Liveblog Oekraïne Leger des Heils

Liveblog Oekraïne - april

Volg in dit liveblog de ontwikkelingen rondom de hulp van het Leger des Heils aan Oekraïne.

Nieuws 22 april 2022

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Zelf je steentje bijdragen?

Zelf je steentje bijdragen?

Vrijdag 22 april

In grote delen van Oekraïne en de aangrenzende landen wordt dit weekend Pasen gevierd. Volgens president Zelensky van Oekraïne, heeft Rusland een voorstel om de wapens neer te leggen tijdens orthodox Pasen - van zaterdag tot en met zondag - verworpen. De strijd in het oosten van het land gaat door. Rusland veroverde de afgelopen dagen tientallen dorpen.

Het aantal vluchtelingen dat in Nederland wordt opgevangen steeg, er kwamen afgelopen week 1.200 vluchtelingen bij. Er zijn volgens het ministerie nu nog ruim 10.000 plekken vrij.

Bij de gemeenten zijn 42.440 mensen ingeschreven. Meer dan 10.000 Oekraïners verblijven buiten de opvang die gemeenten gerealiseerd hebben 

Als Leger des Heils in Nederland zijn we op beide ‘opvangsporen’ actief; we ondersteunen en coördineren op tal van plaatsen de noodopvang in gemeenten, maar ook de pilot voor opvang in gasthuishoudens in Eindhoven en Amsterdam loopt nu bijna twee weken. Binnenkort zal laatstgenoemde vorm van opvang worden uitgebreid.

Rotterdam

Er verblijven nu circa 1.000 vluchtelingen op de verschillende schepen in Rotterdam: 650 op het cruiseschip MS Volendam en 350 op de overige vier. In totaal is er op het MS Volendam ruimte voor 1.400 personen.

Onderwijs voor kinderen is geregeld; dove kinderen gaan naar een bestaande dovenschool en voor de andere kinderen is er een speciale ‘Oekraïne-school’. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor jongeren ouder dan 16 jaar.

Vrijwilligers geven taalles op de boten. De eerste 60 personen hebben hier al aan deelgenomen.

Op het MS Volendam is deze week een ReShare store gekomen; vluchtelingen kunnen met een speciaal uitgereikte kledingbon nieuwe kleding halen.

Onze collega's zijn aan boord nog altijd druk bezig met het regelen en faciliteren van de nodige zaken:

 • Faciliteren dat de GGD kan vaccineren;
 • Jeugdhulp organiseren voor gezinnen;
 • Vluchtelingen helpen met de inschrijving in de Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente;
 • Het inventariseren van praktische vragen van de vluchtelingen.

Tsjechië

In Tsjechië, dat deel uitmaakt van het Nederlands territorie, wordt ook hard gewerkt. Een kort overzicht: 

 • Er wordt huisvesting georganiseerd voor de vluchtelingen.
 • In de regio Moravië-Silezië zijn 135 mensen voorzien van onderdak (112 in flats en 23 tijdelijke accommodatie.
 • In Brno nog eens 13 volwassenen en 10 kinderen.
 • Er wordt ook samengewerkt met scholen en er is ruimte geregeld om bijeenkomsten te organiseren.
 • Op donderdagen is er in Praag een speciaal huiartsen-spreekuur voor vluchtelingen.
 • Het Leger des Heils voorziet in kleding, speelgoed voor de kinderen, meubels, keukenaccessoires, enzovoort. Waar nodig worden vertaleres ingehuurd.
 • Verschillende buurthuizen van het Leger des Heils zijn op specifieke dagen alleen geopend voor vluchtelingen.
Help het Leger des Heils helpen

Help het Leger des Heils helpen

Vrijdag 15 april

Terwijl de strijd in Oekraïne voortwoedt, de vluchtelingenstroom aanhoudt en verdriet en angst de levens van velen bepalen, vieren we vandaag Goede Vrijdag. Door te sterven aan een kruis, behaalde Jezus Christus de overwinning op de zonde en het kwaad. Dat lijkt misschien heel ver weg, maar het is gelukkig toch de realiteit waaruit we hoop mogen putten. En zondag vieren we Pasen, de opstanding van onze Heer, waardoor we mogen weten dat de dood is overwonnen en er altijd een toekomst zal zijn.

