Een nieuwe toekomst dankzij Veldwerk Den Haag

Van overleven op straat naar een eigen thuis én baan!

Nieuws 13 december 2021

In de Adventstijd delen we verhalen met je over perspectief, hoop en herstel. Deze keer vertelt een medewerker van Veldwerk Den Haag hoe een beetje menselijkheid het verschil kan maken en iemand een nieuw toekomstperspectief kan bieden.

Het hele jaar door zijn de Haagse Veldwerkers van het Leger des Heils meerdere dagen per week op zoek naar dak– en thuisloze mensen. Op straat, onder bruggen, in bossen en parkeergarages hopen ze buitenslapers te vinden om hen te laten zien dat ze niet vergeten zijn. Daarnaast bieden de Veldwerkers praktische hulp zoals een slaapzak, kleding of een warme kop koffie. Het doel hierbij is contact maken en vertrouwen winnen om daklozen kennis te laten maken met de reguliere hulpverlening. Vaak is dat moeilijk omdat de mensen die op straat overleven zorgmijdend zijn, maar soms zijn de resultaten bijzonder. Een medewerker deelt een bijzonder verhaal.  

Berooid en hongerig

“We vonden bijna een jaar geleden tijdens de lockdown, een berooide en hongerige man in één van de Haagse parken. Na een bakkie koffie en een paar boterhammen vertelde hij ons dat hij als arbeidsmigrant in Nederland had gewerkt Na een avondje doorzakken, voordat hij naar zijn thuisland zou vliegen, werd hij ergens in Den Haag wakker. Op straat, zonder ticket, identiteitsbewijs en portemonnee, met alleen een broek en jas nog aan zijn lijf.

Zo maken we het verschil

Zonder identiteitsbewijs begin je niets, maar hoe kom je daaraan als je geen geld hebt en je niet kunt identificeren? Van een donateur kregen we € 70,- en vervolgens zijn we samen naar de ambassade gegaan om een nieuw identiteitsbewijs voor de man aan te vragen. Na een paar maanden wachten, enkele slaapzakken, veel koffie en boterhammen verder, was het eindelijk zo ver. Een flexibele ambtenaar had het BSN nummer van de man achterhaald waardoor hij weer naar werk op zoek kon. Al snel vond hij een nieuwe baan.  

Het gaat goed met de deelnemer, hij heeft een huurhuis, een baan en kan voor zichzelf, zijn vrouw en kinderen zorgen. De koffie, het brood, de slaapzakken en het geld zijn gedoneerd. De tijd die we hierin hebben gestoken, was vrijwillig. Zo maken we het verschil en morgen doen we dit weer voor iemand anders die ons nodig heeft.”