“Op dinsdagavond 3 november, tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen rondom corona, dronk ik nog een kopje thee met vrouwen die werkzaam zijn in de raamprostitutie in Deventer. Er werd gesproken over het sluiten van seksclubs, maar de raamprostitutie kwam niet ter sprake. De onzekerheid was voelbaar, want tijdens de eerste sluiting in maart, had het veel ingewikkelde consequenties voor de vrouwen”, weet Evelien Kremer, maatschappelijk werker in de huiskamer in Deventer.
Ze vervolgt haar verhaal: “Later werd ik gebeld door Nelly. Ik hoorde de paniek in haar stem. 'Mogen we nou wel of niet open?' vroeg ze. Nelly komt uit de Dominicaanse Republiek en werkt op een Spaans paspoort in Nederland."
Kwetsbaar
In maart raakte ze haar onderdak kwijt en doordat ze ook geen recht had op een uitkering, was ze aangewezen op anderen. Dit betekende dat ze in eerste instantie bij een klant bleef overnachten, maar daar voelde ze zich niet veilig. Ook vertelde ze mij toen over haar moeder die in het ziekenhuis ligt en die ze financieel ondersteunt. De meeste vrouwen die in Deventer werken, komen uit Latijns-Amerika en het feit dat ze de taal niet spreken maakt hen nog eens extra kwetsbaar," zegt Evelien bezorgd. De volgende dag komt er meer duidelijkheid: alle contactberoepen zijn toegestaan, maar de raamprostitutie wordt gesloten.
Keihard werken
“Voor Nelly hebben we in maart een veilige plek gevonden in het Overweeghuis. Verder hebben we toen veel voedselpakketten rondgebracht en ook hebben we vrouwen online Nederlandse les kunnen aanbieden. De taal kunnen spreken en schrijven helpt om meer zelfredzaam te zijn. Dit alles werd gefinancierd vanuit landelijke fondsen - onder meer mogelijk gemaakt via de EO. Met elkaar hebben we keihard gewerkt om de vrouwen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook nu gaan we dat weer doen. Natuurlijk niet alleen in Deventer, maar overal waar dit probleem speelt," aldus Evelien.
Uit de prostitutie stappen
“Naast de verdrietige verhalen die we nu op ons af zien komen, zijn er gelukkig ook lichtpuntjes. In de afgelopen maanden hebben we ook vrouwen ondersteund en begeleid bij het vinden van ander werk. Veel van hen denken na over hun werk in de prostitutie, omdat ze niet kunnen werken. Daardoor waren er ook meer die uit dit werk wilden stappen. Ons samenwerkings- en uitstapprogramma 'LIV in Connection' kwam daarbij goed van pas. Geen gemakkelijk traject hoor, want als iemand financiële zorgen heeft is het nadenken over een duurzame uitstap niet eenvoudig. Er is in dit werk een lange adem nodig. Daarom staan we voortdurend klaar voor hen. Niet alleen vandaag, nu deze maatregelen van kracht zijn, maar ook morgen en de dagen die volgen ," besluit Evelien.