Nieuws

We hebben hier rust en ruimte gecreëerd

Terugblik op zes maanden Permanente Winteropvang (PWO)

Zorg dragen voor een schone buurt als onderdeel van herstel. Fotografie door Arenda Oomen

De laatste dag van de PWO aan de Sportlaan in Den Haag, 30 april, is zorgvuldig voorbereid. De spanning rondom deze datum was merkbaar en de mensen waren ermee bezig in hun hoofd. Er hing een poster dat 30 april de laatste dag is, met 15 uur als eindtijd. Het team ondersteunt de deelnemers bij het inpakken en kamer opruimen en zorgt ervoor dat de mensen op een goede manier kunnen vertrekken.

Aan het einde van de PWO blikken we samen met Bea Zomer, afdelingsmanager, terug op een intensieve maar waardevolle periode. De opvang bood zes maanden lang tijdelijk onderdak, ondersteuning en structuur aan mensen in een kwetsbare situatie. Wat ging er goed? Wat hebben we geleerd? En wat nemen we mee naar volgend jaar?

Gemeenschappelijke ruimte Fotografie door Arenda Oomen

Tevreden terugkijken

Bea kijkt tevreden terug op de afgelopen maanden; het is goed gegaan. Het was eerst wennen dat er dit jaar 80 in plaats van 120 deelnemers waren, maar het gaf meer rust in huis.

Wat opviel: er waren dit jaar minder incidenten. Volgens Bea is dat mede te danken aan de duidelijke structuur die voor rust, ritme en regelmaat zorgt.

Het team wist elkaar goed aan te vullen, ondanks de uitdagingen rondom personele bezetting. Bea is dan ook erg trots op het team:

"Wat ik mooi vind, is om te zien hoe we het met elkaar gedaan hebben. Ook met de mensen van het Daklozenloket. Met een mooie groep mensen hebben we het gedaan. Iedereen werd ingezet op zijn of haar kwaliteiten."
Bea Zomer staat voor de bibliotheek waar geschonken boeken konden worden geleend.

Wat was de impact op de deelnemers?

De winteropvang had zichtbaar effect op de deelnemers. Bea geeft aan wat ze goed vindt aan het concept PWO: 

"Mensen krijgen en ervaren bij de PWO ruimte om tot rust te komen en kunnen vanuit ruimte in hun hoofd vervolgstappen maken. De een doet 3 stappen, de ander doet er 1."

Juist het tijdelijke karakter van de opvang heeft volgens Bea een positief effect. “Als het een continu concept zou zijn, zou het anders zijn. Dan was het een gewone 24 uurs opvanglocatie. Veel van deze mensen zouden er dan niet zijn, want dan zouden ze gewoon op straat leven. Maar juist voor deze doelgroep moet er ook aandacht en opvang zijn. Bij de PWO hebben ze meer rust en ruimte.”

De PWO geeft rust en ruimte voor herstel en weer vooruit kijken. Fotografie door Arenda Oomen

Wat werkte goed dit jaar?

Dit jaar zijn er bewust nieuwe dingen geprobeerd. Zo werd de sportzaal uitgebreid en met name in de avond goed gebruikt. Ook de dagbesteding werd anders ingezet, met als resultaat dat meer mensen deelnamen en het ook beter volhielden. Mensen werden op 3 locaties geplaatst waar ze goed pasten. Er was een goede samenwerking en snellere indicaties. Bea: “Dat is een vooruitgang en positieve ontwikkeling. Mooi omdat ze weer even hebben mogen proeven van deelnemen aan de maatschappij.”

Sportzaal waar medewerkers en deelnemers konden sporten. Fotografie door Arenda Oomen

Daarnaast waren er praktische verbeteringen in de dagelijkse gang van zaken. Zo hoefden deelnemers dit jaar niet meer uit te checken, maar konden ze vrij in- en uitlopen via de draaideur naar een aparte rookplek bij de containers, afgeschermd van de uitgang naar de straat. De buurt werd daardoor wat meer afgeschermd van het gebruik. Ook hangt er overal in de buurt dat men niet mag gebruiken, dus men moet dat ook gewoon in de aparte rookcontainers doen.

