Nieuw seizoen Soep, sores en soelaas

Nieuw seizoen Soep, sores en soelaas

Vanaf maandag 13 maart om 16.30 uur bij de EO op NPO 1

Nieuws 28 februari 2023 Beeld: EO/Jan-Willem de Bruin

Het EO-programma Soep, sores en soelaas is vanaf maandag 13 maart in een compleet nieuw jasje te zien. Dit nieuwe seizoen loopt presentator Bert van Leeuwen vijf weken mee op één locatie van het Leger des Heils. De Domus in Zwolle, de enige plek waar dak- en thuislozen met een verslaving nog terecht kunnen, is de eerste plaats waar Bert op zoek gaat naar hoop in een op het eerste gezicht uitzichtloze wereld. Zijn verwondering over bewoners en begeleiders zijn elke maandag te zien op NPO 1. 

Door langere tijd op één locatie te blijven maakt presentator Bert van Leeuwen veel mee van bewoners en medewerkers: hun strijd, hun moed, hun drijfveren, tegenslagen en (kleine) overwinningen. Wat drijft de mensen die hier werken en wonen?

Hopeloos of hoopvol
EO-presentator Bert van Leeuwen: “In deze nieuwe serie van Soep, sores en soelaas dompel ik me vijf weken onder op één opvangplek van het Leger des Heils, waar mensen wonen die vrijwel allemaal dagelijks drank en drugs gebruiken. Terwijl ik zowel bewoners als begeleiders meemaak in al hun ups en downs, stel ik hen en vooral mezelf de vraag hoe hopeloos of hoopvol het is als je nog dagelijks te maken hebt met een ernstige verslaving.”

Domus in Zwolle
In de eerste serie in dit vernieuwde format dompelt Bert zich onder in de Domus in Zwolle. Hier hebben 34 bewoners een beschermde woonplek. Door mensen onderdak te geven, ontkomen ze aan de stress van het straatleven met als uiteindelijk doel vermindering van de verslaving. En daarmee een stabieler leven. En misschien zelfs wel een leven buiten de Domus.

 

 

Soep, sores en soelaas

Een nieuw seizoen

Soep, sores en soelaas

Ontwenning
Bewoner Dennie is met behulp van een ontwenningsmiddel, net van de alcohol af. Hoe houdt hij dit vol en welke volgende stappen gaat hij in zijn leven zetten? Hij wil zijn ouders zo graag trots maken. Maria hoopt binnenkort naar een afkickkliniek te gaan om een punt achter haar verslaving te zetten. Ze heeft een leven met veel middelengebruik en kampt daarnaast met een groot verlies. Waarom zet ze nu deze stap en hoe ziet ze haar leven na de kliniek voor zich? En Frans is dankzij medicatie te veel aangekomen. Hij wil gaan sporten om af te vallen, maar houdt hij dat vol?

Waardevol
In de serie zijn ook medewerkers te zien. Zoals Jaap-Jan, hij is persoonlijk begeleider bij de Domus in Zwolle. Bert wil ontdekken waarom Jaap-Jan juist hier werkt. Wat maakt dat dit werk, soms zo ogenschijnlijk uitzichtloos, toch zo waardevol voor hem is? Schoonmaakster Diana wil graag woonbegeleider worden. En huismeester en ex-militair Enrico is na een burn-out terug in de Domus en zet de eerste stappen naar zelfstandig werken.

Soep, sores en soelaas is een samenwerking van de EO en het Leger des Heils. De nieuwe afleveringen zijn vanaf maandag 13 maart te zien om 16.30 bij de EO op NPO 1.