Het Rode Kruis en het Leger des Heils vangen in Den Haag samen tijdelijk de meest kwetsbare EU-migranten en ongedocumenteerden op, die niet in aanmerking komen voor de reguliere opvang. Zij worden door de hulporganisaties opgevangen zolang de huidige coronamaatregelen van kracht zijn. Het Rode Kruis en het Leger de Heils bundelen speciaal voor deze opvang hun krachten.
In veel steden wordt de noodopvang voor EU-migranten en ongedocumenteerden naar verwachting per 1 juni definitief gesloten. Vanwege de lockdownmaatregelen was tot voor kort voor iedereen noodopvang beschikbaar, ook voor mensen die geen recht hebben op reguliere opvang.
EU-migranten en ongedocumenteerden vallen hoogstwaarschijnlijk na 1 juni buiten de huidige opvangregelingen. In een stad als Den Haag gaat het naar schatting om tachtig tot honderd personen. Volgens het Rode Kruis is dat een onwenselijke situatie. “We zitten nog midden in een pandemie en er zijn vanuit de overheid nog allerlei coronamaatregelen van kracht om verspreiding van het virus te voorkomen”, zegt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.
De meest kwetsbaren
Het initiatief van beide hulporganisaties in Den Haag biedt ruimte aan tien mensen die geen toegang hebben tot de reguliere opvang. Binnen de groep van EU-migranten en ongedocumenteerden gelden zij als de meest kwetsbaren. Denk aan mensen met medische problemen, ouderen, vrouwen of dak- en thuisloze mensen die al langer op straat leven. “De afstand tot het ‘normale leven’ is groot. Tijdens de coronamaatregelen kunnen zij minder makkelijk ergens terecht om even op te warmen, naar het toilet te gaan of voor een kop koffie”, zegt Marc Verberg, Regiodirecteur Leger des Heils.
Na de lockdown
Het Rode Kruis heeft gemeenten eerder dit jaar opgeroepen om de noodopvang voor iedereen open te houden. Van den Berg: “We merkten dat steeds meer mensen in nood kwamen terwijl ze volgens de regels geen recht hebben op reguliere opvang. Zolang we van de overheid zoveel mogelijk binnen moeten blijven, is het belangrijk dat ook dak- en thuisloze mensen kunnen rekenen op opvang.”
“Ze herstelden, maakten weer sociale contacten en durfden voorzichtig aan een toekomst te denken." Marc Verberg, Regiodirecteur Leger des Heils Noordwest
Elk mens doet ertoe
Het Leger des Heils heeft de afgelopen maanden gezien wat de extra noodopvang heeft betekend voor de EU-migranten en ongedocumenteerden. Verberg: “Ze herstelden, maakten weer sociale contacten en durfden voorzichtig aan een toekomst te denken. Het Leger des Heils vindt ook dat er niemand op straat hoeft te leven. Elk mens doet ertoe. Niemand uitgezonderd. Met deze opvang richten wij ons op de kwetsbaarste EU-migranten en ongedocumenteerden.” Beide hulporganisaties blijven aandacht vragen voor passende zorg voor elke dak- en thuisloze ongeacht afkomst.