Mooie samenwerking met andere organisaties

De samenwerking met de mensen van het daklozenloket, straatverpleegkundige en de beveiliging was erg prettig. Evenals die met het Straatconsulaat. “Wat echt meerwaarde heeft gehad, is de nauwe samenwerking met het Daklozenloket. Ze zitten op deze locatie, je kunt snel afstemmen”, geeft Bea aan.  Ook het contact met Geldzaken van de gemeente was goed en helpend voor de deelnemers.  Wat ook heel goed heeft gewerkt , is dat we echt een duidelijke samenwerking hadden met beveiliging. Ieder wist zijn rol goed te pakken. Dit schept duidelijkheid naar de deelnemers. Er was ook een goede samenwerking met de politie. Dat komt ook doordat er sinds de vorige PWO een convenant is, wat echt verschil maakt. Inmiddels is er een goede relatie opgebouwd met alle partijen.

Relatie met de buurt

Over het algemeen waren buurtbewoners positief over de opvang. Er kwamen vooral reacties dat het goed gaat en dat men tevreden is. Een enkeling ervaart toch nog wat overlast. Hiervan kon men melding maken en dan werd het gesprek aangegaan.

Een positieve bijdrage leveren aan de buurt. Fotografie door Arenda Oomen

De Haagse Host droeg hierin bij: zij liepen dagelijks en ’s avonds rond in de wijk en winkelstraat. 

Haagse Host in de wijk en winkelstraat. Fotografie door Arenda Oomen

Vrijwilligers en buurtinitiatieven

"Als mensen regelmatig komen, is dat echt een meerwaarde."

Vrijwilligers maakten echt een belangrijk verschil. In totaal waren er zeven vaste vrijwilligers die wekelijks aanwezig waren. Zij wonen allemaal in de buurt. Daarnaast waren er veel vrijwilligers die eenmalig meededen.

  • Drie mensen bemensden de kledingwinkel;
  • Twee vrijwilligers hielpen regelmatig bij de lunch;
  • Twee anderen kwamen langs voor activiteiten zoals schaken en pingpong;
  • De voetendokter (met pedicures) kwam drie keer, en er was ook een kapper;
  • Er was een periode van wekelijks wandelen met een deelnemer;
  • Act of Kindness verzorgde op 28 december een diner, en komt op tweede paasdag opnieuw;
  • Een kerk ondersteunde elke twee weken met sportactiviteiten;
  • Jongerengroepen van Stichting Present hielpen bij de lunch en organiseerden extra’s, zoals pannenkoeken en poffertjes;
  • De Haagse Hogeschool verzorgde in januari een diner;
  • In december werd de opvang goed gevonden door buurt en netwerk: het Westeinde Ziekenhuis schonk kerstpakketten;
  • De beveiliging en medewerkers van LDH organiseerden een barbecue.
Diner verzorgd door Act of Kindness

Ook was er samenwerking met buurtinitiatieven zoals ‘Thuis in Den Haag’, waar buurtbewoners en deelnemers samen kwamen borduren. “Er is zelfs een mevrouw geweest die hier woont en die haar borduurwerk af ging maken bij de organisatie.”

Verhalen van deelnemers

Op de vraag hoe deelnemers de PWO hebben ervaren zegt Bea met een knipoog: “Dat ze het belachelijk vinden dat ze om 22 uur binnen moeten zijn, maar na uitleg dat dat ook te maken heeft met de bezetting, snappen ze het ook wel weer.”

Bea benadrukt dat er altijd naar het individu gekeken wordt. “We kijken altijd naar het individu, voor zover mogelijk. Als hier iemand binnenkomt van 78 die slecht ter been is, dan regelen we een rollator.”

Verlies

Het verlies van een aantal deelnemers die zijn overleden, raakte andere deelnemers en medewerkers. We hebben hier met elkaar, ieder op zijn of haar eigenwijze bij stil mogen staan.

Doelen en resultaten

“We hebben hier een opvang kunnen creëren met elkaar waar we rust hebben gecreëerd en doorstroom naar andere plekken,” zegt Bea. Veel deelnemers zijn inmiddels doorgestroomd naar verschillende locaties. Maar helaas zijn er ook altijd mensen die terug de straat op gaan.

Korte terugblik op de WKR

De WKR was 84 dagen open. Elke keer als de WKR open was, werkten er vrijwilligers mee. Ook 50|50 Green heeft een mooie bijdrage geleverd. Het werk werd breed gedragen en het contact met de buurt verliep goed. Ook hier had Haagse Host een zeer positief effect. Ook hier was het cruciaal dat medewerkers van beveiliging en de medewerkers van het Leger des Heils een goede samenwerking hadden.