Kerst bij korps Kampen

Geloof en zingeving Tekst: Harmke Zonnebeld / Beeld: Folkert Koelewijn

Heilsofficier Eric Kamperman geeft leiding aan het (muziek)korps van het Leger des Heils in Kampen. Over het lied hieronder zegt hij: “Dit is het mooiste kerstlied uit de liedbundel van het Leger des Heils dat ik ken. Elke keer ontroert de tekst mij opnieuw omdat het lied zo goed samenvat wat kerst voor mij betekent. Jezus stak het licht van hoop weer aan: prachtig! Dit couplet spreekt mij bijzonder aan, omdat ik inderdaad hoop dat ook ik met mijn handen gebouwd heb aan Gods nieuwe wereld. Dat is precies waar het Leger des Heils voor staat: we doen wat we geloven.”

WAT DIE BRASSBAND DAAR OP STRAAT DOET
Eric Kamperman: “Als heilsofficier ben ik enorm blij met de groep brassmuzikantendie ons korps in Kampen rijk is. Ons muziekkorps bestaat uit heilssoldaten, adherentleden en vrienden van het Leger des Heils. De oudste is ouder dan vijfenzeventig, de jongste is nog geen dertig jaar oud en er staat zelfs al een aantal jeugdmuzikanten in de startblokken om mee te gaan doen.

Brassmuziek zit echt in het DNA van het Leger des Heils. Al in de beginjaren werden cornetten en trombones ingezet om de aandacht te vestigen op ons werk. Vandaag de dag geldt dat nog steeds: wij willen doen wat we geloven en onze muzikanten helpen ons bij het bekendmaken van onze missie. Het muziekkorps begeleidt de samenzang tijdens onze kerkdiensten en speelt geregeld ook op andere plekken.”

“Tijdens de lockdown bijvoorbeeld was onze brassmuziek te horen bij verzorgingstehuizen. Luisteraars vonden dat heel bijzonder: bewoners van een flat waar wij buiten speelden, gingen allemaal op de galerij staan om de muziek goed te kunnen horen. Ook in de kerstperiode vervult ons muziekkorps een belangrijke rol, vooral tijdens de jaarlijkse kerstnachtdienst kunnen de koperklanken natuurlijk niet ontbreken.

We zullen ook dit jaar in de winkelstraat bij de kerstpot muziek maken om de inwoners van Kampen te bereiken met onze liederen en onze boodschap. En wat dan gelijk mooi meegenomen is: omringd door muzikanten valt de kerstpot extra goed op.”

Eric Kamperman

WAT HET KORPS IN KAMPEN MET KERST DOET
“December is een maand waarin wij als korps Kampen extra ons best doen er voor onze kwetsbare medemensen te zijn. Daarom werken wij dit jaar voor het eerst met een omgekeerde adventskalender: normaal gesproken maak je bij zo’n kalender elke dag een vakje open en haal je daar iets uit, maar onze kalender laat zien wat je aan een ander kunt geven. Elke dag kun je iets in een tas doneren voor asielzoekers en dak- en thuislozen. Dat kan van alles zijn, afhankelijk van de behoefte van de doelgroep. Dak- en thuislozen zijn bijvoorbeeld heel blij met een warme muts, een set goede handschoenen of tandpasta.

Daarnaast delen wij kerstpakketten uit aan Kampenaren die wel wat extra’s kunnen gebruiken, zoals mensen die in de schuldsanering zitten of die van een minimale uitkering moeten rondkomen. En natuurlijk staan onze kerstvieringen centraal: naast de gebruikelijke kerstdiensten organiseren we een kinderkerstfeest, een sing-in voor senioren, vieringen in verzorgingstehuizen en een openluchtzang na afloop van de kerstnachtdienst.

Elk jaar is het weer bijzonder om in de binnenstad van Kampen op een pleintje met allemaal horecagelegenheden samen, onder begeleiding van onze muzikanten, het Ere zij God te zingen.”