Sinds januari heeft het Leger des Heils een laagdrempelige Pop-up kledingwinkel op de Wallen. Wat begon als een initiatief op de vrijdagen, groeide in februari al uit tot drie dagen per week met een enthousiast team vrijwilligers. Vaste vrijwilliger Claudia zegt: “De winkel is méér dan een plek om kleding te kopen of ruilen — het is een ontmoetingsplek waar verbinding centraal staat.”
De Pop-up kledingwinkel in de korpszaal van Korps Amsterdam Goodwill aan de Oudezijds Achterburgwal begon vijf maanden geleden op de vrijdag. Claudia: “Vanaf de eerste dag hebben we vaak vijftig tot honderd bezoekers. De doelgroep is divers: van buurtbewoners, sekswerkers, toeristen tot studenten. Maar ook bewoners van onze afdeling Majoor Bosshardtburgh komen shoppen, soms ruilend of betalend met lege flessen. Wekelijks is er taart van Holtkamp en het team krijgt steeds meer naamsbekendheid in de buurt. We krijgen zelfs vragen als: kunnen jullie geen Surinaamse kookcursus organiseren?”.
Structuur en voldoening
Vrijwilligers Laura, Miriam, Jolanda en Febe brengen ieder hun eigen verhaal en motivatie mee. Laura vertelt: “Als kind hield ik al van kleding. Nu is het mijn manier om iets te doen, ook als betaald werk even niet lukt.” Miriam, met 40 jaar zorgervaring, vond dit werk via een online platform: “Ik mag niet meer werken, maar dit geeft me weer structuur en voldoening.” De winkel is overzichtelijk ingericht — zelfs de boekenkast is op kleur — en het team vult elkaar aan. Claudia is al sinds 2017 actief bij het Leger des Heils: “Sommige verhalen raken me heel erg. Maar ik ga altijd naar huis met het gevoel dat ik iets heb kunnen betekenen.”
Goedemorgen
De Pop-up is geen doorsnee winkel. Bezoekers komen voor een praatje, advies of hulpvragen. “Vaak gaat het gesprek over meer dan kleding: waar kun je slapen, eten? Soms is het een real-life soap, soms een plek voor warme vriendschappen,” zegt Claudia. Bezoekers worden begroet, gezien en erkend. “Sommige mensen horen hier voor het eerst op een dag ‘goedemorgen’, en dat doet al zóveel.”
Er zijn ook uitdagingen: je moet snel situaties inschatten en grenzen stellen. Toch zien buurtbewoners en toeristen wat deze plek écht betekent. Velen komen iets brengen of doneren spontaan. De aanwezigheid van de wijkagent op donderdagen versterkt het gevoel van veiligheid. De Pop-up store laat zien wat er mogelijk is als mensen samenkomen in openheid en vertrouwen. “We hebben allemaal wel wat,” zegt Laura. “Maar hier is ook ruimte als het even niet lukt.”

Relevante activiteiten
“Het doel van de Pop-up kledingwinkel is om verbindingen met de buurt te maken en ook als kerk zichtbaar te zijn”, benadrukt Ben Dragstra, Coördinator korps Amsterdam Goodwill/BB Amsterdam centrum. “Daar werken we hard aan en het lukt. Het is goed voor het milieu. Daarnaast geneert het ook inkomsten voor nog meer relevante activiteiten voor de buurt, zoals de mannen- en vrouwenmaaltijd, het creatief atelier Studio Salvation, Bibliodrama en twee AA-groepen. Regelmatig hebben we pannenkoeken, soep of gebak. Mijn droom is om nog meer dagen open te gaan met een Barista corner in de hal om nog meer mensen te trekken en ontmoeting te stimuleren.”
