Wonen met zorg in een duurzaam gebouw

In Rotterdam gebeurt het

Duurzaamheid Tekst: Caroline Togni / Beeld: Anneke Hymmen

Vijftig deelnemers van het Leger des Heils wonen in een gloednieuw, duurzaam gebouw in Rotterdam. Met zorg. Ze kregen hier hun nieuwe kamer met eigen voordeur en badkamer. Hoe ervaren bewoners en medewerkers deze nieuwe locatie? 

Het nieuwe woonzorggebouw van het Leger des Heils aan het Kreekpad in Rotterdam, met vijftig units in een houtconstructie, is een toonbeeld voor (zorg)gebouwen in Nederland. Volgens regiodirecteur Gert-Jan Freeke is de Kreek een prachtig voorbeeld van een gebouw dat past binnen de duurzaamheidsambities van het Leger des Heils

Een duurzaam thuis en meer autonomie

Gert-Jan: "Op veel locaties van het Leger zijn we serieus bezig met het doel om onze CO2-uitstoot in 2030 terug te brengen met 50 procent. Dit gebouw is uitzonderlijk, 85 procent biobased kan alleen in zo’n nieuwbouwpand. Maar het betekent ook iets voor bewoners: zij voelen zich goed in dit houten gebouw. En je ziet mensen veranderen. Zoals laatst: een paar bewoners zaten buiten, op een stoeltje voor hun eigen voordeur; zij hebben hun autonomie terug. Met eigen inrichting en sanitair, noem maar op. Het draagt bij aan hun waardigheidsgevoel. Iemand kweekt aardbeien in zijn minituintje op de galerij. Prachtig toch!"

‘Ik ben blij met mijn eigen badkamer' - bewoner Rocky
Man met blauwe trui en groene muts staat glimlachend in zijn woning
Rocky, bewoner van het Kreekpad Anneke Hymmen

Rocky (57) is bewoner, een echte verzamelaar noemt hij zichzelf. "Kom je binnen kijken?" Hij is trots op zijn nieuwe kamer met leuke hoekjes voor zijn planten, zijn aquarium, van straat geraapte blikjes en andere verzamelingen. Schoenen keurig op een rij. Mappen en wanden vol eigen werk: kleurrijke tekeningen met als belangrijkste thema’s bloemen en auto’s. Rocky laat weer zijn lieve lach zien, "dit is wat ik doe". Hier wonen doet hem zichtbaar goed. "Ik ben blij met mijn eigen badkamer. En kijk hier op de galerij: mijn planten."

'In dit huis voel ik me veilig' - bewoner Lilian
Vrouw zit op bed
Lilian, een bewoner van het Leger des Heils in Rotterdam, zit op haar bed Anneke Hymmen

Lilian (27) uit Lelystad woont vijf jaar in Rotterdam. ‘In dit huis voel ik me pas veilig. No fighting hier, dat is belangrijk voor mij.’ Ze geniet ervan dat ze haar eigen kamer kan opruimen en schoonmaken. De kleedjes op de vloer maken het behaaglijk, ‘en voel je de vloerverwarming?’ De eigen badkamer is een ongekende luxe voor Lilian, ze kan het bijna niet bevatten: ‘Dat ik hier mag wonen.’