Op bezoek bij de Noorse collega’s

Verslavingszorg
Tekst: José Deuze-Dauphin / Beeld: Thomas Keesman

Begin januari reisde Thomas Keesman, naar het Frelse Armeen Behandlingssenter (FAB - Leger des Heils Behandelingscentrum) in Noorwegen. Een vernieuwende en uitdagende ervaring voor de jonge sociotherapeut werkzaam in onze verslavingskliniek De Wending in Ugchelen. Thomas heeft een voorliefde voor Noorwegen, ooit hoopt hij daar te gaan wonen. “Nu is het vooral een leerzame ervaring geweest, goed voor mijn eigen ontwikkeling en ik neem mijn opgedane kennis mee terug naar De Wending”, vertelt Thomas.

Na de nodige voorbereiding was het zover, de uitwisseling kon beginnen. “Eind vorig jaar was alles geregeld, de kliniek in Noorwegen en onze directie gaven groen licht. Ik had nog veel uren staan die ik op mocht nemen en ook was er voor mij een onderkomen voor mijn verblijf van twee weken in Noorwegen. Ik spreek Noors, maar de hele dag Noors spreken in vaktaal is toch wel even wennen. Ik heb niet alleen een hoop geleerd over de werkwijze in de kliniek in Noorwegen, ook heb ik de taal en het land op een andere manier leren kennen.

Iedere vrijdag de berg op

In de kliniek in Noorwegen gaan alle bewoners iedere vrijdagmorgen samen de natuur in voor een flinke bergwandeling, behalve dan mensen die dat fysiek niet aankunnen.

Wat mijn opviel is dat sport een vast onderdeel is van het behandelprogramma bij onze Noorse collega’s. De combinatie tussen fysieke en mentale gezondheid wordt gezien als cruciaal voor het herstel van de cliënt. Sporten is ook verplicht. Bewoners komen vaak met fysieke ongemakken binnen (net als bij De Wending), door de inzet van een eigen fysiotherapeut wordt direct gewerkt aan fysiek herstel. Het verplichte karakter heeft het voordeel dat iedereen mee doet en dat iedereen fysiek fitter wordt. Bij De Wending wordt ook gesport, er is bijvoorbeeld runningtherapie en wekelijks is er de Hoenderloo Run, echter door het vrijblijvende karakter laten bewoners het soms afweten.

Meditatie en mindfullness

Naast sporten zetten onze collega’s in Noorwegen ook meditatie en mindfullness in. Onder andere ademhalingstechnieken worden ingezet voor ontspanning. Mijn eigen ervaringen met meditatie zijn positief, ik ben benieuwd of het voor onze bewoners ook helpend kan zijn.

Zo snel mogelijk medicatie afbouwen

Wat ik vooral opvallend vond is het voorschrijven van medicatie in het FAB. Er zijn daar net als op De Wending vaste momenten voor het verstrekken van medicatie. Het verschil is dat er vanaf dag één een plan wordt opgesteld om zo snel mogelijk geen medicatie meer te gebruiken, en dan met name de benzodiazepines, dit zijn kalmerings- en slaapmiddelen.

De moeilijke momenten zoals onrust, boosheid, angst en verdriet zijn er natuurlijk wel. Dan wordt er een luisterend oor geboden, en wordt meditatie of sport ingezet als alternatief voor medicijnen. Dit vergroot de vaardigheden om om te gaan met moeilijke situaties.

Overeenkomsten

Er waren natuurlijk ook overeenkomsten, zoals een gefaseerd behandelprogramma. Het langdurige traject bij De Wending bestaat uit 4 fases, waarin vooral in fase drie en vier de focus ligt op herstelbegeleiding en oefenen. In Noorwegen bestaat de behandeling ook uit vier vergelijkbare fases. Er is wel een verschil, de cliënten wonen in de laatste fase niet meer binnen de kliniek, maar in een appartement of studio. Ze volgen dan dagbehandeling. De weekstructuur is vergelijkbaar met de weekstructuur van De Wending en de methodiek is gericht op het milieu waarin cliënten samenwonen en leven. Dit is ook vergelijkbaar met de werkwijze op De Wending.

Een mooie ervaring

Ik ben een mooie ervaring rijker door dit “werkbezoek” aan Noorwegen. Ik hoop dat de collega’s daar de mogelijkheid vinden om ook een keer naar Ugchelen te komen. Ik ben benieuwd wat zij opvallende vinden en welke overeenkomsten en verschillen zij mee naar huis nemen. Ik neem mijn ervaringen mee in mijn werk en mijn persoonlijke leven. En wat het werk betreft, ik mag de komende tijd een voorzet schrijven over hoe wij sport, meditatie en mindfullnes zouden kunnen inzetten. De reis was meer dan de moeite waard!