Veldwerk - Leger des Heils

Het Leger des Heils zoekt mensen die dak- of thuisloos zijn actief op. Dit noemen we veldwerk. We proberen de mensen die op straat leven en zorg mijden te vinden en bieden hun praktische hulp. Zo slaan we een brug naar de verdere hulpverlening, voor wie deze mensen vaak onzichtbaar zijn.

Waarom is veldwerk nodig?

De mensen die wij opzoeken zijn vaak dak- of thuisloos en hebben veelal te maken met meerdere problemen. Denk aan verslaving, schulden en psychische problemen. Deze mensen zijn niet altijd in staat om zelf de hulp te zoeken of te vragen die ze nodig hebben. Soms omdat ze het zelf niet willen, maar vaker omdat het ze niet lukt. Onze veldwerkers zoeken deze mensen op en gaan het gesprek aan. Samen proberen we te zoeken naar een passende oplossing.

We zoeken altijd naar het verhaal achter de mens en leggen contact om het vertrouwen te winnen
Veldwerk deelt wc-papier uit op straat: “Dat noemen wij het witte goud”

Veldwerk deelt wc-papier uit op straat: “Dat noemen wij het witte goud”

In een speciale bus rijden veldwerkers van het Leger des Heils door de stad, om dak- en thuisloze mensen te voorzien van de broodnodige spullen.
Hoe veldwerk buitenslapers naar een woonplek helpt

Hoe veldwerk buitenslapers naar een woonplek helpt

“Het is onze taak om contact te maken, vertrouwen te winnen, mensen van straat naar de opvang te begeleiden”

Wat houdt veldwerk in?

Het in contact komen met deze dak- en thuislozen doen we op verschillende manieren. Allereerst is er de Soepbus. In verschillende grote steden gaan we een aantal keer per week op pad om koffie, thee, soep en warme kleding of dekens uit te delen. Dit doen we op vaste dagen en tijden, zodat de mensen ons weten te vinden.

Een andere manier om in contact te komen met dak- en thuislozen is ze actief opzoeken. We gaan langs onder bruggen, in parken en op plekken waarvan we weten dat er dakloze mensen verblijven. Zo zien we direct hoe de situatie van deze mensen eruitziet en wat we eventueel kunnen betekenen.

Wat levert veldwerk op?

Veldwerkers op huisbezoek bij buitenslapers: "Ben je thuis?"

Veldwerkers op huisbezoek bij buitenslapers: "Ben je thuis?"

De veldwerkers van Street Level in Den Haag rijden met hun speciale bus door de stad, op zoek naar dak- en thuisloze mensen die buiten slapen. 
Op zoek naar buitenslapers

Op zoek naar buitenslapers

Veldwerkers Deborah (31) en Maurice (32) zijn vanmorgen in alle vroegte op zoek gegaan naar buitenslapers.

Meer over de Soepbus

Waar vind je de Soepbus?
We rijden met de soepbus in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Eindhoven, Heerlen, Zwolle, Kampen, Venlo en Maastricht. In onder meer Arnhem, Dordrecht, Utrecht, Hoogeveen en Groningen rijdt een soepfiets. In andere steden rijdt een koffiefiets. 
* Dagen en tijdstippen dat de soepfiets of -bus op pad gaat, kunnen verschillen per plaats. Wil je weten wanneer de soepbus of -fiets bij jou in de buurt is? Bekijk dan de locatiepagina.
Moet je betalen voor wat je krijgt?

Nee. Alles wat we uitdelen bij de Soepbus is gratis. 

Wat delen we uit?

Het verschilt per stad wat er precies wordt uitgedeeld, maar de basis is altijd hetzelfde: koffie, thee en soep. In sommige steden worden ook hygiëne producten uitgedeeld, of warme kleding en dekens. Ook is in sommige steden de soep verwisseld voor een warme maaltijd. 

Het Leger des Heils streeft naar een samenleving zonder dak- en thuislozen. Een van de eerste stappen die nodig is om dat te realiseren, is in contact komen met deze mensen. Dat doen we met veldwerk. We zoeken altijd naar het verhaal achter de mens en leggen contact om het vertrouwen te winnen. Daarna kunnen we, indien nodig, doorverwijzen naar andere hulpverlening. Zo dringen we het aantal dak- en thuisloze mensen terug. 

Daarnaast levert veldwerk ook een positieve bijdrage aan de buurt. We kijken om naar de mensen die op straat leven en verminderen op die manier overlast, criminaliteit en geweld.

‘Ik sliep in wc-hokjes van bouwterreinen’

‘Ik sliep in wc-hokjes van bouwterreinen’

Met hulp van Street Level kreeg Martinus (58) zijn leven weer op de rails. “Ik sta nu weer in de maatschappij. Daar ben ik waanzinnig dankbaar voor.”...
Geholpen door Veldwerk

Geholpen door Veldwerk

Veldwerker Deborah gaat langs bij Cindy en meneer Pletting.

Street Level in Den Haag

In Den Haag is er een nieuw concept bedacht: Street Level. Hier delen we geen maaltijden uit, maar praktische spullen, zoals tandenborstels en wc-papier. Daarnaast proberen we een vertrouwensband op te bouwen met de mensen op straat. Het doel is om mensen verder te helpen vanuit de situatie waar ze in zitten. Street Level richt zich op het verbeteren van de situatie van dak- of thuisloze mensen.

Sokken of een indicatie

Sokken of een indicatie

Mensen op straat écht verder helpen. Dat is wat Jan van Oosten voor ogen had toen hij Street Level opzette.