Een stukje van die hoop was deze week al te zien in het tv-programma De Passion. Maar ook in de Paasbooschap van de commandant van het Leger des Heils in Nederland, Hannelise Tvedt, klinkt die hoop door. Bekijk die boodschap via YouTube

Fietsen voor Oekraïense vluchtelingen

Bij de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne in het Friese Koudum, zijn donderdag dertig fietsen afgeleverd. Dit dankzij Swapfiets. De organisatie heeft 170 gebruikte fietsen in het hele land gratis beschikbaar gesteld aan het Leger des Heils. Een prachtig gebaar. De fietsen zijn in dank ontvangen. “Wij hadden behoorlijk wat fietsen staan die niet meer in ons eigen systeem passen. Daarom zijn we gaan zoeken naar een nieuwe bestemming. Op het moment dat we via de organisatie Serve the City in contact kwamen met het Leger des Heils, die de fietsen in wilde gaan zetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne, wisten we gelijk: dit moeten we doen,” vertelt Jelle Koopman van Swapfiets, die de tweewielers met een kleine vrachtwagen kwam brengen. De fietsen zijn afgeleverd bij verschillende opvanglocaties in het land. Locatiemanager Bea Zomer van het Leger des Heils geeft aan: “De fietsen zijn heel belangrijk voor de bewoners. Het geeft hen bewegingsvrijheid en zorgt voor een gevoel van onafhankelijkheid.” In totaal heeft de opvanglocatie in Koudum nu zo’n 60 fietsen, want ook de gemeente Súdwest-Fryslân en een aantal particulieren hadden al een aantal fietsen beschikbaar gesteld. De opvanglocatie in hotel Galamadammen opende in maart de deuren. Op dit moment verblijven er 132 vluchtelingen. Inmiddels is iedereen ingeschreven en is de vervolgstap het voeren van gesprekken voor werk.

Donderdag 14 april

Waar de strijd en verschrikkingen in Oekraïne nog altijd in volle hevigheid doorgaan, richten we ons in Nederland vooral op de opvang van vluchtelingen en het organiseren van hulptransporten. Komend weekend vieren we Goede Vrijdag en Pasen. Houvast in een wereld die verscheurd wordt door strijd, onrecht en verdriet…

Het werk gaat door. Gister is er een transport met bedden, matrassen en medische goederen naar Oekraïne vertrokken. Komende dinsdag – vlak na de Paasdagen – gaat er een groot transport naar Moldavië, waar tal van vluchtelingen, waaronder ook veel kinderen, uit oorlogsgebied worden opgevangen door een kleine hoeveelheid Leger des Heils-strijders (zie foto’s). Rugtasjes, kleding, houdbare voedingsmiddelen en tal van andere zaken die in de regio goed bruikbaar zijn voor de talloze vluchtelingen, zullen daar volgende week arriveren.

In Nederland blijft de opvang van vluchtelingen – waar het om hulp aan Oekraïeners gaat –prioriteit nummer 1. De pilot waarin RefugeeHomeNL, het consortium van Rode Kruis, VluchtelingenwerkNL, Takecarebnb en het Leger des Heils, loopt en een aantal gasthuishoudens heeft de deuren inmiddels geopend voor Oekraïense vluchtelingen. Binnenkort verwachten we een verbreding van het aanbod te kunnen realiseren en uiteindelijk een landelijke uitrol van deze vorm van opvang.

Vrijwilligers hiervoor worden nog altijd gevraagd.

Maandag 11 april

Het consortium RefugeeHomeNL, bestaand uit Leger des Heils, Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, NLvoorelkaar en Takecarebnb, is begin april twee pilotprojecten gestart in de regio’s Amsterdam en Eindhoven. Daarbij worden gasthuishoudens begeleid bij het opvangen van mensen die zijn gevlucht vanwege het conflict in Oekraïne. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie: “Ik ben diep onder de indruk van wat deze hulporganisaties zo snel voor elkaar hebben gekregen. Deze pilots zijn een belangrijke stap richting duurzame particuliere opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne.”

De pilotprojecten lopen veertien dagen. Gedurende de pilot worden vluchtelingen bij zo’n 140 gastgezinnen in de regio’s Amsterdam en Eindhoven geplaatst. De hulporganisaties benadrukken dat de pilots in eerste instantie bedoeld zijn als zorgvuldige voorbereiding op de grootschalige uitrol van de particuliere opvang. Op basis van de ervaringen vanuit de pilotfase wordt besloten wanneer de particuliere opvang landelijk kan worden uitgerold.

