Leger des Heils Nederland schiet ook te hulp in Luik

Nieuws 20 juli 2021

Ook in België heeft Leger des Heils Nederland de helpende geboden aan de door watersnood getroffen gebieden. Zo was de situatie in Luik, vlak over de grens bij Maastricht, zeer nijpend.

Vanuit het Leger des Heils-korps ter plaatse werd (via persoonlijke contacten met het Leger in Nederland) gemeld dat de schade in de buurt erg groot was: in de directe omgeving 1.000 mensen zonder drinkwater, zonder eten en een tekort aan slaapmaterialen. De hulpvraag was praktisch: drinkwater, maaltijden en slaapmaterialen en vervanging van een grote koelkast.

Meteen actie

Via Fondsenwerving is meteen een bedrag beschikbaar gesteld voor dekking van directe nooduitgaven, waaronder de aankoop van een nieuwe koelkast. Vanuit ReShare werd de levering van dekens direct opgepakt. 50I50 Food, werkbedrijf van Leger des Heils Amsterdam, leverde 3 pallets vliegtuigvoedsel, 3-5 pallets water en drinken en nog wat klein materiaal. De levering is inmiddels bij onze zuiderburen in Luik afgeleverd.

Grote ravage in Luik

Coördinator logistiek & planning Arne Hobo van Leger des Heils ReShare is met een volle vrachtwagen naar Luik gereden, waar hij maandagmiddag 19 juli arriveerde. “Op verschillende locaties in Nederland heb ik eerst ruim 500 dekens, voedsel en water en schoonmaakspullen – geleverd door Asito – opgehaald. Vervolgens meteen door naar Luik. De reis verliep redelijk vlot en rond een uur of vier reed ik in het centrum van Luik. Daar reden heel veel trekkers en vrachtwagens om puin af te voeren. Beschadigde kades, afval en boomresten in de rivier, overal zandzakken… dat was zo’n beetje het beeld daar.”

Dankbaar en blij

Arne besluit: “Ik heb de spullen afgeleverd bij het korps van het Leger des Heils, of l’Armée du Salut zoals het daar heet. Daar stonden ze al te wachten. De mensen reageerden enorm dankbaar en blij. En ik vond het zelf heel mooi om mee te maken. Deze manier van reageren en meteen actie ondernemen is voor mij ook echt een reden waarom ik bij het Leger des Heils werk.”