Liveblog Oekraïne Leger des Heils

Liveblog Oekraïne

Volg in dit liveblog de ontwikkelingen rondom de hulp van het Leger des Heils aan Oekraïne.

Nieuws 20 mei 2022

Let op Valse telefoontjes uit naam van het Leger des Heils! Via de telefoon proberen fraudeurs mensen over te halen een donatie te doen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Er loopt op dit moment geen telemarketing campagne van het Leger des Heils voor de Oekraïne.

Donaties voor de hulp aan de Oekraïense vluchtelingen kunt u overmaken via ons bekende donatieplatform.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor social media cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Zelf je steentje bijdragen?

Zelf je steentje bijdragen?

25 mei

Vanaf deze week biedt Ontmoeting, samen met Leger des Heils Noordwest, Oekraïense vluchtelingen een dak boven het hoofd op het cruiseschip Princess Sophie in Haarlem. Gemeente Haarlem huurt dit cruiseschip tot en met november 2023 en heeft ons als maatschappelijke partijen gevraagd om het locatiemanagement en praktische werkzaamheden te faciliteren. 

Bestuurder Gerard Stoop (Ontmoeting) en Marc Verberg (Leger des Heils) over deze samenwerking: “We kregen de vraag van gemeente Haarlem of wij als betrouwbare partners in de maatschappelijke opvang ook een rol wilden spelen in de opvang van Oekraïners. Natuurlijk wilden we dit heel graag samen doen. De nood is hoog en de verhalen zijn heel schrijnend. Het is mooi dat we hierin als Ontmoeting en het Leger des Heils een steentje kunnen bijdragen. Onze collega’s en vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om hier hun schouders onder te zetten.”

20 mei

De afgelopen week hebben 1.740 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. In totaal staan er nu 58.600 Oekraïners ingeschreven. Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen is met 472 toegenomen tot bijna 46.000. In totaal zijn 37.775 van deze bedden in gebruik. Daaruit blijkt dat ruim 20.000 Oekraïners onderdak hebben buiten de gemeentelijke opvang.

Oude Pekela – vluchtelingen aan het woord

In Oude Pekela vangt het Leger des Heils ruim 100 vluchtelingen uit Oekraïne op. Twee van hen zijn bereid hun verhaal te vertellen: Roman (20) en Nataliya (36). Ze verblijven in voormalig zorgcomplex De Molenhof.

Interviews: Nicole Donkervoort  

Het verhaal van Roman 

Het gezin van Roman komt oorspronkelijk uit Sokal, in westelijk Oekraïne. In allerijl hun koffers pakken en vertrekken was voor zijn familie echter geen optie. Romans vader moet drie keer in de week dialyseren. Geen dialyse betekent onherroepelijk zijn dood. En dus moest hun vlucht nauwkeurig worden voorbereid. Vanwege de benodigde medische zorg, moest een geschikte oplossing worden gevonden. Dat werd de opvang in Oude Pekela. Op 13 april verliet het gezin per auto hun thuisland, om een dag later te arriveren in het Groninger land. Roman is onder de indruk van Nederland. In prima Engels: “Mensen zijn hier heel aardig en vrolijk, iedereen zegt ‘hoi’. Dat maakt mijn dagen nog mooier.” Hij somt op: “Nederland is mooi, de straten zijn schoon, het openbaar vervoer is goed, er zijn windmolens en zonneparken, wat mij erg aanspreekt, en in het UMCG is alles perfect geregeld voor het dialyseren van mijn vader.” Roman is helder als het over de toekomst gaat: “Wij willen nooit meer terug naar Oekraïne. Ik hoop werk te vinden in Nederland en hier te kunnen studeren.” Het is hem inmiddels gelukt een bankrekening te openen. Nu kan ook het zoeken naar een baan beginnen, de start van een nieuwe toekomst in Nederland.

