Foto-expositie in beschermd woonlocatie van start

Nieuws 07 juni 2023

Op woensdag 7 juni startte in aanwezigheid van wethouder zorg en samenleving Gerben van Voorden de foto-expositie Ecce Homo in beschermd woonvorm de Saffier van het Leger des Heils in Hilversum. De expositie bestaat uit portretten en levensverhalen van bewoners én begeleiders. Ze laten zien dat het verschil tussen hen soms kleiner is dan je denkt.

De naam van de expositie is ontleend aan het ‘Ecce Homo’, dat Pilatus zei toen hij de gemartelde en van kleding ontdane Jezus zag. ‘Zie de mens’. Voor het Leger des Heils hebben deze woorden een extra dimensie; de mens als mens zien, ook als deze gehavend is door het leven. Omdat ieder mens, gedeukt of minder gedeukt, waardevol is. Met de eigenschappen, voorkeuren, talenten en wensen die ieders verhaal uniek maken.

'Wat zeggen de portretten over jouw kwetsbaarheden?'

Ecce Homo laat bewoners én begeleiders zien van beschermde woonvorm De Saffier in het Gooi. De bewoners zijn mensen die ontwricht zijn geraakt door verslaving en verstandelijke en psychiatrische kwetsbaarheden. Samen met hun begeleiders – die soms op hun beurt ontwrichting hebben meegemaakt - zetten ze stappen op weg naar herstel van het gewone leven. ‘De expositie verkent in hoeverre er verschillen zijn tussen mensen die alles kwijt zijn geraakt en ‘gewone’ mensen met een huis en een baan’ zegt locatiemanager Frank Vader. ‘De portretten laten je stilstaan bij je eigen verhaal. Wat zeggen ze over jouw kwetsbaarheden?’

'Ik zie vermoeidheid, maar ook blijdschap ondanks alle afmatting van de afgelopen jaren'

Gert Willem Haasnoot fotografeerde in clair-obscur, een techniek waarbij licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. De beelden zijn indringend en geven een kijkje in de complexe ziel van de geportretteerde. Bewoner Henri over zijn portret: ‘Dit is wat ik ben of wat er nog van mij over is. Ik zie vermoeidheid, maar ook blijdschap ondanks alle afmatting van de afgelopen jaren. Je hebt niets nodig om te overleven of je blij te voelen. Ik word blij van een eekhoorntje dat hier rondloopt.’

Jan Herman Baas en Jelka Anhalt schreven de reflecties bij de portretten. De journalist en voormalig documentairemaker werken beiden als begeleider in De Saffier. De EO heeft de wording van het project gefilmd voor de serie Soep, Sores & Soelaas.