Charles Jansen Werkstrafbegeleider

Werkstrafbegeleider Charles Jansen over zijn baan

'Ik kijk welke werkstraf praktisch haalbaar is'

Reclassering
Tekst: Ellen Weber / Beeld: Milan Vermeulen

WERKSTRAFBEGELEIDER CHARLES JANSEN ONTVANGT VAN JUSTITIE HET VONNIS, WAARIN STAAT DAT IEMAND EEN WERKSTRAF HEEFT. IN EEN INTAKEGESPREK BEPAALT HIJ WELKE WERKSTRAF BIJ EEN PERSOON PAST.

Mensen tussen de 18 en 83 jaar zag Charles al voorbij komen, met werkstraffen tussen de 2 en 240 uur. Tijdens een intakegesprek vraagt hij hoe de situatie thuis is en welke werkervaring iemand heeft. Is er sprake van een verslaving? Lichamelijke beperking? Heeft iemand een opleiding gevolgd of beschikt hij over bepaalde vaardigheden? Charles: “De meesten hebben al zoveel hulpverleners gehad. Ik houd het liever praktisch.” Mannen met een strafblad van dertig kantjes vertellen dat ze in het verleden nooit één vrije dag hadden, want altijd moesten ze achterom kijken. Of ze waren bang dat de politie opeens voor de deur stond. Charles probeert de gestraften aan het verstand te peuteren dat het beter voor ze is als ze de werkstraf gewoon uitvoeren.

Iedereen kan iets bereiken

Charles: “Vaak zeggen mensen: ‘lukt niet, kan niet’; maar ze hebben wél de straatuniversiteit gedaan.” De werkstrafbegeleider is ervan overtuigd dat iedereen iets kan bereiken op korte termijn. “Begin maar eens met schroeven. Voor ze het weten, hebben ze een vlonder in elkaar gezet.”

“Het Leger wil net iets meer bieden dan de andere reclasseringsorganisaties. We kijken naar de mens en bieden extra begeleiding.” Aan de Zeehaenkade in Utrecht zit alles onder één dak. Slechts één deur scheidt het kantoor van houtwerkplaats 50|50 Wood. De lijntjes tussen de reclasseringstoezichthouder, werkstrafbegeleider en werkbegeleider zijn daardoor kort. “Dat is ook fijn voor de cliënt. Soms kunnen we iemand na de werkstraf doorverwijzen naar onze jobcoach.”

Herstel van het gewone leven

De meesten leven van dag tot dag en hebben geen benul van tijd. “Hier moeten ze op tijd komen”, zegt Charles Jansen. Hij geeft kandidaten de tip om hun wekker niet naast het bed te leggen, maar in de hoek van de kamer, zodat ze moeten opstaan om hem uit te zetten. Soms kunnen mensen na afloop van de werkstraf blijven hangen. “Dan hebben we nog iets meer tijd om hen te begeleiden naar meer perspectief. Ons doel: herstel van het gewone leven.” Het zijn natuurlijk uitzonderingen, maar er zijn mensen die na hun werkstraf bij de kringloop zelf een kringloopwinkel beginnen. Charles is trots als een werkgestrafte hem na afloop vraagt: “Charles, mag ik je nog een keertje bellen als ik ergens mee zit?”