Ibrahim en Linda kijken uit naar kerst

Geloof en zingeving Tekst: Ans Boersma / Beeld: Iris Dorine Verwijs

In de buurthuiskamer LEEF! in Venlo is het 's middags na schooltijd een gezellige boel. Kinderen knutselen er vrolijk op los en de oudere kinderen krijgen hulp bij het maken van huiswerk. Ibrahim (11) komt er graag, samen met zijn moeder Linda.

Ibrahim: “Niet veel mensen doen leuke dingen waar kinderen kunnen komen. Daarom vind ik het hier leuk. Ik krijg hulp bij mijn huiswerk voor bepaalde vakken. Eerst voor rekenen en spelling. Nu alleen nog voor rekenen.” Linda: “De huiswerkbegeleiding helpt hem, hij is beter geworden op school. Hij heeft een voorleeswedstrijd gewonnen. Dit is een hele goede plek voor kinderen. Laatst mocht Ibrahim uit de Bijbel lezen in de kerk op zondag. Dat is goed voor zijn zelfvertrouwen.”

En hoe kwamen jullie hier?
Ibrahim: “Door mij! En door mijn vrienden, die zeiden: ‘We gaan naar huiswerkbegeleiding, wil je ook komen?’ Ik zei: ‘Ja, maar ik wil eerst de persoon zien die het leidt.’ Toen ik de eerste keer binnenkwam, zag ik Jeannette. Ik vond haar aardig en wilde vaker komen.”

Linda: “Ik kom af en toe mee. Sowieso op zondag naar de kerk. En doordeweeks is er taalles, daar ga ik soms heen. De buurthuiskamer is een fijne plek voor de hele familie. De kinderen die hier komen zijn blij. Ieder kind komt met een eigen karakter, maar ze zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt.”

‘Kerst is samen met de hele familie, dat is wel leuker dan een feest alleen voor jou’

Hoe is jullie band?
Ibrahim: “Ik heb een leuke moeder.” Linda: “Ik heb drie kinderen, Ibrahim is mijn enige zoon. We hebben een goede band. Hij is een open jongen, hij maakt gemakkelijk nieuwe vrienden. Ik niet, ik ben een beetje verlegen. Ibrahim is ook zorgzaam, hij geeft om anderen, thuis en op school.”

Hebben jullie thuis bijzondere tradities in de winter?
Ibrahim: “Ja, Kerstmis is bij ons altijd leuk. Vorig jaar kon er door corona geen familie komen, maar het was nog steeds leuk, ook zonder andere mensen.”

Linda: “Sinterklaas vieren we met kadootjes en warme chocolademelk. We hebben ons aangepast aan de Nederlandse cultuur. Ibrahim is 2 december jarig, en dan Sinterklaas, en dan Kerstmis. In de decemberperiode krijgt Ibrahim veel kadootjes. Met kerst koken we veel en zijn we gezellig samen.”

En wat vind jij dan de leukste dag in december, Ibrahim?
Ibrahim: “Ik denk toch wel kerst. Kerst is samen met de hele familie, dat is wel leuker dan een feest alleen voor jou.”