Portret Rawie in verslavingskliniek De Wending

In De Wending leert Rawie eerlijk te zijn

Verslavingszorg Tekst: Elian Yahye / Beeld: Marleen Kuipers

Normaal gesproken staat Rawie in De Wending elke dag vroeg op, maar vandaag ging de wekker wat later af. Hij wijst naar zijn warrige ochtendkapsel. “Ik lijk net op die man uit de serie Ancient Aliens, met dat ontplofte haar”, zegt hij lachend. “Eigenlijk had ik vanochtend dagbesteding, maar door het interview hoefde ik daar niet naartoe.”

Sinds Rawie in behandeling is bij verslavingskliniek De Wending, gelegen in de Veluwse bossen, heeft hij een vaste routine. “Elke dag begin ik met een paar uurtjes dagbesteding, zoals houthakken of productiewerk, of volg ik groepstherapie.” Zijn weken hebben daardoor structuur. “Maar af en toe mag je ook met verlof, hoor. Meestal ga ik naar Apeldoorn. Dan haal ik een HEMA-hotdog en loop ik een rondje door de stad.”

Verder kijkt Rawie in zijn vrije tijd graag documentaires op Netflix. “De serie NOVA vind ik heel tof. Die gaat over van alles: van insecten tot planeten.” Ook sektes, zoals de Amerikaanse Scientology-beweging, vindt hij intrigerend. Het verbaast hem dat mensen daarvoor kunnen vallen, zegt hij fronsend. Al heeft hij wel een theorie. “Sektes kunnen je soms helpen om je leven te verbeteren - ik denk dat dit mensen aantrekt.”

‘Op mijn achttiende werd ik opeens op straat gezet. Toen begon ik ook met drugs’

Complimentjes

Als Rawie zelf een documentaire kon maken, dan zou die over de jeugdzorg gaan. “Daar weten mensen nog heel weinig over. Zelf heb ik veel met jeugdzorg te maken gehad en ik zou willen kijken of het sindsdien is verbeterd.” Als tiener had hij het gevoel dat hij daar aan zijn lot werd overgelaten. “En op mijn achttiende werd ik opeens op straat gezet. Ik had geen opleiding, geen werk, niks. Toen begon ik ook met drugs.”

Het is de tweede keer dat Rawie bij De Wending zit. “Maar deze keer voelt het anders, ik zet echt stappen. Ik heb een andere mindset, denk ik.” De belangrijkste les die hij tijdens het traject heeft geleerd, is dat je altijd eerlijk tegen jezelf moet zijn. “Je moet je problemen niet verbergen met leugens.” Maar, benadrukt hij, eerlijkheid betekent óók dat je openstaat voor positieve opmerkingen van anderen. “Voor verslaafden is dat heel moeilijk, we geven onszelf bijna nooit een compliment.”

Hardlopen

Na zeven maanden zit de behandeling in De Wending er bijna op. Hij woont samen met vijfendertig andere deelnemers, dus hij is eraan gewend geraakt altijd mensen om zich heen te hebben. “Ik heb zin om weer op mijzelf te gaan wonen, maar ik kijk er ook wel een beetje tegenop dat ik straks weer tegen de eenzaamheid moet vechten.” Toch is hij optimistisch. “Ik heb een fijne kerk waar ik naartoe kan en mijn zus staat altijd voor me klaar.”

Rawie hoopt vooral dat hij straks snel weer aan het werk kan. “Het liefst als schilder, dat lijkt me heel relaxt. Je werkt met je handen en je wordt goed betaald.” Ook wil hij meer gaan sporten. Tijdens het afkicken is hij wat kilo’s aangekomen, legt hij uit. Hardlopen heeft de voorkeur, want dat geeft hem rust in zijn hoofd. “Het liefst zou ik elke dag wakker worden, een rondje gaan hardlopen en daarna naar mijn werk gaan. Ik heb het gevoel dat die droom nu binnen handbereik ligt.”

Rawie staat op de cover van magazine Soelaas (nummer 7, juni 2023). Gratis Soelaas thuis krijgen? Vraag 'm nu aan. 

Rawie liggend op gras