Wie doet wat in de koppeling?
Vluchtelingen die opvang zoeken, kunnen zich via de gemeente aanmelden bij het consortium. Dit kan nu alleen nog in de regio’s Amsterdam en Eindhoven, maar wordt op termijn over de rest van het land uitgerold. Takecarebnb informeert en screent de mogelijke gasthuishoudens en stelt één of meer passende gasthuishoudens voor op basis van de profielen van de aangemelde vluchtelingen. De vluchtelingen en het gasthuishouden maken op uitnodiging van de hulporganisaties kennis met elkaar op de noodopvanglocatie waar zij nog worden opgevangen. Deze kennismaking wordt begeleid door het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland. Dit gebeurt op basis van de hulpvraag en behoeftes van de vluchtelingen. Als er een klik is tussen vluchteling en gasthuishouden, komt er een koppeling tot stand. En na wederzijds akkoord, gaan de vluchtelingen naar het gasthuishouden. Mochten vluchtelingen of gasthuishoudens echter afzien van de particuliere opvang, dan kunnen zij altijd terugvallen op de gemeentelijke opvang.

Begeleiding en nazorg door hulporganisaties
Eenmaal geplaatst, krijgen de vluchtelingen begeleiding en nazorg van de hulporganisaties. Zo begeleidt en ondersteunt het Leger des Heils gasthuishoudens en zijn ze de vraagbaak voor al hun vragen. Een huisbezoek in de eerste dagen maakt hier ook deel van uit. NLvoorelkaar biedt een online platform waar vluchtelingen, gasthuishoudens en organisaties hun hulpvragen kunnen plaatsen waarna deze worden gematcht met de duizenden vrijwilligers die willen helpen. VluchtelingenWerk geeft via spreekuren advies over werk, school en een eventuele asielprocedure. En het Rode Kruis geeft met een Nederlandstalige Informatielijn Oekraïne en een WhatsApp-hulplijn in het Oekraïens, Russisch en Engels, informatie en psychosociale ondersteuning.

RefugeeHomeNL ondersteunt gemeenten in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in de particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne bij Nederlandse gasthuishoudens.

Vrijdag 8 april

De verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne blijven elkaar opvolgen. Bij een raketaanval op een station in de oostelijke stad Kramakorsk is het aantal dodelijke slachtoffers nu opgelopen tot 39. Dat meldt de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kyrylenko. Ook raakten 87 mensen gewond.

Meer dan 4 miljoen mensen zijn vanuit Oekraïne naar buurlanden gevlucht en in het land zelf zijn ook nog eens meer dan 6 miljoen mensen ontheemd…

In Nederland wordt op tal van plaatsen gezorgd voor een veilig heenkomen. In de noodopvang wordt gebruikgemaakt van schepen, hotels, beschikbare ruimte in scholen, voormalige zorginstellingen, inderhaast ingerichte bedrijfs- en sporthallen enzovoort. Het Leger des Heils draagt op tal van plekken zijn steentje bij.

Den Haag

De opvang in De Schildershoek in Den Haag is deze week uitgebreid van 140 naar 210 gasten. Op deze locatie zal ook gestart worden met lesgeven.

Haarlem

In Haarlem wordt gewerkt aan een samenwerkingsverband met Stichting Ontmoeting voor de opvang van ongeveer 100 gasten over vier verschillende locaties in de wijk Schalwijk.

Zaandam

In Taets in Zaandam is tot en met 1 mei ruimte voor 440 gasten. Deze week staat het aantal gasten op 229. De basisschoolkinderen zijn deze week gestart op een basisschool in Zaandam. De verhalen van de kinderen zijn erg positief en ook vanuit de school komt het bericht dat de kinderen goed meedoen. Er worden verschillende activiteiten verzorgd in Taets: Nederlandse les, yogalessen, kapper, etc. Elke week is er een gastenoverleg om de vluchtelingen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Hier krijgen ze ook de mogelijkheid om vragen te stellen of behoeften aan te kaarten. Er is elke dag een tolk aanwezig in het gebouw. Collega Renske Huisman van de opvang in Taets vertelt: “Iedereen zet zich enorm in bij de vluchtelingenopvang. Vrijwilligers, collega’s, beveiligers, Meteenzorg, cateraars, het is zo mooi om te zien.”

Gasthuishoudens

Ook de opvang via gasthuishoudens krijgt meer en meer vorm. Om dit, samen met Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, NLvoorelkaar en Takecarebnb, in goede banen te leiden, is het Leger des Heils nog steeds op zoek naar vrijwilligers die in heel Nederland gasthuishoudens kunnen ondersteunen. Gebruik daarom je netwerk om ook op die manier de werving van vrijwilligers te stimuleren. Communiceer de webpagina https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligers-oekraine via je Social-media-kanalen, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen oproepen zich te melden als gastgezin-ondersteuner. En misschien wil je ook jezelf of gezins- en/of familieleden wel aanmelden om te helpen.

