Samen zingen op TV

Koor uit buurthuiskamer treedt op tijdens Stralend Kerstfeest

Nieuws 18 december 2023 Beeld: Willem Jan de Bruin

Wat gebeurt er als je mensen op straat in Amsterdam Zuidoost aanspreekt en vraagt of ze in een koor willen? Bert van Leeuwen, presentator bij de EO, deed het voor het TV-programma Stralend Kerstfeest. Na negen weken repeteren, trad het koor op in theater DeLaMar. Dit optreden wordt op Eerste Kerstdag uitgezonden op NPO1. Maar kan dat eigenlijk wel, binnen twee maanden een onervaren koor trainen voor een professioneel optreden op TV? 

Het is een koude, zonnige woensdagochtend. In de buurthuiskamer in Amsterdam Zuidoost druppelen een voor een bezoekers binnen. Al negen weken zit elke woensdag nagenoeg hetzelfde clubje mensen in deze buurthuiskamer. Klaar om te zingen. Want ja: dit is een koor! En vandaag hangt er een opgewonden sfeer, want morgen is de grote dag. Dan treedt dit koor, dat nog maar een paar maanden bestaat, op in theater DeLaMar in Amsterdam!

Stralend Kerstfeest

Stralend Kerstfeest is hét Kerstprogramma van de EO. In deze muzikale show treden Karin Bloemen, Dwight Dissels en Marlijn Weerdenburg op. Bert van Leeuwen presenteert het programma. De hoofdrol is voor een kers(t)vers koor van het Leger des Heils uit Amsterdam Zuidoost. Het programma wordt uitgezonden op maandag 25 december om 22.00 uur op NPO 1

Zingen verbindt

Het koor is speciaal samengesteld voor het TV-programma Stralend Kerstfeest. De EO ging de straat op om koorleden te vinden. Het Leger des Heils haalde vaste bezoekers en vrijwilligers van verschillende buurthuiskamers bij het project. Uiteindelijk wordt het muzikale kerstfeest uitgezonden op Eerste Kerstdag op NPO1. Het doel van EO was om een koor samen te stellen dat ook ná Stralend Kerstfeest doorgaat. Want zingen verbindt. Koorlid Dulcy Kensmil: “Nee hoor, het koor valt straks niet uit elkaar! De mensen willen contact houden. We trekken allemaal met elkaar op.”

Chille groep

Koorlid Carrie Cordoba beaamt dit: “De groep die we hebben, is chill. Voor corona zat ik op een blackgospelkoor, maar daar ben ik mee gestopt. Tijdens corona kwam ik nergens meer, alleen thuis. Een paar maanden geleden werd ik ineens op straat benaderd door Bert van Het familiediner [presentator Bert van Leeuwen van de EO, red.]. Eigenlijk wilde ik weglopen, maar mijn dochter zei: ‘Mijn moeder kan goed zingen’, dus toen moest ik wel… Nu vind ik het leuk! Iedereen is anders en we hebben allemaal wel kleine mankementjes. Ik heb de ziekte van Crohn. Maar gelukkig kan ik wel meedoen met het koor.”

Niemand eenzaam in de buurthuiskamer

Hille Simons is blij dat er eindelijk een koor is in ‘haar’ buurthuiskamer. In 2021 was er al een koortje, maar dat moest noodgedwongen stoppen door corona. Nu ziet ze de positieve effecten van dit nieuwe koor: “We weten dat zingen verbindt. En als mensen lid zijn van een koor, zijn ze ook meer gemotiveerd om hier te komen. Je komt niet zomaar langswaaien voor een kop koffie, je wordt echt verwacht! Na de repetitie krijgt elke koorlid ook een gratis warme maaltijd die is klaargemaakt door kok Malik. Tijdens het eten leren de deelnemers elkaar op een andere, mooie manier kennen. Uit onderzoeken blijkt dat er in deze wijk veel eenzaamheid is, en armoede. Maar hier in de buurthuiskamer zie ik niemand die eenzaam is.”

Zingen tegen eenzaamheid

Zingen tegen eenzaamheid

Als er iets is dat helpt tegen gevoelens van eenzaamheid, is het zingen in een koor. Daarom heeft de buurthuiskamer in Amsterdam Zuidoost een koor.