Roman en zijn broertje

Het verhaal van Nataliya

“Ik dank God elke dag dat we veilig zijn.” Tranen stromen over de wangen van Nataliya. Ze woonde samen met haar gezin in Charkov, waar bombardementen aan de orde van de dag waren. Ze zaten een maand lang in grote angst in een schuilkelder. Nataliya besloot met haar twee kinderen, Maria van 10 en Nikita van 6, en schoonvader Genadii te vluchten. Haar man Sergii en schoonmoeder Larissa, die invalide is en niet wilde vertrekken, bleven achter, evenals hun twee jack russel terriërs. Het viertal stapte op 5 april, met slechts een handjevol kleding bij zich, op de uitpuilende trein naar Lviv. “Ik bleef tijdens de reis bidden dat de kinderen veilig zouden zijn.” Per bus reisden ze door naar Polen. Daar maakten ze kennis met een Nederlandse vrijwilliger, die voorstelde naar zijn land te komen. Vrijwilligers waren er inmiddels in geslaagd de twee hondjes alsnog op te halen, waarmee Nataliya, Maria en Nikita in Polen werden herenigd. Ondertussen was de gezondheidssituatie van schoonmoeder Larissa verslechterd. Ze besloot alsnog te vluchten, wat een gelukje was voor zoon Sergii, die normaal gesproken het land niet mocht verlaten, maar wel als begeleider van een gehandicapte. In Oude Pekela werd de familie herenigd.

“We wonen hier nu een maand en zijn heel blij dat we hier voorlopig kunnen blijven, al willen wij heel graag terug,” zegt Nataliya. “We hopen dat we terug kunnen, maar ons verstand zegt dat er weinig kans op is. Hoop en angst staan heel dicht bij elkaar.”

Het gezin probeert zoveel mogelijk buiten te zijn. En ze willen de Engels taal leren, en wie weet daarna ook Nederlands. Met een beetje geluk kunnen de kinderen binnenkort naar school. De intake daarvoor is geweest. Vooral de eerste nachten had Nataliya steeds dezelfde droom: dat ze weer thuis waren. “We moeten accepteren dat thuis in Oekraïne op dit moment niet meer bestaat en dat het waarschijnlijk nooit meer als vroeger zal worden. Het is angstig daaraan te denken. We leven met de dag.”

Nataliya en haar familie

Goederentransport aangekomen in Moldavië 

Vorige week donderdag vertrok er een transport uit Nederland naar Moldavië om daar Oekraïense vluchtelingen van goederen te kunnen voorzien. Gisteren is het transport gearriveerd. De vrachtwagen, gevuld met onder meer babyvoeding, shampoo, ondergoed, toiletpapier, sokken, kleurpotloden, kinderrugzakjes en tandenborstels, is inmiddels uitgeladen. Vanaf vandaag wordt gestart met de distributie. 

Op de foto’s: Het transport wordt uitgeladen door Divisional Leader Major Olga Iniutochkin, Major Vadim Kolesnick, verantwoordelijk voor social work in de Divisie Moldavië en de vrijwilligers Mikhail, Vasily and Alexey.

12 mei

4 mei - Herdenken in verbondenheid

Vandaag is 4 mei. De dag dat we in Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken. Militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dit jaar is het thema ‘verbondenheid’.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil met het thema ook benadrukken hoe onze vrijheid verbonden is met de vrijheid van anderen. En de oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar die vrijheid is, aldus het comité.

Vandaag is ook de 70e dag van de oorlog in de Oekraïne. Vandaag staan er een vier humanitaire corridors gepland om burgers te evacueren uit het belegerde Marioepol. Gisteren zijn zo'n honderd evacués, onder toezicht van internationale hulporganisaties, vanuit Marioepol aangekomen in Zaporizja. Zij zaten ondergedoken in de omsingelde Azovstal-staalfabriek.

Het aantal vluchtelingen dat in Nederland wordt opgevangen stijgt. Bij de gemeenten zijn 49.810 mensen ingeschreven. Meer dan 10.000 Oekraïners verblijven buiten de opvang die gemeenten gerealiseerd hebben

Als Leger des Heils in Nederland zijn we op twee ‘opvangsporen’ actief; we ondersteunen en coördineren op tal van plaatsen de noodopvang in gemeenten, maar ook de pilot voor opvang in gasthuishoudens in Eindhoven en Amsterdam.

Warm welkom

Om gevluchte kinderen een warm welkom te geven maakten, kinderen van de Andreasschool in Voorhout maakten maar liefst 250 mooi versierde tasjes met knuffels klaar om verspreid te worden onder kinderen in de opvang en/of bij gasthuishoudens. Samen met een prachtige welkomstbrief die in het Oekraïens vertaald is voor de kinderen. De vervoerders van 50|50 Amsterdam hebben de kratten vol tasjes opgehaald en zorgen dat ze op bestemming komen.

De school gaat de komende weken door, ze gaan zelf knuffels naaien voor een volgende stroom vluchtelingen. Wat een mooie initiatieven zien wij in de samenleving!