Donderdag 7 april

Op dag 43 van de oorlog in Oekraïne moeten meer dan 100.000 mensen nog altijd dringend worden geëvacueerd uit Marioepol, zegt de burgemeester van de stad. Hij noemt de situatie een humanitaire catastrofe. "De overgebleven 100.000 mensen bidden voor hun redding, een volledige evacuatie in noodzakelijk", zei hij op de nationale televisie. De verschrikkingen van de oorlog zijn dagelijks te volgen in alle nieuws- en onlinekanalen. Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen; een deel ervan naar het buitenland. Het Leger des Heils is in alle landen actief waar de gevolgen van de oorlog te merken zijn.

In de opvanglocaties van veiligheidsregio’s in Nederland worden op dit moment 24.708 mensen uit Oekraïne opgevangen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid via de NOS. Inmiddels hebben zich 27.934 Oekraïners geregistreerd bij de gemeenten.

Ook het Leger des Heils is volop actief in de noodopvang bij diverse gemeenten. Een tweetal nieuwe voorbeelden.

Den Haag

Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is deze week ingericht voor de opvang van 150 gasten. Onder de eerste vluchtelingen ook een groep wereldberoemde Oekraïense balletdansers: the Ukrainian Dance Company. Het voormalig conservatorium biedt voor hen ruimte om getraind te blijven, doordat het gebouw beschikt over meerdere professionele oefenruimtes.

Oude Pekela

In voormalig verzorgingshuis De Molenhof in het Groningse Oude Pekela is alles gereed voor de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. De verwachting is dat de eerste 30 vandaag arriveren. In totaal kunnen op deze locatie 250 mensen worden opgevangen. De verwachting is dat dat aantal volgende week al wordt bereikt.

Het pand telt meerdere verdiepingen en het Leger des Heils is ingehuurd voor de coördinatie en management van de opvang. Er is hard gewerkt om het complex in te richten en aan te kleden. Vluchtelingenwerk heeft er een eigen kantoor en er is een ruimte waar de vluchtelingen zich kunnen inschrijven voor de gemeentelijke basisadministratie. Verder zijn er een grote ontmoetingsruimte en een stilteruimte te vinden, waar mensen kunnen bidden of mediteren. De kamers bevinden zich op de verdiepingen. Iedere kamer is ingericht met twee stapelbedden, een tafel en vier stoelen. Naast de 4-persoonskamers zijn ook nog een paar grotere familiekamers.

Vrijwilligers gezocht

Inmiddels hebben zich 27.934 Oekraïners geregistreerd bij de gemeenten. Dat zijn er bijna 6200 meer dan in het begin van de week. Dat het aantal geregistreerde Oekraïners hoger is dan het aantal mensen in de opvang, komt doordat er ook geregistreerde mensen in particuliere opvang verblijven of op een manier onderdak hebben geregeld. Ook het consortium RefugeeHomeNL, bestaand uit Leger des Heils, Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, NLvoorelkaar en Takecarebnb, gaat gasthuishoudens begeleiden bij het opvangen van mensen die zijn gevlucht vanwege het conflict in Oekraïne. Hiervoor zijn nog steeds veel vrijwilligers nodig. Aanmelden: https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligers-oekraine.

Maandag 4 april

Vandaag gaat in Nederland een aantal tijdelijke scholen open voor gevluchte Oekraïense kinderen. Minister Wiersma opent scholen in Arnhem en Ederveen. Ook in Eindhoven en Hengelo komen zulke scholen. In Amstelveen is vorige week al begonnen met die lessen.

De tijdelijke voorzieningen zijn voor leerlingen van de basisschool en de middelbare school. Ze komen in regio's waar in de bestaande nieuwkomersscholen of speciale klassen onvoldoende plek is. De scholen blijven sowieso tot de zomer open.

Het Leger des Heils gaat ook onverminderd door met de hulp en ondersteuning aan gevluchte Oekraïeners. Zo is afgelopen weekend het cruiseschip De Volendam aangemeerd in de haven van Rotterdam. Op dit schip kunnen 1.400 mensen vanaf deze week een veilig heenkomen vinden. De begeleiding en coördinatie van de hulp aan boord is in handen van het Leger des Heils.

