Dieren Huis en Haard Beuningen

Iedereen heeft een vriend nodig die begrijpt wat we niet zeggen

Hoe dieren deelnemers verder helpen

Beschermd wonen Tekst: Willemijn de Jong / Beeld: Marleen Kuipers

Huis en Haard in Beuningen is misschien wel de mooiste locatie van het Leger des Heils. Op deze boerderij, met wat losse gebouwen eromheen, kunnen mensen met psychiatrische problematiek onder begeleiding wonen. Rond de boerderij bloeit een uitbundige tuin, waar katten aan het kattenkruid ruiken, konijnen in een ren liggen te slapen en wat schapen en geiten op een weitje grazen. Binnen, op ‘de deel’, vind je Doenja de hond, en twee pluizige cavia’s. Voor veel bewoners zijn deze dieren heel belangrijk. 

Dick (69) woont al lang bij Huis en Haard. Hij heeft een haat-liefdeverhouding met de vele dieren op het terrein. “Voordat ik hier kwam, hield ik helemaal niet van dieren. Maar hier word je voor de leeuwen geworpen, hè. Inmiddels kan ik de humor van de dieren wel inzien. De katten zijn lekker eigenwijs, half stoer en half onschuldig. De konijntjes zijn ook wel grappig. Ik ben nog steeds geen dierengek, maar ik word er wel echt vrolijk van.”

Dieren Huis en Haard Beuningen
Dick

Jan (48) gaat met zijn radiootje bij de schapen en geiten zitten als hij zich wat minder voelt. Daar komt hij dan weer tot rust. “Ze staan lekker achteraf op het terrein. Die geitjes willen niks van me, die vinden het gewoon prima als ik erbij zit. Dat is fijn.”

Huis en Haard in Beuningen dieren
Jan

Jeroen (25) heeft een goede band met de cavia’s. Iedereen heeft een vriend nodig die begrijpt wat we niet zeggen, dus hij ook. “Als het druk en rommelig is in mijn hoofd, neem ik een cavia op schoot. Dat is zo pluizig, dan hoef ik alleen daar maar aan te denken. Dan wordt het vanzelf weer rustig bij mij.”

Huis en Haard Beuningen Dieren
Jeroen

Anselme (51) spreekt niet zo goed Nederlands, maar daar heeft hij met de dieren geen last van. Hij verzorgt ze liever dan dat hij ermee knuffelt. Eten geven aan de katten en het hok van de konijnen schoonmaken bijvoorbeeld. “Ik heb dan iets te doen.”

Anselme
Dieren huis en haard beuningen

Huis en Haard Beuningen is een Beschermd Wonen locatie van het Leger des Heils. Bij Huis en Haard wonen dak- en thuisloze mensen met psychiatrische problemen. Huis en Haard is voor hen een beschermd en veilig thuis.

Werken op de meest bijzondere locaties

Werken op de meest bijzondere locaties