Leven na de dood

Jezus zei: ‘Ik ben het die de doden laat opstaan. Ik ben het die leven geeft. Iedereen die in mij gelooft, zal leven, ook als hij sterft.’
image

Dat leven na de dood noemen christenen ‘de hemel’. De hemel is niet zozeer een aan te wijzen plaats als wel een andere wereld. Een wereld die naast die van ons bestaat. In deze hemel is God. Hier zijn volgens de Bijbel ook ‘vele woningen’, waar mensen die Jezus gevolgd hebben in hun leven, na hun dood mogen wonen. In deze hemel is alles perfect. Er is geen ziekte meer, geen oorlog, geen honger, geen verdriet.  

In het christelijk geloof wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen je lijf en je geest. Het lichaam is ‘aards’, een soort omhulsel. De geest, of de ziel, is de kern van jouw persoon. Dat is het deel van jou dat gedachten heeft, dat kan bidden, dat liefheeft. Als je sterft, sterft alleen je lijf. Je ziel is onsterfelijk.

Hemel en hel

Er zijn verhalen van mensen die zeggen een bijna-dood-ervaring te hebben gehad. Na bijvoorbeeld een heftig ongeluk werden zij medisch doodverklaard, maar ze kwamen er uiteindelijk levend vanaf. Achteraf vertellen zij vaak van een tunnel met licht en een diepe, innerlijke vrede. Volgens hen verliet hun geest tijdelijk hun lichaam. Het lichaam was dood, maar de geest was springlevend.

Volgens de Bijbel zijn er twee mogelijkheden als je doodgaat. Eén: je gaat naar de hemel, en twee: je gaat naar de hel. De hel is een plaats van angst en verdriet. Als jij je tijdens je leven van God hebt afgewend, is dat de plaats waar je eindigt, zegt de Bijbel. God wil voorkomen dat dat gebeurt. Hij hoopt je te verwelkomen bij Hem in de hemel. Daarom vergeeft hij keer op keer de fouten die je maakt, en mag je steeds opnieuw bij hem terugkomen.

Jezus werd gekruisigd. Hij stierf. Drie dagen lang was hij dood. Daarna werd hij weer levend. Er zijn heel veel ooggetuigen die dat hebben bevestigd. Door zijn eigen Zoon weer op te laten staan, liet God zien dat de dood was overwonnen. Ons lichaam kan er mee ophouden; onze geest zal altijd blijven bestaan.

Vreemd verhaal? Misschien vind je het interessant om te weten dat vrijwel elke godsdienst gelooft in de onsterfelijkheid van de geest. Soms in de vorm van een tweede leven, maar vaker als een ‘hiernamaals’.