Leger des Heils 24e bondgenoot in de strijd tegen laaggeletterdheid in de Drechtsteden

02-07-2015

Op woensdag 1 juli heeft het Leger des Heils haar handtekening gezet onder het convenant ‘Bondgenootschap voor geletterdheid Drechtsteden’. Hiermee is zij de 24e organisatie binnen de Drechtsteden die de strijd tegen laaggeletterdheid aangaat. In het bijzijn van Ilse van Donkelaar – werkzaam voor stichting Voorlezen én medebondgenoot - heeft algemeen directeur Joanne Blaak het convenant met veel overtuiging getekend. Als welkomscadeau bij het bondgenootschap heeft het Leger des Heils een Bijbel in gewone taal ontvangen.

Het Leger des Heils heeft door het ondertekenen van het convenant haar intenties op het gebied van geletterdheid kracht bij gezet: de cliënten scholing aanbieden in het lezen en schrijven. Binnen de organisatie worden verschillende initiatieven ontwikkeld zoals het project Taalmaatjes waarbij vrijwilligers en cliënten gekoppeld worden. Ze gaan samen aan het werk – individueel of in kleine groepjes – om te werken aan taal- en schrijfvaardigheden.  

Voor de ene cliënt gaat het om het schrijven van sollicitatiebrieven, de ander wil heel graag z’n kleinkinderen kunnen voorlezen. De taalmaatjes zijn inmiddels geschoold en de eerste lessen zijn gegeven. Deze lessen worden gegeven in het pand van het 50|50 workcenter van het Leger des Heils aan de Marconiweg, waar ook de ondertekening plaats vond. De bijbel in gewone taal is gelijk in het leslokaal achtergebleven en kan gebruikt worden door de cliënten die daar behoefte aan hebben.  

Laaggeletterdheid in de opvang is een groot probleem. Veel van de cliënten van het Leger des Heils kunnen met moeite lezen, schrijven en rekenen. Dit zorgt voor een achterstand in het dagelijks leven: etiketten op verpakkingen, brieven van de overheid of uitnodigingen voor leuke activiteiten worden vaak niet (goed) begrepen. De aansluiting met de samenleving en bijvoorbeeld het vinden van werk wordt zo steeds moeilijker.  

Het bondgenootschap zet zich in voor de strijd tegen laaggeletterdheid en ontwikkelt met de bondgenoten nieuwe initiatieven. Ook worden bestaande ideeën, onderzoeken en inspiratie met elkaar gedeeld. Zo zal de week van de alfabetisering in september niet ongemerkt in de Drechtsteden voorbij gaan, de bondgenoten slaan de handen ineen met meerdere inititiatieven. Meer informatie over dit bondgenootschap is te vinden op hun facebookpagina.  

Het Leger des Heils is regelmatig op zoek naar nieuwe taalmaatjes! Actuele vacatures voor vrijwilligersfuncties kunt u vinden op www.werkenbijhetlegerdesheils.nl