Mike clean De Wending Leger des Heils

Mike werd clean bij De Wending

"Als je clean bent krijg je er veel moois voor terug"

Verslavingszorg Tekst: Julia Scheepsma

Na jaren gevochten te hebben met zijn verslaving is Mike bij De Wending van het Leger des Heils gekomen. Inmiddels heeft hij een traject van ruim acht maanden achter de rug en vertrekt hij vanavond naar huis. Tot die tijd steekt hij vandaag voor de laatste keer zijn handen uit de mouwen bij 50|50 van het Leger des Heils. Hij is een handige man die het vooral van de praktijk moet hebben zoals hij zelf zegt. Want stil zitten en vervelen is niets voor hem.

“Het is ongeveer 10 jaar geleden dat mijn verslaving problematisch werd. Door een vervelende gezinssituatie raakte ik in de schulden, ik raakte mijn baan kwijt en ging mijn relatie uit. In die periode was mijn vader ongeneeslijk ziek en kwam ik erachter dat mijn nieuwe partner vreemdging. Dit gebeurde allemaal in zes maanden. Toen heb ik het bijltje er bij neergelegd en trok ik het echt niet meer.”

Clean door De Wending

“Mijn vader was ook verslaafde en ik wist wat de consequenties waren. Ik had hulp nodig en ben uiteindelijk naar de huisarts gegaan. Na vijf opnames was het in 2018 weer fout gegaan met een terugval. Toen ik in contact kwam met een Heilssoldaat vroeg hij of De Wending iets voor mij zou zijn. Voordat ik hier uiteindelijk terecht kwam heb ik nog een spoedopname gehad. Ik ging zo snel achteruit dat ik amper twintig meter kon lopen en zomaar om kiepte als ik niet gebruikt had. Zo was ik tijdens een verhuizing omgeklapt op een kist. Ongeveer twee uur later werd ik wakker met mijn ribben gebroken.”

“Bij De Wending kon ik werken aan mijn verslaving en aan de onderliggende problematiek. Ik heb hier onder andere geleerd om eerst te denken en dan doen. Ook vertrek ik met meer positiviteit. Eerder liet ik mijn weekend verpesten door één ding dat fout ging. Nu kijk ik naar die andere twintig kleine dingen die wel goed gingen. Van mijn mededeelnemers heb ik ook geleerd. Zij begrepen mij en deelden ervaringen die ik meenam in mijn eigen herstel. Soms was het lastig om veel met elkaar op te trekken. De kans dat een nieuwe deelnemer terugvalt is groter en als medebewoner word je daar mee geconfronteerd. Gelukkig ben ik er heelhuids en clean doorheen gekomen.”

Ambulante hulpverlening

Thuis in het natraject zet ik de laatste puntjes op de i. Morgen trek ik mijn nieuwe appartementje in. Aan de ene kant heb ik daar zin in en aan de andere kant zal ik zo weer voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Gedurende mijn tijd hier heb ik één weekend alleen doorgebracht en toen merkte ik dat de trek omhoogkwam. Alleen zijn is een aandachtspunt en dat had ik achteraf wel wat meer willen oefenen. Natuurlijk ga ik ervan uit dat ik sterk genoeg ben. Maar ik weet niet hoe het gaat lopen. Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.”  

“Gelukkig mag altijd aankloppen bij de ambulante hulpverlening als mijn begeleidster er niet is. Als stok achter de deur heb ik verschillende controles aangevraagd steekproefgewijs. Een keer in de zoveel tijd word ik gebeld en moet ik met een half uur op kantoor zijn om een test te doen. Dit misschien niet 100 procent nodig maar ik neem beter het zekere voor het onzekere. Als je clean bent krijg je er veel moois voor terug. Ik voel mij beter en fitter en ik mag mijn zoontje weer zien. Ik wil dit niet alleen voor mezelf doen maar ook voor die kleine jongen.”

Anderen helpen met hun verslaving

“Ik ben al aan de slag op een middelbare school waar ik bezig ben met congiërgewerk en als toezichthouder. Daar hoop ik in de loop van de tijd meer dagen te kunnen werken. Als eenmaal alles stabiel is wil ik de ervaringsdeskundige opleiding doen en met jongeren werken op een begeleid wonen traject. Ik heb een aantal jongens kunnen helpen en het doet mij goed om iemand uit zijn verslaving te halen. Ik wil helpen ze te behoeden voor dat wat ik zelf allemaal heb meegemaakt. Misschien kom ik hier dus ooit weer terug in de toekomst maar dan op een hele andere manier.”

Mike is inmiddels vertrokken en woont in zijn nieuwe huis.