Skaeve Huse Terneuzen

Skaeve Huse geopend in Terneuzen. "Hier kan ik me weer thuis voelen"

Nieuws 18 september 2023 Beeld: Studio Artep

Werken aan herstel van het gewone leven vanuit een eigen woonplek. Dat is het idee van Wonen Eerst. Dat deze nieuwe manier van kijken naar dakloosheid mooie kansen biedt, zien ze ook in Terneuzen. Daar werden de eerste zogeheten Skaeve Huse afgelopen week in gebruik genomen. Wethouder Laszlo van de Voorde is positief.

De Skaeve Huse, een van oorsprong Deens idee, zijn kleine, zelfstandige woonvoorzieningen op een rustige plek. Mensen die dak- of thuisloos zijn, of overlast veroorzaken in de wijken waar ze wonen, kunnen hier een plek krijgen. In het Zeeuwse Terneuzen namen de afgelopen week de eerste mensen intrek in hun eigen woning. Op het terrein net buiten de stad, staan vijf woningen die op termijn allemaal bewoond zullen zijn. 

Wethouder Van de Voorde heeft zich de afgelopen periode ingezet voor dit project in zijn gemeente. Hij is blij met het resultaat. “Het zijn mooie woningen. Ze staan op een stuk grond van de gemeente, waardoor het proces snel kon gaan. Daar komt bij dat IKEA heeft aangeboden om de woningen van een inrichting te voorzien. Mensen kunnen zich daar echt thuis voelen.”

Niet eerlijk

Hoewel sommige gemeenten bang zijn voor commentaar vanuit de omgeving, is die angst volgens Van de Voorde niet nodig. “Natuurlijk krijgen we weleens commentaar. Dan vinden mensen het niet eerlijk dat deze mensen direct zo’n mooi huisje krijgen, of ze denken dat het heel veel geld kost. Maar bij ons viel het mee.” De wethouder denkt ook dat het project goed te verdedigen is. “Als mensen er vragen over hebben, leg ik ook uit wat de voordelen zijn. Een lang zorgtraject binnen de GGZ of politie inzet zijn vaak duurder dan deze mensen een eigen, gepaste woonvorm bieden.”

Ook Gert-Jan Freeke, Regiodirecteurbij het Leger des Heils, is enthousiast. “Je ziet vaak dat mensen in het begin zoiets hebben van ‘liever niet bij mij in de buurt.’ Maar we zien bijvoorbeeld in Rotterdam, waar ook Skaeve Huse staan, dat men er nu zo aan gewend is, dat het bijna ‘saai’ begint te worden. Dat is heel positief. De angst voor overlast door dit soort woningen is dus zeker niet altijd terecht.”

Waardigheid

Gert-Jan Freeke: “Een van de deelnemers zei, bij de opening de Skaeve Huse: ‘Hier kan ik me weer thuis voelen.’ Dat is waar we het voor doen. We geven mensen een nieuwe kans, we schrijven ze niet af.” Het mooie van deze woonvorm is met name de autonomie die mensen hebben. Freeke: “Als jij een eigen voordeur hebt en zelf kan bepalen wie je binnenlaat, dan ben je ook echt weer iemand. Als jij de tv op een zender zet, en je gaat even weg, dan staat de tv als jij terugkomt nog steeds op dezelfde zender. Dat is in de maatschappelijke opvang vaak niet zo. En ze moeten gewoon hun eigen potje koken. Juist die simpele dingen geven mensen echt het gevoel van waardigheid en autonomie.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Skaeve Huse Terneuzen
Opening van de Skaeve Huse in Terneuzen, met wethouder Van de Voorde en Regiodirecteur Freeke

Samenwerken

Het hele project is een samenwerking tussen de gemeente, woningcorporatie en het Leger des Heils. Bewoners huren de woningen van de woningcorporatie, de gemeente heeft voor de grond gezorgd en het Leger des Heils voorziet in de zorg. Gert-Jan Freeke: “Ik vind het echt heel mooi om te zien hoe de gemeente Terneuzen zo haar best heeft gedaan om ook voor deze bewoners van de stad een mooie plek te vinden.”

De komende tijd zullen gefaseerd alle Skaeve Huse bewoond gaan worden. Hoelang deelnemers in de woonvoorzieningen blijven wonen, zal afhangen van de situatie. Het doel is dat mensen na een aantal jaar weer naar een eigen woning kunnen, gewoon in de wijk.