Nieuws

Herstelacademie Leger des Heils

Hoopverlening als fundament van herstel

Foto's Martin Waalboer

“Het is hoopvol om ondersteund te worden door iemand die hetzelfde als jou heeft meegemaakt. Ik noem het daarom liever hoop-verlening in plaats van hulpverlening”. Stephanie-Joy Eerhart is Manager van de Herstelacademie, de plek bij het Leger des Heils Amsterdam waar sinds kort alle activiteiten rondom herstel en ervaringsdeskundigheid samenkomen. “Dit is waar het om gaat: het domino-effect van hoe een ervaringsdeskundige anderen vooruithelpt.”

“Het gevoel dat iemand je begrijpt doordat deze persoon ook zulke ervaringen heeft gehad, helpt enorm in het herstelproces. Dat versterkt de verbinding omdat het uitgangspunt gelijkwaardig is”, legt Ambulant Ervaringswerker Pearl Lautan uit. Stephanie-Joy: “Het voorbeeld van Pearl vind ik prachtig. Ze kwam haar partner bezoeken in de Noordkaap, een locatie van Leger des Heils Amsterdam. Al snel bleek haar ervaringskennis van grote waarde. Dat werd ook ingezien door onze Business Unit Manager die haar de kans gaf met een baan. Pearl ging in een paar jaar van partner van deelnemer naar krachtbron in de Noordkaap. Zij is nu zichtbaar en leidt anderen op door middel van herstelgerichte trainingen. Kijk eens jaren verder wat zij al heeft betekend voor zoveel mensen! Hierdoor blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat je netwerk betrokken wordt."

Ambulant Ervaringswerker Pearl Foto: Marjan van der Meer (Pure Fotografie)

Perspectief

In de Visie op Zorg is vastgelegd dat ervaringskennis onmisbaar is binnen de herstelgerichte methodiek waar het Leger des Heils mee werkt. De Herstelacademie (HA) bundelt de herstelgerichte activiteiten die al worden aangeboden binnen de GWCA en opleidingen voor én door mensen met ervaringskennis. De ervaringsdeskundigen (ED’s) bieden niet alleen hoop, maar ook perspectief: ze inspireren deelnemers om te geloven in hun eigen kunnen. Dat is volgens Stephanie-Joy de meerwaarde van de Herstelacademie. “Herstel vindt plaats in gelijkwaardigheid, waarbij iemands levenservaring als krachtbron wordt ingezet.”

Pad naar herstel

“Ervaringsdeskundigen zijn steeds zichtbaarder in de organisatie”, benadrukt Stephanie-Joy. “Ze begeleiden deelnemers, geven trainingen zoals HOP, WRAP en "Mijn Verhaal", en hebben een vaste plek op de fysieke locatie aan de Derde Oosterparkstraat. Ook “Thuis”, de inloopvoorziening is onderdeel van de HA. Hier raken deelnemers geïnspireerd door verhalen van ervaringsdeskundigen die als geen ander de schuld en schaamte kennen die gepaard kan gaan met het proces van herstel. In de HA bieden we tools hoe je ervaringskennis kunt inzetten. Waar let je op? Hoe zet ik ervaring in, wanneer is dat gepast en op welke manier? Het mag normaal worden om ervaringskennis te integreren in je werk, als je dat wilt en kunt. Daarin onderscheiden we twee ‘smaken’ zogezegd: iemand heeft specifieke ervaringskennis op hetzelfde een specifiek levensgebied, of iemand kan vanuit een ontwrichtende ervaring ondersteunen. Bij beide geldt: je vindt elkaar op het pad naar herstel. Hoewel ik het liefst vanuit de expertise inzet, kan vanuit de ontwrichtende ervaring ondersteunen ook heel goed werken.”

Vertrouwen en inzicht

"Waar we naartoe willen, is medewerkers met ervaring een podium geven. Vroeger was er afstand en terughoudendheid, nu mogen mensen hun verhaal inzetten als kracht. Deze transitie gaan we komende periode vanuit de HA begeleiden." De nieuwe inrichting van de herstelacademie is voelbaar. De ED’s werken binnen reguliere teams naast reguliere hulpverleners, ze begeleiden stagiaires, en participeren in pilots, zoals intakes binnen de netwerkmethode met nieuwe deelnemers – iets wat direct meer vertrouwen en inzicht oplevert. Mijn droom is om ‘Naaste-dagen’ te organiseren op alle woonlocaties. Met als resultaat dat er een stukje schaamte overwonnen wordt en deelnemers het netwerk durven uit te nodigen op de eigen woonlocatie. Je netwerk kan ook in de sores naast je staan. Het zou geweldig zijn als we samen met onze ervaringsdeskundigen zoiets organiseren.”

Meer menselijkheid

De Herstelacademie wil verder groeien: zichtbaarder zijn in de stad, herkenbaar als professioneel partner, en stevig verankerd in de organisatie. “Onze missie is helder: door het inzetten van ervaringskennis creëren we meer menselijkheid in de zorg. Zoals William Booth ooit zei:
“De aard van de hulpverlening moet minstens zo groot zijn als de aard van de problematiek.” De Herstelacademie biedt die menselijke maat, met hoop als uitgangspunt en gelijkwaardigheid als norm.”