Voor de begeleiding van gasthuishoudens zijn we nog steeds op zoek naar veel vrijwilligers. In deze rol ondersteunt de vrijwilliger gasthuishoudens die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dit werk wordt samen met een andere vrijwilliger uitgevoerd. De vrijwilligers zijn vraagbaak voor allerlei praktische zaken waar gastgezinnen tegenaan lopen en waar zij hulp bij kunnen gebruiken (administratieve zaken, dagelijks leven, de situatie in Oekraïne, enzovoort…). Een vrijwilligerscoördinator van het Leger des Heils zorgt voor de begeleiding. Het contact met de gastgezinnen verloopt via telefoon, mail of app en er wordt een keer een huisbezoek afgelegd. De vrijwilliger heeft een rol als ondersteuner, niet als hulpverlener. Professionele hulpverlening kan, als dat nodig is, altijd worden ingeroepen via de coördinator. Meld je aan via: https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligers-oekraine.

Leger des Heils cruiseschip De Volendam

Vrijdag 1 april

De toespraak van de Oekraïense president Zelensky tot de Tweede Kamer is op 31 maart bekeken door 558.000 mensen. De uitzending, kort na 10.00 uur, trok daarmee veel meer kijkers dan gebruikelijk is op dat tijdstip. Via een videoverbinding riep de Oekraïense president Nederland op om alle handel met Rusland te stoppen en ook bereid zijn tot een boycot van Russisch gas. Ook vroeg Zelensky de Nederlandse regering om meer wapens te leveren aan Oekraïne.

Intussen levert het Leger des Heils een hele andere strijd. Nog steeds worden op tal van plaatsen in Nederland duizenden Oekraïense vluchtelingen opgevangen en doen we er, zowel in Nederland als in Oekraïne en de aangrenzende landen, alles aan om mensen in nood te helpen. Er gaan transporten met hulpgoederen naar het oorlogsgebied, noodopvanglocaties worden ingericht en er wordt hulp en ondersteuning geboden aan de ontheemden. En ook via diverse sociale mediakanalen van het Leger des Heils vragen we als organisatie aandacht voor het werk dat we doen en de moeilijke situatie van ontheemde mensen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht geslagen, op zoek naar een veilig heenkomen in omliggende landen. Ook in Nederland zoeken duizenden van hen een plek. Samen met de overheid en een consortium van maatschappelijke organisaties, bestaande uit Takecarebnb, het Rode Kruis, NLvoorelkaar en Vluchtelingenwerk Nederland, werkt het Leger des Heils eraan om vluchtelingen uit Oekraïne een veilig thuis te gaan bieden bij particulieren thuis. Om deze manier van opvang in goede banen te leiden, is het Leger des Heils op zoek naar vrijwilligers die gastgezinnen ondersteunen.

Aanmelden kan via: https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligers-oekraine.

In alle drukte van het zorgdragen voor mensen in nood, ontvangen we ook hele bemoedigende signalen. Een voorbeeld:

Wij, de tijdelijke bewoners van de noodopvang op nummer 38 aan de Sint Claralaan in Eindhoven, zijn Oekraïense vluchtelingen (uit onder andere Kharkiv, Kiev, Sumy, Mariupol, Kramatorsk) die waren gedwongen om hun huizen te verlaten onder druk van het Russische leger, welk een schandelijke oorlog voert tegen Oekraïne.

We zijn diep ontroerd door het warme welkom en de vriendelijke houding van al het opvang- en administratiepersoneel.

Hier wordt er alles aan gedaan om ons goed gevoed te houden en om een comfortabele omgeving te creëren voor slaap, ontspanning en hygiëneonderhoud. Als belangrijkste, voelen wij allen de stralende groothartigheid van deze zorgzame mensen!

Gebedsnetwerk

Gebed blijft natuurlijk enorm belangrijk. Het Leger des Heils gaat dan ook starten met een gebedsnetwerk om zo, samen met broeders en zusters over de hele wereld, mensen en omstandigheden in Gods machtige hand te leggen. Commandant van het Leger des Heils in Nederland, Hannelise Tvedt, onderstreept het belang hiervan: “In zowel Rusland als Oekraïne zijn heilssoldaten en -officieren actief en ik roep iedereen op om te bidden voor hen en voor allen die lijden onder deze crisis. We leven enorm mee met de broeders en zusters ter plaatse die het werk in hun gemeenschappen nu onder zeer moeilijke omstandigheden verrichten.”