De Milieuthermometer Zorg

Hoe het Leger des Heils zijn locaties verduurzaamt

Duurzaamheid

In 2021 is het Leger des Heils gestart om op alle grote locaties het milieumanagementsysteem ‘Milieuthermometer Zorg’ (MTZ) in te voeren. De Milieuthermometer helpt medewerkers en deelnemers op locatie om handen en voeten te geven aan duurzaamheid. Van alle locaties waar we MTZ introduceren monitoren we het energieverbruik. Het doel van dit landelijke project is om in 2023 voor al deze locaties aan de 'thermometer' te voldoen, en hiermee onze CO2 voetafdruk te verkleinen.

Certificaat
Per locatie doen we allerlei aanpassingen aan het gebouw en de bedrijfsvoering, waarmee we een MTZ-certificaat willen behalen. De methode van MTZ is speciaal ontworpen voor zorginstellingen en sluit daarom dus goed aan op de panden en werkzaamheden van het Leger des Heils. Om het certificaat te behalen moet het Leger per locatie aan allerlei voorwaarden voldoen, die zijn verdeeld in 15 onderdelen. Onderdelen zoals het scheiden van afval, schoon en zuinig vervoer en duurzame verlichting. Specifiek kan dit gaan om het installeren van led-verlichting, het leggen van zonnepanelen, maar ook het installeren van waterbesparende douchekoppen en het koken van duurzame en lokaal geteelde groente op opvanglocaties.

Zorg voor mens én milieu
Met het behalen van het MTZ-certificaat zijn we verzekerd van het behalen van de doelstellingen van de Green Deal én aan de wet. MTZ gaan namelijk een stapje verder dan wat het Leger des Heils wettelijk verplicht is om te doen. Bovenal zorgen we hiermee dat onze zorglocaties ook écht bijdragen aan zorg voor mens en milieu. Daarmee werken we aan de missie van het Leger des Heils.

'We hebben het positief en behapbaar ingestoken’

'We hebben het positief en behapbaar ingestoken’

Stefan Nagtegaal en Rebecca Plesca over hoe zij hun locatie in Gouda willen verduurzamen.
Meer dan 40.500 handtekeningen ingeleverd bij Tweede Kamer

Meer dan 40.500 handtekeningen ingeleverd bij Tweede Kamer

Een statement waarmee we pleiten voor de Wet Verantwoord en Duurzaam Ondernemen.
Zonnepanelen op het dak bij ReShare. 'Duurzaamheid staat bij ons bovenaan'

Zonnepanelen op het dak bij ReShare. 'Duurzaamheid staat bij ons bovenaan'

Het dak van de ReShare loods in Deventer ligt vol met zonnepanelen. Sinds begin dit jaar zijn ze in gebruik en voorzien ze alles van stroom.