Het leven van Majoor Bosshardt

Majoor Bosshardt is misschien wel het bekendste lid van het Leger des Heils in Nederland ooit. Tussen 1950 en 2000 werkte ze in Amsterdam met mensen voor wie niemand anders oog had: prostituees, alcoholverslaafden en dak- en thuislozen. De majoor nam deze mensen in haar eigen huis op als het moest. Ook bracht ze (Joodse en andere) kinderen uit een kinderhuis onder bij particuliere adressen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zodat ze uit handen van de bezetter bleven.

Majoor Alida Bosshardt was een bijzondere vrouw, die helemaal in haar element was op het moment dat zij iets voor kwetsbare mensen kon betekenen. Daarmee inspireert ze vandaag de dag nog vele Nederlanders en heilssoldaten. Vanaf 16 juni 2022 kun je het huis bezoeken waar zij gewoond heeft en tijdens een rondleiding meer horen over haar levensverhaal. 

Het levensverhaal van Majoor Bosshardt

Alida Bosshardt wordt in 1913 in Utrecht geboren als kind van gelovige ouders. Op 18-jarige leeftijd wordt zij zo geraakt door Gods liefde tijdens een openluchtsamenkomst van het Leger des Heils dat ze besluit haar leven in dienst te stellen van God. Als ze 19 is, wordt ze daarom heilssoldaat: belijdend lid van het Leger des Heils.

Op haar 20e, in 1933, rondt ze de opleiding voor heilsofficier af en komt ze in dienst van het Leger des Heils. Ze voelt zich geroepen om heilsofficier te worden en zo haar geloof handen en voeten te geven. Tijdens haar opleiding werkt ze in een kinderhuis in Utrecht, als officier werkt ze eerst een jaar in Rotterdam en vertrekt daarna naar Amsterdam om daar in kinderhuis Zonnehoek te werken.

In Amsterdam is Majoor Bosshardt helemaal op haar plek. Ze krijgt in 1948 de officiële opdracht van het Leger des Heils om in de hoofdstad ‘goodwillwerk’ te beginnen. In 1951 krijgt ze daarvoor zelfs een eigen pand voor aan de Oudezijds Voorburgwal. Vandaag de dag is hier het Majoor Bosshardthuis.

Majoor Bosshardt heeft 30 jaar lang heel veel betekend voor allerlei kwetsbare mensen in Amsterdam. In 1978 gaat ze met pensioen. Inmiddels is ze een bekende Nederlander geworden: prinses Beatrix is zelfs met haar op stap geweest in Amsterdam. Onder dit alles bleef ze bescheiden, ze zei: "Ik ben in dienst van God om mensen te dienen. Niet mij, maar Hem komt alle eer toe." Op 25 juni 2007 over leed zij, 94 jaar oud.

Wil je meer weten over wat Majoor Bosshardt zo bijzonder maakt en wat zij heeft betekend voor hulpbehoevende Nederlanders? Boek een rondleiding in het Majoor Bosshardthuis en word geïnspireerd door haar levensverhaal.