Leger des Heils Limburg schoonmaak ramp

Leger des Heils helpt getroffenen Limburg met schoonmaakteams

Nieuws 18 juli 2021

Het Leger des Heils is gestart met een hulpactie voor getroffenen van de watersnood in Limburg. We helpen getroffenen met het schoonmaken en weer op orde brengen van huizen en straten. Vandaag is er al een team van bijna dertig mensen gestart en in de komende dagen zullen nog meer mensen van het Leger des Heils hulp bieden in het rampgebied. Coördinator Gert Kraaijveld en regiomanager Limburg, Diana van Dijk doen verslag.

“Naar aanleiding van de nood in Limburg, hebben we in het weekend een oproep gedaan aan collega’s en vrijwilligers om hulp te bieden. En vandaag zijn we met een team van bijna dertig mensen aan de slag gegaan,” zegt Gert enthousiast. “We hebben contact opgenomen met de gemeente Valkenburg en aangegeven dat we als Leger des Heils graag iets willen betekenen voor de getroffenen,” geeft Diana aan. “Vervolgens kregen we een getroffen wijk aangewezen. Daar zijn we vanochtend naartoe gegaan met drie bussen aan mensen en materieel, variërend van schoonmaakspullen tot tuintafels, hogedrukreinigers en waterstofzuigers.”

Dankbaar en blij
De reacties zijn vooral dankbaar en blij volgens Gert en Diana. “We zijn gewoon begonnen met aanbellen en hebben overal gevraagd of we ergens mee konden helpen. Niet iedereen heeft dat nodig, maar mensen reageren wel heel enthousiast op ons hulpaanbod. Op sommige adressen waren al hele families aan de slag, maar zij verwezen ons wel meteen door naar plekken waar mensen zonder helper zaten te springen om hulp,” weet Gert. “Je ziet hier echt een enorme saamhorigheid en samenwerkingsbereidheid,” vult Diana aan. “Ondanks dat het diep triest is wat er is gebeurd en de ravage op sommige plaatsen enorm is, zien we dat de mensen aanpakken en dankbaar zijn voor alle hulp die ze krijgen aangeboden.” Gert: “We kwamen bij een ouder echtpaar die in hun huiskamer zaten waar de vloer nog steeds drijfnat was. We zijn meteen aan de slag gegaan. Op een andere plek waren mensen die alleen hulp hadden van een familielid. Ook daar konden we met een man of vijf meteen goed aan de slag. Op dit moment weten de mensen dat wij er zijn en komen ze naar ons toe als er ergens hulp nodig is.

Soepbus
Ook de soepbus is met veel succes ingezet. En mensen vinden het geweldig als ze even een broodje, een kop koffie of een kop soep kunnen krijgen. “Vrijwilligersorganisatie Caritas, die normaalgesproken alleen Parkstad (Heerlen) maaltijden verzorgen, hebben op ons verzoek voor 150 mensen soep gemaakt. Dat delen wij nu uit,” geeft Diana aan. “Dat raakt mensen. Een kopje soep is maar een kleine pleister op de wonde, maar het wordt wel erg gewaardeerd.”

Ravage enorm
“De ravage is groot. En wij gaan bekijken hoe en waar we als Leger des Heils de komende dagen verder hulp kunnen bieden in de regio. We hebben van Caritas in ieder geval al de toezegging dat ze de hele week voor soep zullen zorgen,” besluit Gert. “En van een hotel – Huis Ter Geul – kregen we tafels en stoelen aangeboden, pepermunt, chocola enzovoort. Fantastisch!”