RefugeeHome

RefugeeHome helpt Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Nieuws 22 november 2022

Bijna negen maanden geleden begon de oorlog in Oekraïne. Miljoenen mensen zijn gevlucht voor het geweld en zochten een veilig onderkomen in een ander land. Ook in Nederland zijn er tienduizenden gevluchte Oekraïners. Om deze mensen een veilig onderkomen te bieden voor de tijd dat ze in Nederland zijn, hebben verschillende hulporganisaties de handen ineengeslagen. In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid hebben het Leger des Heils, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en Takecarebnb het RefugeeHome programma opgesteld.  

Adriaan Korevaar is vanuit het Leger des Heils betrokken. Hij legt uit hoe het werkt: ‘De verschillende organisaties zijn in april dit initiatief gestart, en de verantwoordelijkheden zijn verdeeld naar expertise. Takecarebnb werft en screent de particulieren die hun huis openstellen, het Rode Kruis screent de Oekraïners die Nederland binnenkomen Vluchtelingenwerk ondersteunt met betrekking tot alle praktische vragen voor de ontheemden, en wij als Leger des Heils ondersteunen zowel de gasthuishoudens als de gasten als ze eenmaal bij elkaar in huis wonen.’ De samenwoon periode duurt in principe drie maanden, en kan indien het bevalt verlengd worden. 

Adriaan: ‘Het project is nu bijna zeven maanden bezig. In die tijd hebben we al bijna 3000 Oekraïners ondergebracht in meer dan 1250 huizen. Dat is een mooi aantal, maar we willen natuurlijk nog meer mensen kunnen helpen. Daar zijn vrijwilligers voor nodig en particulieren die hun huis openstellen!’

Meer informatie en aanmelden? Klik hier: https://www.rhnl.nl