Orthodox Paasfeest

Op 25 april vierden ruim duizend Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam het orthodoxe Paasfeest. Medewerkers en vrijwilligers van Leger des Heils Amsterdam waren aanwezig met de soepbus om mensen te voorzien van soep en er werden ook zo’n 1.000 chocolade paashazen uitgedeeld.
We wensen de Oekraïners toe dat het Licht van Pasen in de komende tijd met hen mee op weg zal gaan.

Opvang Oekraïense LHBTI-vluchtelingen 

Sinds een paar weken worden Oekraïense LHBTI-vluchtelingen opgevangen in een apart hotel in Amsterdam. Het Leger des Heils coördineert namens de Gemeente Amsterdam de zorg voor deze mensen.  

Hans Verhoeven, locatiemanager van het LHBTI-hotel zet zich vanaf het begin van de oorlog in voor de aparte opvang van LHBTI-vluchtelingen om problemen zoals die zich voordoen in de reguliere opvang te voorkomen. We streven er als hulpverlenende organisaties naar om inclusieve zorg te bieden. Maar de realiteit is dat LHBTI-vluchtelingen zich niet alleen onveilig voelen maar het ook daadwerkelijk zijn. Hans vond de gemeente Amsterdam en het Leger des Heils aan zijn zijde en zo kon deze locatie gerealiseerd worden. De opvanglocatie wordt breed gedragen en ondersteund door de LHBTI-community van Amsterdam.  

Met flyers worden vluchtelingen bij aankomst op Centraal Station geattendeerd op de mogelijkheid voor deze specifieke opvang, die mensen helpt om zich sneller te kunnen focussen op het verwerken van wat ze hebben meegemaakt en een begin te maken met een nieuw leven. 

Talloze vrijwilligers uit de LHBTI-community zetten zich in als buddy (via Buddycare van de Regenboog Groep Amsterdam), voor de maaltijden, voor vrijetijdsbesteding, hulp bij het vinden van werk, vertalen, medische begeleiding etc. 

Ook LHBTI-vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven, kunnen gebruik maken van de dienstverlening van de opvanglocatie.

Op 13 april jl. ontvingen we een delegatie uit Parijs, waaronder de wethouder voor o.a. integratie Jean-Luc Romero en projectmanager diplomatieke relaties in Europa Léa Boniface.

Onderdeel van hun werkbezoek aan Amsterdam was het uitwisselen van ervaring met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en in het bijzonder de opvang voor de LHBTI-vluchtelingen. Onze gasten uit Parijs waren onder de indruk van datgene wat hier tot stand gekomen is.

Verhuizing 50|50 Food naar hotel aan de Boelelaan

De afgelopen jaren is 50I50 enorm gegroeid in omvang en er zijn steeds meer opdrachten en activiteiten bij gekomen. Langzamerhand groeide 50I50 uit haar jasje aan de Rode Kruisstraat in Amsterdam en voldeed de ruimte niet meer aan de gestelde eisen. Daar is nu een oplossing voor!

Met ingang van komende week gaat 505I50 Food in zijn geheel verhuizen naar een grote keuken van een hotel aan de Boelelaan in Amsterdam. Daar krijgen ze de beschikking over een enorm grote ruimte van waaruit ze alle activiteiten kunnen gaan vormgeven. Een prachtige kans en tegelijk een win-win situatie want aan de Boelelaan verzorgt 50I50 ook de maaltijden voor de asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne die daar en op andere locaties in Amsterdam opgevangen worden.

Werkbegeleider Kathy: “Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog ontvangen hier onze, met liefde bereide maaltijden. Het is een genot om deze lieve mensen te kunnen bedienen met een glimlach en een “smashnog” (eet smakelijk)”.

Help het Leger des Heils helpen

Help het Leger des Heils helpen

Voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het aantal vluchtelingen dat gebruikmaakt van opvangplekken gedaald. Ruim 200 Oekraïense vluchtelingen verlieten afgelopen weekend een gemeentelijke opvanglocatie. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor het weekend maakten nog 35.450 vluchtelingen gebruik van de gemeentelijke opvang, na het weekend waren dat er 234 minder.

Het aantal Oekraïners dat is geregistreerd bij gemeenten is toegenomen van 52.930 naar 53.400. Ruim 18.000 vluchtelingen hebben elders onderdak gevonden, zoals bij een gastgezin.

 

Vandaag is er een transport naar Moldavië vertrokken om daar te kunnen voorzien in de noden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een vrachtwagen vol goederen, variërend van shampoo, ondergoed, toiletpapier en sokken tot houdbare voedingsmiddelen, kleurpotloden, rugzakjes voor kinderen en tandenborstels is nu onderweg naar vluchtelingen uit het noodgebied.