Werkbezoek burgemeester Halsema in teken van kwetsbare (trans) vrouwen en mannen

Nieuws 10 februari 2023

AMSTERDAM- Vandaag kwam burgemeester Halsema op werkbezoek om meer te weten te komen over het werk dat wij doen in het wallengebied. Annemarie Heeringa, afdelingsmanager van onze locatie ‘Meeting Point’, deelde haar ervaringen. Annemarie: “Het is mooi dat er nu aandacht is voor de groep (trans)vrouwen en mannen die niet altijd gehoord worden.”

Het bezoek begon met een rondleiding door het Majoor Bosshardthuis. Deze voormalige woning van Majoor Bosshardt is omgebouwd tot museum en geeft een impressie van het werk dat zij gedaan heeft op de wallen. De verhalen van de vrouwen die de majoor geholpen heeft, maakten indruk op de burgemeester. Net als de film over het leven van de Majoor zelf. “Balsem voor de ziel”, aldus de burgemeester.

Na de rondleiding bezocht de burgemeester het Meeting Point. Een laagdrempelige inloop voor (trans)vrouwen en mannen die werken op de wallen. Vanuit dit steunpunt biedt het Leger des Heils veldwerk, juridisch advies, coachende uitstap, een creatief atelier en maatschappelijk werk (ook aan vrouwen en mannen die buiten de wallen -gedwongen- werken). Daarnaast is hier een aandachtsfunctionaris mensenhandel aanwezig.

Bescherming van (trans)vrouwen en mannen
In het overleg dat volgde passeerden veel verschillende onderwerpen de revue; zoals: seksueel grensoverschrijdend gedrag, victim blaming en het falen van het (rechts)systeem in de bescherming van vrouwen. Bijzondere aandacht was er ook voor de hechtingsproblemen van kwetsbare jongeren (vaak ook met een licht verstandelijke beperking) en de risico’s op ronselen. Ook de samenwerking binnen de ROSA-aanpak (een Amsterdamse aanpak voor jonge vrouwen in de leeftijd van 13 tot 27 jaar die te maken hebben gehad met -herhaald- seksueel geweld) kwam aan bod.

Daarnaast hield afdelingsmanager Annemarie een pleidooi voor het omkijken naar de kwetsbare mensen in de prostitutie. “We moeten oog hebben voor de factoren die ervoor zorgen dat iemand ongewild in de prostitutie blijft. Vaak zijn dat schulden, een hoge huur en een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zien we veel eenzaamheid bij de mensen die wij helpen. Ieder mens heeft behoefte aan verbinding en liefde. Dat is iets wat vaak ontbreekt in de levens van de (trans)vrouwen en mannen die we helpen.”