Even praten

Via de televisie, via het internet komt er een grote hoeveelheid informatie naar ons toe. Informatie waarvan je soms niet vrolijk wordt, informatie waarvan je zelfs erg droevig wordt. Wat doen mensen elkaar toch aan? Waar gaat dit geweld naartoe? Zelfs voor gelovige mensen is het soms moeilijk te bevatten. Zeggen: “Maar God is erbij, God ziet toe op dat wat er gebeurt”, klinkt dan vaak erg gemakkelijk. Maar het is wel zo! In al deze ellende die we zien, is God aanwezig. God is nabij, als er verdriet is, als er ziekte is, als er pijn is…. God troost mensen die Hem aanroepen. God geeft kracht aan mensen die dat nodig hebben. Gelukkig zijn er ook goede dingen te zien. Dingen die je vrolijk maken, dingen die mensen opbeuren. Ik denk dan aan een onverwachte knipoog, een onverwachte kaart, die gewoon op de deurmat valt….

Rondom en tussen alle moeilijke dingen mogen we ook zien dat er mensen meer gaan samenwerken, meer aandacht aan elkaar geven. Wat is het mooi om te zien dat iets dat schijnbaar geen levensvatbaarheid heeft, toch ineens een nieuw teken van leven geeft….. Als u om u heen kijkt en u ziet die kleine, mooie dingen, glimlach dan gewoon even… Kijk een ander eens even aan en zie hoe die ander daar blijer van wordt….. En u zult et merken: door met iets simpels te beginnen, wordt het steeds makkelijker om de mooie dingen te gaan herkennen…. De Ander (God dus) ziet dat ook.Samen met Hem mogen we werken aan een betere, mooiere wereld. Een wereld waarin we samenleven, samen delen, samen zijn!  

Hij heet Jezus Christus en hij heeft honger, hij huilt door de mond van wie honger lijdt. De mensen lopen voorbij als ze hem zien en haasten zich vlug naar de kerk. Hij heet Jezus Christus en hij heeft geen huis, hij slaapt in de goot, voorbijgangers versnellen hun pas en zeggen dat hij een dronken landloper is. Hij is onder ons, we hebben hem niet herkend. Hij is onder ons en wij verachten hem.

Hij heet Jezus Christus en is analfabeet, Hij heeft geen werk en moet bedelen op straat. De mensen zeggen, als ze hem zien: “Die nietsnut, laat hem gaan werken….”

Hij heet Jezus Christus en hij is uit de gemeenschap gestoten. Als een koning zagen ze hem terwijl hij toch leefde met de armen. Hij is onder ons, we hebben hem niet herkend. Hij is onder ons en wij verachten hem.   Hij heet Jezus Christus en hij is ziek, hij zit in de gevangenis, achter tralies, en wij, wij bezoeken hem zelden. Hij leeft aan de rand van de maatschappij. Hij heet Jezus Christus en hij dorst naar een wereld vol liefde en recht. En ofschoon hij zich inzet voor vrede, dwingt de openbare wanorde hem tot strijd. Hij is onder ons, we hebben hem niet herkend. Hij is onder ons en wij verachten hem. (naar Matt.25:31- 46)  

Ik wens u een goede en gezegende tijd toe. Ook wens ik u veel leesplezier toe en laat u niet weerhouden om via de mail te reageren.       

     Kapitein Anne Stastra