Leger des Heils Limburg noodhulp water

Leger des Heils helpt getroffenen in Limburg – dag 3

Nieuws 21 juli 2021

Ook op dinsdag 20 juli waren de teams van het Leger des Heils weer actief in Limburg. Een groep van ruim twintig vrijwilligers verdeelde de krachten opnieuw over Valkenburg (kleine groep) en Westbroek. De chaos in de huizen is nog altijd groot en het werk blijft nodig.

“We starten iedere ochtend op het bedrijfsbureau van het Leger des Heils in Maastricht,” meldt coördinator Gert Kraaijveld. “Daar heten we de nieuwe ploeg welkom, doen we een uitgebreide briefing en gaan we in gebed, want we kunnen het natuurlijk niet alleen. Er waren natuurlijk weer collega's uit de regio maar ook uit Rotterdam en een eerste groep uit Urk, die in alle vroegte al drie uur in de auto hadden gezeten. En morgen komt er een tweede groep daarvandaan. En ook regiodirecteur Harrie de Heer heeft vandaag keihard meegewerkt. Zo mooi om te zien dat we samen, als Leger des Heils, maar ook samen met de mensen hier het verschil mogen maken.”

Veel hulpvragen

“De bussen met materiaal en mensen reden opnieuw naar Valkenburg – ditmaal voor de laatste keer – en Westbroek. In Valkenburg moesten nog wat laatst klusjes gedaan worden die de dag ervoor waren blijven liggen, en de ploeg die daarheen ging, voegde zich later op de dag bij ons in Westbroek.,” vertelt Gert verder. “Bij binnenkomst in het buurtschap kwam een aantal mensen meteen hun huizen uit. Er was nog altijd geen stroom, dus… geen koffie! Daar hebben we dus meteen maar even voor gezorgd. Vervolgens zijn we weer fors aan de slag gegaan met de schoonmaakklussen; vloerbedekking en laminaat verwijderen, meubels uit de huizen, schoonmaken van kelders en vloeren, noem maar op. De ploeg uit Valkenburg was dan ook meer dan welkom toen ze zich aan het begin van de middag bij ons voegden.”

Handjes maar ook luisterend oor nodig

“We maken schrijnende situaties mee,” geeft Gert aan. “En niet alleen vanwege de ravage door het water, maar ook op persoonlijk vlak. Mensen vertellen verhalen over hun situatie en hun levens. Ziekte, eenzaamheid, ontreddering,… Onze handjes zijn nodig, maar heel zeker ook een luisterend oor en een schouder om op te steunen. Dat hebben we hier echt gemerkt.”

Ook gezelligheid

“Het klinkt misschien raar, maar we maken hele gezellige momenten mee, waarin ook wordt gelachen,” merkt Gert op. “Rond half één komen wij natuurlijk met soep en binnen no time is het hier dan volle bak. De mensen eten even samen en hebben dan ook even afleiding en beleven daar plezier aan. In de loop van de middag zijn we met de resterende soep nog even de straten op en neer gereden, op zoek naar liefhebbers. Nou die zijn er zat!”

Morgen weer verder

Het werk gaat woensdag weer verder. Vanuit het verderop gelegen plaatsje Brommelen zijn ook hulpvragen binnengekomen, dus daar gaat de reis morgen ook naartoe. “De mensen weten dat wij hier zijn, dus we krijgen meteen de vraag om te komen helpen. Overigens begreep ik dat Editie.NL ook langs is geweest en opnames heeft gemaakt…”