond het hotel is veel te doen. Van fietsen tot midgetgolfen, van een wandeling in de natuur tot balspellen. Deze middag staat er een ‘spetterfestijn’ op het programma. Marcel, een van de vrijwilligers, haalt een aantal grote emmers water en een andere vrijwilliger komt aangelopen met waterpistolen in allerlei maten. De groep van ongeveer twintig kinderen, tussen de 2 en 11 jaar, rent gillend en spelend door elkaar heen. Als Marcel roept dat het water gespoten mag worden, is iedereen binnen de kortste keren doorweekt. Waterballonnen vliegen door de lucht en vooral ‘meester Marcel’ lijkt het perfecte doelwit. Als hij een tuinslang pakt om terug te spuiten, klinkt er een hoop gelach en gegil. Marcel: ‘Dat dollen met de kinderen vind ik dus echt leuk. Maar ook het contact met de mensen, de gesprekken, dat spreekt mij enorm aan.’

Een aantal van de ouders doet mee met het watergevecht, anderen kijken toe vanuit de serre. Daar vandaan hebben ze goed zicht op het grasveld. Xiao Fei Yu is een van de toeschouwers. Ze is samen met haar zoontje en moeder op vakantie. ‘Het is echt heerlijk om te zien. Mijn zoon was in het begin nog wat verlegen, nu speelt hij leuk mee. Kijk daar loopt hij.’ Ze wijst naar een jongen die in een kletsnat voetbaltenue over het grasveld rent en het duidelijk naar zijn zin heeft. Xiao Fei woont zelf in de stad. De rust en de natuur rondom het hotel vindt ze heerlijk. ‘Normaal gesproken heb ik geen tuin en kan mijn zoontje niet zo makkelijk buitenspelen. Maar hier is zoveel ruimte en mooie natuur, dat is echt even heel anders dan thuis.’

Vrijwilligers Marcel en Aniek vertellen over de vakantieweek

Vrijwilligers Marcel en Aniek vertellen over de vakantieweek

09 augustus 2022 •
'Het contact met de mensen, de gesprekken, dat spreekt mij enorm aan.'

Attractiepark

Ook Mari Manukyan ziet haar twee dochters genieten. ‘Ze hebben al vriendinnetjes gemaakt deze week. Dat is zo fijn om te zien.’ Zelf heeft ze ook nieuwe mensen leren kennen, waar ze graag contact mee houdt. Alle activiteiten die worden georganiseerd bevallen ook goed. ‘We zijn al naar een attractiepark geweest en we hebben gezwommen. Dat vonden mijn dochters ook ontzettend leuk.’ Al die activiteiten horen bij de vakantie, en kosten niets extra’s. De deelnemers betalen een kleine bijdrage, het Leger des Heils betaalt de rest.

Xiao Fei en Mari delen hun vakantie ervaringen

Xiao Fei en Mari delen hun vakantie ervaringen

09 augustus 2022 •
'Het was voor mij al jaren geleden dat ik op vakantie was geweest, dus we genieten er enorm van.'

Aan het einde van de middag, als iedereen weer droog is, verzamelt de groep zich grotendeels in de serre. Vrijwilliger Aniek speelt nog wat spelletjes met de kinderen, anderen doen iets voor zichzelf. Omdat deelnemers ook de vrijheid hebben om iets voor zichzelf te doen, is niet iedereen erbij. Het is de laatste avond, dus er wordt gebarbecued. Het eten valt iedere avond weer in de smaak. ‘Volgens mij ben ik zelfs wat aangekomen deze week. Het eten was echt heel lekker’, zegt Mari lachend.

De deelnemers kijken terug op een heerlijke vakantieweek en zijn eensgezind met de vrijwilligers: ze hebben een heerlijke week gehad, en als het kan willen ze volgend jaar weer mee.